Οι δημοτικές πολυκατοικίες της Μισιαούλη – Καβάζογλου στη Λεμεσό

Έλα στο Google News

Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» (5/8/2019) για το θέμα των δημοτικών πολυκατοικιών της οδού Μισιαούλη – Καβάζογλου στη Λεμεσό, ο τέως δήμαρχος Λεμεσού και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, με εκτενές σημείωμά του υπενθυμίζει και τα πιο κάτω:

  1. Οι δημοτικές πολυκατοικίες στη Λεμεσό υπήρξαν σημαντικό μέρος του κοινωνικού προγράμματος που υλοποίησαν τα Λαϊκά Δημοτικά Συμβούλια της περιόδου 1943-1962 με επικεφαλής τους α. δημάρχους Πλουτή Σέρβα και Κώστα Παρτασίδη. Οι πολυκατοικίες χωροθετήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, στον Αϊ-Νικόλα, στον Εναέριο (εκεί που σήμερα είναι ο δημοτικός χώρος στάθμευσης), στη Μισιαούλη-Καβάζογλου (πρώην οδό Πάφου) και στην οδό Γκαίτε (βόρεια του παλιού εργοστασίου της Coca Cola). Αυτές του Εναέριου κατεδαφίστηκαν πριν 35 περίπου χρόνια.
  2. Επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη (1997-2006) αποφασίστηκε όπως εκκενωθούν και κατεδαφιστούν οι μισές περίπου κατοικίες, αυτές που βρίσκονταν στο νότιο μέρος του μεγάλου τεμαχίου της Μισιαούλη-Καβάζογλου και στη θέση τους να ανεγερθούν νέα σύγχρονα διαμερίσματα τα οποία με ενοίκιο ή ενοικιαγορά να παραχωρηθούν στους παλιούς κατοίκους των πολυκατοικιών.
  3. Με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και τη σύμπραξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (Κ.Ο.Α.Γ.) εκπονήθηκε πράγματι ένα πρωτοποριακό στεγαστικό σχέδιο. Όλοι οι ένοικοι των εκεί δημοτικών πολυκατοικιών μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα, κατεδαφίστηκε το 70% των κτιρίων και στη θέση τους κτίστηκε συγκρότημα νέων πολυκατοικιών που στέγασε τις 50 περίπου οικογένειες που κατοικούσαν στις παλιές οικίες, ενώ άλλα τόσα διαμερίσματα διατέθηκαν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με βάση την πολιτική του ΚΟΑΓ. Η παράδοση των διαμερισμάτων στους δικαιούχους έγινε το 2010.
  4. Αυτό υπήρξε το μοναδικό στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δημοτικών Αρχών σχέδιο μεταστέγασης ενοίκων δημοτικών πολυκατοικιών οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου κατέστησαν ακατάλληλες. Ο σχεδιασμός προνοούσε και συνέχεια, με στόχο την ανέγερση νέων πολυκατοικιών στην οδό Γκαίτε όπου θα μεταστεγάζονταν οι οικογένειες που ζουν σήμερα εκεί και θα προσφέρονταν πρόσθετα διαμερίσματα σε νέους ενοίκους με χαμηλά εισοδήματα. Όλα είχαν συμφωνηθεί με τον ΚΟΑΓ, όμως η οικονομική κρίση και η αλλαγή κυβέρνησης το 2013 πάγωσε το έργο. Παρόμοιος προγραμματισμός είχε ξεκινήσει και για τις πολυκατοικίες του Αϊ-Νικόλα όπου ο αριθμός των ενοίκων έφτανε τις 100 οικογένειες.
  1. Ο τότε σχεδιασμός στη Μισιαούλη-Καβάζογλου προνοούσε την κατεδάφιση και των τριών κτιρίων που εφάπτονται της κύριας οδού, στη θέση των οποίων θα ανεγείρονταν νέα κτίρια για κάλυψη στεγαστικών αναγκών και δημιουργία δημοτικών, κοινωνικών και εμπορικών υποδομών. Αυτός ο προγραμματισμός δημοσιοποιήθηκε με διάφορες ευκαιρίες, υπήρξε μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων υποψηφίων όλων των παρατάξεων και δεν προκάλεσε ποτέ αντιδράσεις. Παρά ταύτα το Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2012-2016 (επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου) πήρε την απόφαση να διατηρηθεί το ένα από τα τρία κτίρια, αυτό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά.
  2. Όταν από ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους φορέων διατυπώθηκαν απόψεις κατά της κατεδάφισης, το Δημοτικό Συμβούλιο της ίδιας περιόδου λαμβάνοντας υπόψιν και τις εισηγήσεις του εξωτερικού συμβούλου που ετοίμαζε την πρόταση του δήμου για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανακάλεσε την απόφαση για κατεδάφιση και αποφάσισε την αναδόμηση και τη νέα χρήση των κτιρίων.
  3. Η ολοκληρωμένη στρατηγική του Δήμου Λεμεσού για την ως άνω προγραμματική περίοδο έτυχε επεξεργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε όλη τη διάρκεια του 2014 και υποβλήθηκε επίσημα τον Ιανουάριο 2015. Η έγκριση για τα προταθέντα από το δήμο έργα με συνολική χρηματοδότηση 22 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίστηκε τον Νοέμβριο 2015, ενώ το 2016 υπεγράφη το συμβόλαιο για ανάθεση της μελέτης αναδόμησης των πολυκατοικιών στους επιτυχόντες προσφοροδότες, αρχιτέκτονες και συνεργάτες τους.
  4. Για το συγκεκριμένο έργο προτάθηκαν τα ακόλουθα:

Η πρώτη δημοτική πολυκατοικία να αποκατασταθεί και να δοθεί σε χρήση ως πολυλειτουργικό κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών. Το πολυλειτουργικό αυτό κέντρο να συστεγάσει συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τους ηλικιωμένους, όπως επίσης και λειτουργία τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης.

Στη δεύτερη δημοτική πολυκατοικία να φιλοξενηθούν θεματικές εικαστικές εκθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα έκθεση που θα αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιστορική πορεία της περιοχής. Παράλληλα, θα μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις και εκθέματα που σχετίζονται με τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Επισημαίνεται ότι ο περίπατος με τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία θα συνδεθεί με αυτό το σημείο της Μισιαούλη-Καβάζογλου.

Στην τρίτη δημοτική πολυκατοικία να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος νεολαίας αφιερωμένος στη δημιουργικότητά της. Θα διαμορφωθεί ένα μικρό στούντιο ηχογράφησης, ενώ το ισόγειο να αποτελέσει το κύτταρο της urban culture της πόλης. Οι νέοι καλλιτέχνες του «δρόμου» και των γκράφιτι να αποκτήσουν ένα στέκι συνάντησης, αλληλοπληροφόρησης και ενημέρωσης, σχετικά με τις διεθνείς και εγχώριες τάσεις.

  1. Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα, επαναλαμβάνουμε χρηματοδοτικού ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, προικοδοτήθηκαν στη νέα δημοτική Αρχή που ανέλαβε το 2017. Ευχόμαστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα με τη δέουσα ταχύτητα και επιμέλεια.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.