Οι δήμοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, κάνοντας σημαντικές περικοπές


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Την πλήρωσαν οι κοινωνικές παροχές, ο πολιτισµός, ο αθλητισµός και τα έργα υποδοµών και ανάπτυξης.

Καμιά ανταπόκριση στην έκκληση για οικονοµική στήριξη παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι λειτουργούν οριακά.

Η µόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν δόθηκε βοήθεια στους δήµους, παρά μόνο για να καλυφθεί το µισθολόγιο.

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Η πανδηµία του κορονοϊού έφερε αναπόφευκτα και ένα µεγάλο πλήγµα στα οικονοµικά των δήµων, οι οποίοι απώλεσαν σηµαντικό ποσοστό των εσόδων τους. Όµως το δεδοµένο αυτό ξεφεύγει από τα θεωρητικά πλαίσια και µεταφράζεται στην καθηµερινή προσφορά των δήµων, καθώς στην προσπάθειά τους να καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονοµικών έναν ισοσκελισµένο προϋπολογισµό, αναγκάζονται να κάνουν µεγάλες περικοπές. Τόσο από τα κονδύλια που αφορούν αναπτύξεις όσο και από αυτά που αφορούν τον πολιτισµό και την κοινωνική προσφορά.

Tόσο κατά το 2020 όσο και το 2021 οι δήµοι προχώρησαν σε µείωση των τελών και φορολογιών που αφορούσαν επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν εργασίες στη βάση των ισχυόντων κυβερνητικών διαταγµάτων σε µια προσπάθεια να στηρίξουν τις τοπικές οικονοµίες. Αυτό όµως είχε ως αποτέλεσµα και σηµαντική µείωση των εσόδων τους.

Ειδικότερα σε δήµους που είναι αµιγώς τουριστικοί, τα προβλήµατα είναι πολλαπλάσια καθώς πλήγηκαν περισσότερο από όλους. Πέρα από τις µειώσεις σε τέλη και φορολογίες απώλεσαν σηµαντικά ποσά από τη διαχείριση των παραλιών (ενοικίαση οµπρέλας και κρεβατιών), αλλά και τα τέλη διανυκτέρευσης.

Τα προβλήµατα που έφερε η πανδηµία προστέθηκαν στις οικονοµικές δυσκολίες που ήδη, από το 2013, αντιµετώπιζαν πολλοί δήµοι και κοινότητες. Και αν για τα έργα υποδοµής πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα €241 εκατ. που θα αποδεσµευτούν από το Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, το µεγαλύτερο πρόβληµα παραµένει στην προσφορά υπηρεσιών κυρίως στον κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό τοµέα που καλύπτονται από ίδιους πόρους.

Α. Βύρας: Παγοποιήθηκαν όλα τα έργα εκτός από τα συγχρηµατοδοτούµενα

Σε δηλώσεις του στη «Xαραυγή» ο πρόεδρος της Ένωσης ∆ήµων και δήµαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι τραγική» σηµειώνοντας πως «φυσικά και είναι όλοι οι προϋπολογισµοί ελλειµµατικοί».

Πρόσθεσε ότι ακόµα και η είσπραξη των φορολογιών είναι σε πολύ χαµηλά επίπεδα, αφού ο κόσµος δεν πάει να πληρώσει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι φέτος ο ∆ήµος Λάρνακας έχει εισπράξει περίπου τα µισά από ό,τι πέρσι.

Φέρνοντας ως παράδειγµα για την οικονοµική κατάσταση που αντιµετωπίζουν, ο Α. Βύρας ανέφερε ότι «για να πληρώσουµε µισθούς αναγκαστήκαµε να κάνουµε δάνειο από τα ειδικά ταµεία, όπως του κοιµητηρίου και των χώρων στάθµευσης. Επίσης, έγιναν σηµαντικές αποκοπές σχεδόν σε όλα τα κονδύλια του προϋπολογισµού και όλα τα έργα του δήµου παγοποιήθηκαν, εκτός από τα χρηµατοδοτούµενα από την ΕΕ. Για να µπορέσουµε να αντεπεξέλθουµε κάναµε αποκοπές ακόµα και από την κοινωνική πολιτική».

Επεσήµανε δε ότι πέρσι η κυβέρνηση έδωσε οικονοµική στήριξη στους δήµους της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αγίας Νάπας, αλλά φέτος παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν δόθηκε τίποτα.

Σχετικά µε το πότε αναµένεται να υπάρξει ανάκαµψη στα οικονοµικά, ο Α. Βύρας υπέδειξε πως «αν δεν δουλέψει και φέτος ο Τουρισµός, δεν ξέρει κανένας αν θα καταφέρουµε να αντεπεξέλθουµε».

Κ. Γιωρκάτζης: Η Λευκωσία λειτουργούσε ήδη µε ελλειµµατικό προϋπολογισµό

Από την πλευρά του ο δήµαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι οι µειωµένες χρεώσεις σε διάφορες υπηρεσίες που έγιναν λόγω της πανδηµίας, είχαν «ως αποτέλεσµα να µειωθούν τα έσοδα του δήµου (το 2021) της τάξης των 3 εκατ. ευρώ».

Σηµείωσε ότι «ενώ άλλοι δήµοι θα µπορούσαν να αντεπεξέλθουν, ο δήµος της Λευκωσίας δεν µπορεί. ∆ιότι ήδη λειτουργούσε µε ελλειµµατικό προϋπολογισµό από το 2012. Κατ’ επέκταση προσπαθήσαµε και καταφέραµε να µειώσουµε κατά 1 εκατοµµύριο ευρώ τις δαπάνες µας (συντηρήσεις, συνδροµές/εισφορές, υπερωρίες κ.τ.λ.)».

Επιβεβαίωσε ακόµη πως ζητήθηκε επιπρόσθετη βοήθεια από το κράτος.

Φ. Φαίδωνος: Ο µόνος πυλώνας που δεν έχει στηριχθεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο δήµαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε ότι «χωρίς αµφιβολία η πανδηµία επηρέασε περισσότερο τους τουριστικούς δήµους. Όλοι οι τουριστικοί δήµοι έχουν δει τα έσοδά τους να µειώνονται σε ποσοστό 10-30%, µε αποκορύφωµα το δήµο της Αγίας Νάπας». Πρόσθεσε ότι «την ώρα που ακούµε ότι η κυβέρνηση στήριξε διάφορες οµάδες του πληθυσµού µε εκατοντάδες εκατοµµύρια, ο µόνος πυλώνας που δεν έχει στηριχθεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση» και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει όλους τους δήµους και όχι επιλεκτικά.

Αναφερόµενος ειδικότερα στον προϋπολογισµό του ∆ήµου Πάφου, σηµείωσε ότι ο φετινός είναι προϋπολογισµός περισυλλογής, αναφέροντας ότι µεταξύ άλλων αναγκάστηκαν να κόψουν πέραν του 50% των κονδυλίων του προϋπολογισµού. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι «αν είχαµε στήριξη από το κράτος, τότε θα µπορούσαµε να στηρίξουµε περαιτέρω τον αθλητισµό, τον πολιτισµό και την κοινωνική πολιτική», τοµείς που την πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλο στην προσπάθεια περισυλλογής.

Επίσης, έστειλε το µήνυµα ότι «οι δήµοι έχουν µείνει αβοήθητοι και ουσιαστικά κλήθηκαν να τα βγάλουν πέρα µόνοι τους, κάνοντας περικοπές».

Κ. Ξυδιάς: Είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν δόθηκε βοήθεια στους δήµους

Ο ∆ήµος Γερµασόγειας κατά το 2021 έχασε περίπου το 15-20% των εσόδων του από τα τέλη των διανυκτερεύσεων και τις εκπτώσεις που έγιναν στα τέλη των κέντρων διασκέδασης. Όπως ανέφερε ο δήµαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, πρόκειται για απώλεια περίπου 1 εκατοµµυρίου ευρώ από τα €7 εκατ. Για αυτό, αναγκαστικά ο δήµος αναπροσάρµοσε τον προϋπολογισµό του και µείωσε τις λειτουργικές του δαπάνες, τις δαπάνες για τον πολιτισµό, αλλά και κάποιων έργων υποδοµής.

Ο Κ. Ξυδιάς εξέφρασε την ελπίδα όπως το 2022 µην είναι όπως τα δύο προηγούµενα έτη, καθώς όπως είπε «κάποιοι δήµοι λειτουργούν οριακά». Ωστόσο, σηµείωσε ότι η Γερµασόγεια δεν περιλαµβάνεται σε αυτούς.

Επίσης, ως µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης ∆ήµων υπέδειξε ότι η Ένωση ζήτησε επανειληµµένα από την κυβέρνηση να στηρίξει τους δήµους, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Τελευταία φορά έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης ∆ήµων στη Γενική Συνέλευση, η οποία πραγµατοποιήθηκε ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Όπως υπέδειξε, «είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν δόθηκε βοήθεια στους δήµους. Μόνο για να καλυφθεί το µισθολόγιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δόθηκε γενναία χορηγία».

Χρ. Ζαννέττου: Αισιοδοξία ότι το 2022 θα καλυφθεί το 80% των εσόδων σε σύγκριση µε το 2019

Ο δήµαρχος της Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, ανέφερε ότι τα έσοδα του δήµου για το 2021 κυµάνθηκαν στο 70% σε σύγκριση µε το 2019 και για το 2022 εκτιµάται πως θα ανέλθουν στο 80% του 2019.

Πρόσθεσε ότι «το 2020 χάσαµε από τις διανυκτερεύσεις και τη διαχείριση παραλιών σχεδόν €5 εκατ. Για το 2021 είµαστε περίπου στο 75% του 2019». Ο προϋπολογισµός του 2022 βρίσκεται στο 80% του 2019, σύµφωνα µε τον δήµαρχο.

Σηµείωσε ότι αναγκαστικά προχώρησαν σε οικονοµική περισυλλογή κάνοντας µειώσεις σχεδόν 60% σε κονδύλια που αφορούν τον πολιτισµό. Επίσης, µειώθηκαν τα κονδύλια για τις αθλητικές δραστηριότητες και µειώθηκε ο χρόνος εργασίας για τους έκτακτους (από 9 µήνες σε 6).

Ωστόσο, επεσήµανε πως παρ’ όλες τις οικονοµικές δυσκολίες δεν έγιναν αποκοπές στις κοινωνικές παροχές, ενώ συνεχίζουν κανονικά τα µεγάλα έργα που είναι συγχρηµατοδοτούµενα από την ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.