Οι δύο προτάσεις της Ad-Hoc επιτροπής για τη λίστα Γιωρκάτζη

Δύο προτάσεις θα προωθήσει στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής, η Αd Ηoc επιτροπή για την εξέταση της λίστας Γιωρκάτζη.

Μετά που διαπιστώθηκε ισοψηφία 3 – 3 μεταξύ των κομμάτων για την αποκάλυψη της λίστας ως έχει ή όχι, ο Πρόεδρος της Βουλής θα εισηγηθεί στα κόμματα τις δύο προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση θα αφορά την δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει και αν αυτή απορριφθεί από την πλειοψηφία, τότε να εγκριθεί πρόταση για δημοσιοποίηση λίστας η οποία θα έχει τύχει επεξεργασίας από τον Διοικητή της Κεντρικής και θα περιλαμβάνει μόνο όσα άτομα έχουν άμεση σχέση με άσκηση εξουσίας, δηλαδή, Βουλευτές, Υπουργούς, Επιτρόπους και άλλους που έχουν σχέση με τη Νομοθετική, την Εκτελεστική και τη Δικαστική Εξουσία.

Στην πρώτη περίπτωση η λίστα θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα δημοσιοποιηθεί στις 31 του μήνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής τρία εκ των μελών, εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, Οικολόγων, ΕΛΑΜ υποστήριξαν τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας ενώ, τα τρία μέλη εκ μέρους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης υποστήριξαν την επικαιροποίηση της λίστας πριν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση.

Σημειώνεται ότι από την επιτροπή αποχώρησε σήμερα και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ αποχώρησε από την επιτροπή καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος περιλαμβάνονται στην λίστα των στοιχείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, λανθασμένα, όπως εξήγησαν σε δηλώσεις τους σήμερα.

O Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «παρόλη την καθολική διαπίστωση ότι η λίστα δεν είναι εργαλείο έρευνας και μελέτης λόγω της ποιότητάς της», υπάρχουν κόμματα που στηρίζουν τη θέση όπως η λίστα δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κόμματα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει μια επεξεργασία από τη Βουλή και από την Κεντρική Τράπεζα ή και άλλους εμπειρογνώμονες» εκτός Βουλής και τότε να δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα.

«Την ερχόμενη Παρασκευή πάμε με αυτές τις δυο εισηγήσεις για να ληφθεί απόφαση», είπε και πρόσθεσε ότι θα ταχθεί υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας μετά που αυτή θα τύχει επεξεργασίας και μετά από νομική συμβουλή ότι η δημοσιοποίηση της είναι νόμιμη.

Ερωτηθείς σχετικά με την επεξεργασία της λίστας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα άτομα που πιθανόν να μην είναι ΠΕΠ ως επίσης βουλευτές ή μη που δεν έχουν ΜΕΔ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσον αυτοί που έχουν ΜΕΔ το πήραν με κάποιο ευνοϊκό τρόπο και κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε διαπλοκή αυτού που πήρε το δάνειο με την τράπεζα.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει «η λίγο αντιφατική τοποθέτηση» από κάποιους υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας «για να διαπιστώσει ο κόσμος ότι δεν είναι καλή η λίστα και ότι είναι κακής ποιότητας».

«Αλλά όταν το κάνω τούτο, θα ονοματίσω, θα ντροπιάσω, για να καταλάβει η κοινωνία μετά ότι τον Ηλία Μυριάνθους – και άλλους που θα ακούσετε αύριο μεθαύριο – που τον έβαλαν στη λίστα και δεν έχει ΜΕΔ να βγει να δικαιολογήσει. Δηλαδή σε καταδικάζω, σε βάζω φυλακή και μετά πας στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι πρέπει να βγεις από τη φυλακή».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «η θέση μας είναι ότι η λίστα ως έχει πρέπει να δημοσιοποιηθεί στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας από τα ΠΕΠ προς την κοινωνία. Οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης αυτής της λίστας ή επικαιροποίησης της από την Κεντρική Τράπεζα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και περισσότερες υποψίες ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες».

«Άρα λοιπόν η θέση μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να δημοσιοποιηθεί η λίστα άμεσα, ως έχει, και στη συνέχεια να γίνει και η κατάλληλη έρευνα για να δούμε κατά πόσον τα δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αναδιαρθρωθεί έχουν τύχει προνομιακής μεταχείρισης», πρόσθεσε.

Εμείς, είπε, «κάνουμε ακόμα ένα βήμα πάρα πέρα και λέμε ότι δεν είναι μόνο τα ΜΕΔ που μπορεί να έχουν τύχει προνομιακής μεταχείρισης, αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια τα οποία είχαν χορηγηθεί μετά το 2018 που δεν βρίσκονται στη λίστα αλλά και δάνεια που έχουν χορηγηθεί και πριν από το 2013 τα οποία επίσης δεν βρίσκονται στη λίστα».

«Από τη στιγμή που τα ΠΕΠ είναι στη δημόσια ζωή οφείλουν να θέτουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το άτομο τους, φορολογικά, περιουσιακά, οικονομικά, χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, όλα στη διάθεση της κοινωνίας», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «από τη μια είναι η ανάγκη για διαφάνεια που έγινε πολύ πιο πιεστική εξαιτίας της μακράς συζήτησης που έγινε και με τον τρόπο που έγινε για την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη και από την άλλη είναι η Βουλή να επιδείξει υπευθυνότητα και έναντι ανθρώπων και έναντι των νόμων».

«Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα πρέπει να ανατεθεί στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας η επικαιροποίηση και επιμέλεια της λίστας για να μπορεί να δημοσιοποιηθεί. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο σήμερα καταθέσαμε την πρόταση την λίστα να την επιμεληθεί ο Κεντρικής Τραπεζίτης και όχι η Βουλή και όπως την επιμεληθεί να δοθεί στη δημοσιότητα».

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι «και μάλιστα είπαμε ότι για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να μην πάρει χρόνο αυτή η επιμέλεια ο Κεντρικής Τραπεζίτης να επικεντρωθεί στους βουλευτές, στους υπουργούς, σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι απλά ΠΕΠ, αλλά απευθείας ασκούν και διαχειρίζονται εξουσία για να μπορέσει αυτή η επιμέλεια να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και μέχρι τις 31 Ιουλίου να δοθεί στη δημοσιότητα». «Εμείς εισηγηθήκαμε τη δημοσιοποίηση της λίστας έτσι όπως θα την επιμεληθεί ο Κεντρικός Τραπεζίτης», επανέλαβε.

Ανέφερε ακόμη ότι η ad hoc επιτροπή θα εξετάσει και το «το δεύτερο ζήτημα που είναι και το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό που έχει να κάμει με το ζήτημα της ευνοϊκής μεταχείρισης ΠΕΠ από τις τράπεζες είτε αυτό έχει να κάνει με δάνεια είτε έχει να κάμει με αναδιαρθρώσεις, με διαγραφές κλπ», προσθέτοντας ότι «έχουν διαμορφωθεί και σχετικοί όροι εντολής από την σύσκεψη Αρχηγών των Κομμάτων».

«Η δέσμευση που υπάρχει είναι ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της υφιστάμενης βουλευτής περιόδου. Εμείς ως ΑΚΕΛ για να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια και την ίδια ώρα την υπευθυνότητα είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή τη δουλειά με τη βοήθεια τεχνοκρατών, της ΚΤΚ και όχι μόνο», κατέληξε.

Στο μεταξύ, μετά τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, από την Επιτροπή αποχώρησε σήμερα και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλός, σχολιάζοντας τη συμπερίληψη του δικού του ονόματος στη λίστα Γιωρκάτζη, είπε πως ο ίδιος δεν έχει ούτε δάνειο αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει ΜΕΔ.

Όπως είπε, το όνομα του συμπεριλαμβάνεται για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού με υπόλοιπο 2027 ευρώ, και διερευνώντας ανακάλυψε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός αφορά το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας που έχει ως όριο 6 χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα λεφτά έχεις δικαίωμα να πληρώνεις 10% στο οφειλόμενο ποσό και να παραμένει το υπόλοιπο ποσό, αρκεί να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο που θέτει η συγκεκριμένη κάρτα.

«Αυτό είναι θέμα που εμπίπτει μέσα στο πλαίσιο αυτού που ζητήσαμε ως Βουλή να παραχωρηθεί στη Βουλή», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως αυτό επιβεβαιώνει πως στόχος της κ. Γιωρκάτζη δεν ήταν η διαφάνεια αλλά η συμπερίληψη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων στη λίστα απλά και μόνο για να γίνει συσκότιση και παραπληροφόρηση και να στραφεί η κοινή γνώμη σε συγκεκριμένα άτομα».

Όπως είπε, «η ΕΔΕΚ από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται δύο άτομα στη λίστα, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην Ad hoc Επιτροπή και επιμένει πως θα πρέπει να γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος του συνόλου των στοιχείων που περιλαμβάνεται στη λίστα. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς τους που έτυχαν επιλεκτικής διαγραφής μέρους ή ολόκληρου του δανείου. «Απ΄ εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά επιφυλάσσω και τα νομικά μου δικαιώματα για αυτή τη κατάσταση», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως το δάνειο το οποίο φαίνεται ως ΜΕΔ στη λίστα, είναι πλήρως εξυπηρετούμενο από την πρώτη ημέρα που έχει εκδοθεί και έχει αντίγραφα όλων των καταστάσεων από την πρώτη ημέρα σύναψής του το 2013, τα οποία το αποδεικνύουν. «Η λίστα αυτή έχει συνταχθεί με προχειρότητα, δεν απαντά στα καυτά ερωτήματα για ξεκαθάρισμα της κατάστασης που επικράτησε στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού, στην κατάρρευση Τραπεζών, στο τραπεζικό σκάνδαλο», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «εμάς η θέση μας είναι καθαρή σαν κρύσταλλο. Ήταν πάντα καθαρή σαν κρύσταλλο. Η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ. Η διαφάνεια είναι λίπασμα της δημοκρατίας. Μόνο τα δικτατορικά καθεστώτα αποφεύγουν ως ο διάβολος το λιβάνι τη διαφάνεια και την πληροφόρηση».

«Σειρά λαθών για χρόνια γύρω από τη διαχείριση της λεγόμενης λίστας Γιωρκάτζη οδήγησε στο να γίνει αυτή η λίστα μύθος. Υπάρχει μέσα ένα νέφος το οποίο δημιουργεί παραπειστικές εικόνες και εντυπώσεις. Ο μόνος τρόπος για να διαλυθεί αυτό το νέφος είναι να δημοσιοποιηθεί η λίστα και πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτούσια για να καθαρίσουν τα νέφη της αμφιβολίας και να μπορέσει ο καθένας να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε.

Διότι, είπε, « ώσπου επικρατεί αυτή η κατάσταση είμαστε όλοι ένοχοι για τις πιο φανταστικές κατηγορίες. Γι αυτό και εμείς και σήμερα ζητήσαμε την αυτούσια δημοσίευση της λίστας και έτσι θα πάμε την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Από εκεί και πέρα συμφωνούμε να ζητηθεί η βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας για να υπάρξει διερεύνηση για τα στοιχεία που περιλαμβάνει αυτή η λίστα».

Είπε, τέλος, ότι ζήτησε σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή η αρχική λίστα Γιωρκάτζη η οποία είχε διαρρεύσει εν μέρει στα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αντικατέστησε στην Επιτροπή τον βουλευτή του Κόμματος Πανίκο Λεωνίδου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy