Οι δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν μετά την επτάωρη συνάντηση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αντικρίζει με κατανόηση την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει βήματα για την εθνική της ασφάλεια ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία.

Την συμφωνία δέκα σημείων, διάβασαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, είπε ότι «εμείς έχουμε πει πολλές φορές πως αντικρίζουμε με κατανόηση την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει βήματα για την εθνική της ασφάλεια».

Ανέφερε ότι «η ειρήνη και σταθερότητα στην Συρία είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας αυτής της χώρας».

«Την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα την διασφαλίσουν μαζί οι Τούρκοι με τους Σύρους», είπε, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει ένα ευρύ διάλογο με τους Κούρδους που βρίσκονται βορειοανατολικά.

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν ανέφερε ακόμη ότι οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προσθέτοντας ότι αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα, και τους αρμόδιους θεσμούς των ΗΕ να στηρίξουν την επιστροφή των προσφύγων.

«Πρέπει να το κάνουν χωρίς καμιά διάκριση, πολιτικοποίηση και όρους», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εξαλείφοντας την διαμελιστική τρομοκρατία τίθεται υπό εγγύηση η εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Συρίας».

«Εμείς δεν είχαμε ποτέ βλέψεις στα εδάφη της χώρας», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρώτα θέλουν «την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων στις περιοχές που κατέστησαν ασφαλείς με την επιχείρηση», προσθέτοντας ότι μακάρι αυτό το πρόγραμμα να το πραγματοποιήσουν με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Σε αυτή τη διαδικασία θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους φίλους μας, θα υπογράψουμε μαζί προγράμματα για την εθελοντική επιστροφή», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι υπέγραψαν με τον Βλαδιμίρ Πούτιν ιστορική συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε, για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

«Μέσα σε 150 ώρες οι τρομοκράτες του YPG και τα όπλα τους θα απομακρυνθούν 30 χλμ έξω, οι οχυρωματικές τους θέσεις θα καταστραφούν. Μετά από 150 ώρες, 10 χλμ ανατολικά και δυτικά, πλην του Καμισλί, θα ξεκινήσουν κοινές τουρκικές – ρωσικές περιπολίες. Θα διατηρηθεί το στάτους κβο στο Τελαμπιάντ και το Ρασουλάιν. Από Τελ Ριφάτ και Μέμπιτς θα απομακρυνθούν επίσης οι τρομοκράτες. Θα δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην διείσδυση τρομοκρατών», ανέφερε.