Οι δήμοι ασφυκτιούν από το υπέρογκο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων

Το Υπουργείο Γεωργίας μελετά δραστική αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες 

Του Γιάννη Κακαρή

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση των χώρων ταφής αποβλήτων (Κοτσιάτης, Βατί), οι δήμοι αλλά και κοινότητες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων τους, καθώς αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να μη χρησιμοποιούν τα πράσινα σημεία ή τις νέες μεθόδους διαχείρισης.

Έτσι οι δήμοι αναγκάζονται να αυξάνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για την καθαριότητα, χωρίς τις περισσότερες φορές να είναι αρκετός.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλάζαρος, οι δήμοι βρίσκονται στα όριά τους, αφού η κατάσταση με την απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων είναι ανεξέλεγκτη. Όπως είπε, υπήρξε επιδείνωση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπου ο κόσμος βρισκόταν στο σπίτι και είχε την ευκαιρία να κάνει καθαριότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ύπαιθρος, τα διπλανά οικόπεδα και οι κοίτες των ποταμών είναι και πάλι γεμάτα από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδέματα και άλλα σκουπίδια…

Σημείωσε ότι στον Δήμο Γερίου η καθαριότητα για τους πρώτους μήνες του 2020 έχει ήδη στοιχίσει περισσότερα από το συνολικό κονδύλι που δαπανήθηκε για το 2019.

Ένας ακόμα λόγος που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τα οικονομικά των δήμων είναι το γεγονός ότι πλέον η επεξεργασία των αποβλήτων στους αδειοδοτημένους χώρους στοιχίζει περίπου πέντε φορές περισσότερο από ό,τι στοίχιζε στους χώρους ταφής αποβλήτων του Κοτσιάτη ή του Βατί.

Καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, η δήμαρχος Λακατάμειας, Φωτούλα Χατζήπαπα, ανέφερε ότι ο δήμος έχει μαζέψει πολλή ξυλεία που προοριζόταν για κάψιμο στις λαμπρατζιές, ωστόσο γίνονται σκέψεις αν θα τα πάρουν στον αδειοδοτημένο χώρο, αφού κάτι τέτοιο κοστίζει αρκετά λεφτά για τον δήμο.

Πρόβλημα και στο πράσινο σημείο

Εν τω μεταξύ, οι δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε ό,τι αφορά το μοναδικό πράσινο σημείο που λειτουργεί στην επαρχία. Παρά το γεγονός ότι τα έξοδα λειτουργίας του χώρου που βρίσκεται κοντά στο Leroy Merlin βαραίνουν τους ίδιους, εντούτοις δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να παίρνουν εκεί τα χόρτα και τα κλαδέματα. Έτσι αναγκάζονται να τα παίρνουν σε άλλο χώρο αυξάνοντας τα έξοδά τους.

Συγκεκριμένα, προκύπτει διαφορά μεταξύ των δήμων και του διαχειριστή του πράσινου σημείου, αφού η ανάδοχος εταιρεία θεωρεί ότι οι ποσότητες που του παίρνουν για να διαχειριστεί είναι πολύ περισσότερες από ό,τι μπορεί.

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Διαχείρισης Αποβλήτων Λευκωσίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Γεωργίας για να θέσει τους προβληματισμούς του και να ζητήσει βοήθεια από τον υπουργό.

Στη σύσκεψη ο υπουργός δεσμεύτηκε να φέρει τις δύο πλευρές σε διάλογο και να βοηθήσει στην προμήθεια του πράσινου σημείου με έναν επιπλέον τεμαχιστή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου και δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.

Αδυναμίες στην επιβολή προστίμων

Πρόσφατα, δόθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος η εξουσιοδότηση στους επιθεωρητές των δήμων να διενεργούν ελέγχους και να επιδίδουν εξώδικα πρόστιμα, μέχρι τις 4.000 ευρώ, σε όσους απορρίπτουν παράνομα απόβλητα (π.χ. κλαδέματα, ογκώδη αντικείμενα, απόβλητα) σε οποιοδήποτε σημείο των πόλεων.

Ωστόσο φαίνεται ότι παρουσιάζονται προβλήματα, καθώς τις περισσότερες φορές οι ρίψεις γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπρόσθετα, για να επιβληθεί πρόστιμο πρέπει ο παραβάτης να πιαστεί επ’ αυτοφώρω ή να παραδεχτεί την πράξη του. Σε αντίθεση περίπτωση, χρειάζονται αδιάσειστα στοιχεία ή μαρτυρία πολιτών.

Γι’ αυτό, αν και ξεκίνησε η επιβολή προστίμων, εντούτοις οι δήμοι εκφράζουν ανησυχίες, καθώς δεν είναι και τόσο αποδοτικό μέτρο.

Μάλιστα, η δήμαρχος της Λακατάμειας σημείωσε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση δεν δίνει άδεια στελέχωσης των Υπηρεσιών του Δήμου. Γι’ αυτό το λόγο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες που επιφορτίζονται με αυτόν το ρόλο νοσούν.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι δήμαρχοι ξεκίνησαν να κάνουν σκέψεις για την εφαρμογή πρακτικών, οι οποίες ίσως βοηθήσουν στο έργο τους. Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι μελετά το ενδεχόμενο να δίνονται κίνητρα στους δημότες ώστε να προβαίνουν σε ανώνυμες καταγγελίες. Επίσης, ο δήμαρχος Στροβόλου εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να τοποθετηθούν κινητές κάμερες στα κυριότερα σημεία που παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα, όμως σημείωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρόκειται να αναδείξει ο ίδιος.

Μελέτες για δραστική αύξηση προστίμων

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, διαβεβαίωσε τους δήμους της Λευκωσίας ότι το κράτος θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων ως διαμεσολαβητής.

Σχετικά με τα πρόστιμα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο μελετά δραστική αύξηση των προστίμων σε περίπτωση ρύπανσης, ώστε να είναι αυστηρότατα και απαγορευτικά. Όπως εξήγησε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνεται παράνομη και συστηματική ρίψη μπαζών από εταιρείες, με αποτέλεσμα το ανώτατο πρόστιμο των 4.000 ευρώ να μην είναι αποτρεπτικό. Επίσης, σημείωσε ότι μετά την επιβολή του προστίμου (€4.000) δεν μπορεί να υποβληθεί νέο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι είναι αρκετά χρονοβόρα η νομική οδός, οι παραβάτες συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Επιπρόσθετα, για τα πράσινα σημεία ανέφερε ότι είναι θέμα διαδικασιών και αναμένεται σύντομα να αδειοδοτηθούν νέα πράσινα σημεία σε Λακατάμεια, Λατσιά και Αγλαντζιά, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δήμοι και οι πολίτες. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο θέλει να αδειοδοτηθούν περισσότεροι σταθμοί επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Σημειώνεται ότι μόνο μία μονάδα υπάρχει σήμερα στη Λευκωσία. Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από ακόμη μία εταιρεία, της ίδιας εμβέλειας, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες.