Οι δύο που «παίζουν» δυνατά για το θρόνο του Μητροπολίτη Κιτίου

Δύο βασικοί υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου μετά τη χθεσινή παραίτηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος υπέβαλε χθες την παραίτησή του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία την έκανε αποδεκτή με αποτέλεσμα ο μητροπολιτικός θρόνος να τελεί σε χηρεία. Τοποτηρητής είναι ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι την εκλογή νέου μητροπολίτη εντός των επόμενων 40 ημερών όπως προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

Μέχρι στιγμής οι δύο ιεράρχες οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσουν το θρόνο είναι ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος και ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Σιήππης, ο οποίος διακονεί τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενδιαφέρον και από τρίτο πρόσωπο για διεκδίκηση του μητροπολιτικού θρόνου, το οποίο όμως δεν φαίνεται να προχωρεί σε υποψηφιότητα. Μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος επιβεβαίωσε ότι το σώμα αποδέχθηκε ομόφωνα την παραίτηση η οποία υποβλήθηκε για βιολογικούς λόγους.

«Όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποδεχόμενα την παραίτηση τού μίλησαν επαινετικά για το έργο του και ευχήθηκαν σε αυτόν κάθε ευλογία από τον Θεό», ανέφερε ο Πάφου Γεώργιος. Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κιτίου και κατά πόσον τοποθετείται αρχές Αυγούστου, ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη η εκλογή μπορεί να γίνει εντός 40 ημερών από την ημέρα που θα κηρυχθεί εν χηρεία ο θρόνος.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκλογή μπορεί να γίνει και νωρίτερα αν οι εκκλησιαστικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι όπως και όλα τα διαδικαστικά.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy