Οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή Κύπρο, να ξαναρχίσουν «το συντομότερο δυνατό» ζητούν Ε/κ και Τ/κ κόμματα

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν «το συντομότερο δυνατό» και το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ, αναφέρουν οι εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων σε κοινό ανακοινωθέν, μετά την τακτική τους συνάντηση την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν, αναφέρει ότι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία συναντήθηκαν για την τακτική τους συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου 2022 στο Λήδρα Πάλας.

«Συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό και ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Εξέφρασαν επίσης, προστίθεται, «την άποψη ότι η χερσόνησος της Καρπασίας, όπως και όλες οι άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές στην Κύπρο, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για καθαρά περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και όχι ως στρατιωτικές περιοχές».

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση, εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που προτείνει η φιλοξενούσα πλευρά, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) με τίτλο «Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης. Τι είδους κοινός αγώνας πρέπει να οργανωθεί για να φτάσουμε σε μια ενωμένη Κύπρο;».

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 με οικοδεσπότη το Κόμμα των Πρασίνων της Κύπρου, καταλήγει το ανακοινωθέν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy