Οι Diligens στην κορυφή της Ευρώπης στην Ψηφιακή Υγεία

 

Κέρδισαν το Βραβείο «Novartis Digital Health Innovation»

 

Η Κυπριακή ομάδα Diligens κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 41 χώρες στα πλαίσια της ετήσιας νεανικής επιχειρηματικής έκθεσης του φεστιβάλ GEN-E 2022.

Το Gen-E είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, μια γιορτή για την επιχειρηματικότητα και τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής νεολαίας. Χιλιάδες ευρωπαίοι φοιτητές και φοιτήτριες, από 15 ετών και άνω, παρουσιάζουν τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες τους διαδικτυακά και δια ζώσης. Το Φεστιβάλ Gen-E  συνδυάζει επίσης δύο ετήσιους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας για τους νικητές του JA Μαθητική Επιχείρηση και του προγράμματος JA Start-Up από 41 χώρες.

Η εμπορική έκθεση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με εικονικά περίπτερα όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφθούν τις ομάδες, να δουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους και να συνομιλήσουν με τους διαγωνιζόμενους. Διακεκριμένη κριτική επιτροπή επέλεξε 7 ομάδες από τις 13 για ομαδική συνέντευξη στην κατηγορία Health Innovation και η ‘Diligens’ ήταν μεταξύ αυτών.

Το βραβείο «Novartis Digital Health Innovation Award» έχει σχεδιαστεί για να τιμήσει τις καινοτόμες ψηφιακές λύσεις ως απάντηση στις πιο πιεστικές προκλήσεις για την υγεία των πολιτών και των ασθενών της εποχής μας.

Τα κριτήρια που έπρεπε να πληροί το προϊόν ή η υπηρεσία ήταν: 1.  Καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη. Σε ποιο βαθμό μια νέα λύση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το οικοσύστημα της Υγείας;

  1. Αντίκτυπος στην κοινωνία. Ποιες είναι οι δυνατότητες της επιχείρησης σε κοινωνικό αντίκτυπο και σε δέσμευση της ευρύτερης κοινότητας (ατομικό, κοινοτικό, συστημικό);
  2. Χρήση της τεχνολογίας. Σε ποιο βαθμό οι ομάδες χρησιμοποίησαν καινοτόμες τεχνολογίες και συν-δημιουργικότητα, ενώ τηρεί τις ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές, την διαχείριση και την προστασία των προσωπικών δεδομένων;
  3. Εναρμόνιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: Είναι η λύση εναρμονισμένη με συγκεκριμένους Στόχους και Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ;

Η Diligens ανέπτυξε λογισμικό στο οποίο εικόνες από βιοψίες θα αναλύονται με την χρήση μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Το λογισμικό αναγνωρίζει ύποπτες περιοχές καρκινογένεσης και βοηθά τους ιστοπαθολόγους στην ανάλυση δειγμάτων ιστού. Στόχος της Diligens είναι όχι μόνο η μείωση του χρόνου ανάλυσης της βιοψίας αλλά και η αύξηση της ακρίβειας της διαδικασίας, βελτιώνοντας την εμπειρία τόσο των ασθενών όσο και των χρηστών.

Η πολυπολιτισμικότητα και η διεπιστημονικότητα απέδειξε περίτρανα την δυναμικότητα της καθώς η ομάδα των Diligens αποτελείται από άτομα δυο εθνικοτήτων (Κύπρο, Γαλλία), από τρία Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και UCLAN) και τέσσερις διαφορετικές ειδικότητες. Αναλυτικά οι συμμετέχοντες/ουσες: Μιχάλης Πιπονίδης, PhD Computer Engineering, Παναγιώτης Τσόκκος, ΒA Business Administration, Παναγιώτης Αριστοδήμου, PhD Computer Engineering, Liranne Bitton,  MD Medicine και Αλέξανδρος Δημητρίου, PhD Mechanical & Biomedical Engineering.

Η ομάδα υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια Δρ. Ντάινα Νικολάου και τους μέντορες Δρ. Κυριάκο Κυριάκου από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και Θωμά Αναστασιάδη από την εταιρεία Novartis.

Νιώθουμε περήφανοι για την εξαιρετική αυτή διάκριση της ομάδας μας, για τα χρήσιμα αποτελέσματα αλλά και για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν παράλληλα με το απαιτητικό πρόγραμμα των σπουδών τους.

Η ομάδα δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Beyond Pre–Accelerator. Το πρόγραμμα  Beyond Pre–Accelerator αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας που εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια ή από άλλους φορείς και στους εξειδικευμένους Incubators και Accelerators (Εκκολαπτήρια Επιχειρηματικών Ιδεών και Επιταχυντές Νεοφυών Επιχειρήσεων). Ουσιαστικά, οι φοιτητές/τριες όλων των επιπέδων (Πτυχίο, Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό)  καθοδηγούνται μέσα από το πρόγραμμα να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα της υγείας, φτάνοντας μέχρι και την δημιουργία ενός προϊόντος στην απλούστερη εμπορική μορφή (Minimum Viable Product).

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον οργανισμό Junior Achievement Cyprus με την ευγενή χορηγία της Novartis Oncology Κύπρου και με την υποστήριξη οκτώ εταίρων/οργανισμών: Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, την Cocoon Creations, το IDEA, το Cyprus Seeds και το CYENS Centre of Excellence, εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το πρόγραμμα Beyond Pre-Accelerator που έχει ως στόχο φοιτητές και φοιτήτριες να προτείνουν λύσεις για την Πρόληψη, Έγκαιρη διάγνωση και Αντιμετώπιση, Ψυχοκοινωνική στήριξη, Επανένταξη και  Ανακουφιστική φροντίδα, Καταγραφή περιστατικών και Αρχείο καρκίνου και την Έρευνα γύρω από τον καρκίνο.

Ο JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικευμένου στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα των νέων που στοχεύει στην ενδυνάμωση τους με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, οικονομικής παιδείας και απασχολησιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τον Κυριάκο Μασόνου στο τηλέφωνο 99194313 και στο email [email protected]. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μας www.jacyprus.org

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy