Οι «διακοπές» είχαν αρχίσει προ καιρού

Έλα στο Google News

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Οι διακοπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, δεν άρχισαν τις προάλλες στα αθηναϊκά σκυλάδικα, αγκαζέ με Τάκη Ζαχαράτο και Άντζελα Δημητρίου, την ώρα μάλιστα που η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου χάνεται και οι μνήμες του ’74 επιστρέφουν εφιαλτικά.

Οι διακοπές του άρχισαν τουλάχιστον από το 2017, όταν έφυγε από το Κραν Μοντανά. Όταν κατά τον ίδιο τον διαπραγματευτή του, τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον πήραν οι «ιδεοθύελλες», «εκφράζοντας την απόγνωση και τον σκεπτικισμό του και αναζητώντας διεξόδους» (συνέντευξη στον «Π», 25/07).

Το θέμα δεν είναι οι ιδεοθύελλες του Προέδρου. Το θέμα είναι πώς ανατρέπεται -αν ανατρέπεται- πια το κλίμα με τις θύελλες και τις «διακοπές» του Προέδρου για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Παράλληλα, οι παρανομίες και οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται, με την κυβέρνηση της χώρας αυτής να γνωρίζει ότι η όλη στάση της θα στοχοποιηθεί και θα καταγγελθεί, έστω στα λόγια, από τη διεθνή κοινότητα. Γιατί επομένως ενεργεί με τέτοιο τρόπο που θα στοχοποιηθεί; Γιατί γνωρίζει καλά πως ο χρόνος είναι με το μέρος της και στο γεγονός αυτό, δυστυχώς, συνέβαλε και ο Πρόεδρός μας.

Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε χρόνο, χρόνο απραξίας και διακοπών στο Κυπριακό και αυτό αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί η Τουρκία και ιδιαίτερα ο Ερντογάν. Οι κατά καιρούς επιφανειακές ενέργειες και οι άτοπες δηλώσεις του Προέδρου δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα δίνουν τροφή στον Ερντογάν και στους Τ/κ συνεργούς του διαιωνίζοντας το αφήγημα ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζουν μαζί.

Δηλώσεις όπως αυτές που παραχώρησε ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον «Φ» (25-26/07) αποδεικνύουν τα άνωθεν: Εκτιμώ ότι κάποια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος είτε θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις πολιτικές του ή θα ευρεθεί χωρίς αμφιβολία εκτεθειμένος σε κυρώσεις.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είτε δεν καταλαβαίνει είτε αρνείται να καταλάβει την επικρατούσα πολιτική σκηνή. Από ποιον θα έχει κυρώσεις η Τουρκία; Ποιος θα αναχαιτίσει την προκλητική της στάση; Το ΝΑΤΟ; Από ό,τι γνωρίζουμε η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για την περιοχή μας. Είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει ο Πρόεδρος αυτό; Όσον αφορά την ΕΕ, έχει αποδείξει πολλάκις πως τέτοιο χατίρι δεν μας κάνει, λόγω κυρίως οικονομικών συμφερόντων.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος μπλοφάρει ή έχει ξανά «ιδεοθύελλες» πουλώντας εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, με στόχο και σκοπό να διανύσει το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της θητείας του.

Η μόνη σωτηρία θα ήταν να βρεθούν οι τρόποι για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών ή έστω να γίνει μία μεγάλη και ειλικρινής προσπάθεια για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ούτως ώστε να επανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.