Οι Εγγλέζοι είναι ψιλικατζήδες…

Έλα στο Google News

Του Τάσου Περδίου

 

Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν από την ειδησεογραφία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό πίεση μετά την αποκάλυψη ότι τα έξοδα της ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Downing Street ενδεχομένως να καλύφθηκαν από έναν από τους πολλούς πάμπλουτους δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος. Τηρουμένων των αναλογιών, το ποσό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν ανταποκρίνεται στο σάλο που έχει δημιουργηθεί αφού ανέρχεται περίπου στις 200 χιλιάδες λίρες. Αλλά, αυτό ακριβώς είναι το θέμα, όπως με πολύ εύστοχο τρόπο σχολίασε σ’ ένα εξαιρετικό άρθρο στην εφημερίδα Guardian, στις 30 Απριλίου, ο αρθρογράφος Jonathan Freedland: “Ναι, είναι πραγματικό σκάνδαλο”.

Παρά τον προφανή παραλογισμό να γίνoνται εμμονή για το επίπεδο του Westminster οι κουρτίνες και τα σκεπάσματα, υπάρχει σοβαρό αδίκημα από πίσω. Αρνούμενος να μας πει ποιος πλήρωσε για την ανακαίνιση, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται σ’ εμάς, στο αφεντικό του δηλαδή, το δικαίωμα να ξέρουμε σε ποιους χρωστά και πώς μπορεί να τον “κρατάνε”.

Παρακάτω, ο συγγραφέας σημειώνει ότι η άρνηση του Πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, από μόνη της μπορεί να συνιστά παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των υπουργών. Αυτός ο κώδικας, προσθέτει, απαγορεύει όχι μόνο την πραγματική σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα δημόσια καθήκοντα και τα ιδιωτικά συμφέροντα των υπουργών, αλλά ακόμα και την υπόνοια τέτοιας σύγκρουσης συμφερόντων.

“Αρνούμενος να μας πει ποιος πλήρωσε το λογαριασμό της υπερτιμημένης ταπετσαρίας τοίχου, ο Τζόνσον έχει προσβάλει τη δημόσια εμπιστοσύνη”, υπογραμμίζει με αρκετή δόση ειρωνείας ο αρθρογράφος.

Γιατί μας ενδιαφέρει εμάς τι συμβαίνει στα σαλόνια της πολιτικής ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας; Μας ενδιαφέρει επειδή υπάρχουν πολλές ομοιότητες και μια εκκωφαντική διαφορά, η οποία δείχνει πώς έχουμε καταντήσει. Οι ομοιότητες είναι προφανείς: Ένας δεξιός επικεφαλής του κράτους βγαλμένος από τα σπλάχνα της οικονομικής ελίτ, αφοσιωμένος υπηρέτης αυτής της ελίτ, κατά συρροή κατηγορούμενος για ψέματα ή απόκρυψη της αλήθειας και κατηγορούμενος για σύγκρουση συμφερόντων και απόκρυψη της σύγκρουσης συμφερόντων. Όλο το ζουμί είναι όμως στη διαφορά. Στην Αγγλία, τις τελευταίες μέρες, γίνεται ο κακός χαμός στα media και στις πολιτικές συζητήσεις επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας άλλαξε τις κουρτίνες, την ταπετσαρία στον τοίχο και τα σκεπάσματα στα έπιπλα στην πρωθυπουργική κατοικία με υποψία ότι τα χρήματα πληρώθηκαν από χρηματοδότη του κόμματός του έναντι ανταλλαγμάτων που ουδείς γνωρίζει ακόμα. O σάλος έγινε για 200 χιλιάδες στερλίνες.

Που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη για την τάξη των λόρδων και όσων τους υπηρετούν, αυτοί είναι ψιλικατζήδες μπροστά μας. Εδώ, 200 χιλιάδες πρέπει να κόστιζαν τα ξενοδοχεία και τα τραπεζώματα στους… επενδυτές μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του διαβατηρίου στον σύζυγο, τη σύζυγο, τα τέκνα, τις υπηρέτριες και μερικές φορές και τα κατοικίδια ζώα. Εδώ, διακινήθηκαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μεγάλο κομμάτι ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση του Προέδρου, πέρασε από το Προεδρικό Μέγαρο και κατέληξε πίσω στις φουσκωμένες τσέπες της οικογενειακής επιχείρησης. Για να μη νομίζουν τα Εγγλεζούθκια δηλαδή ότι ανακάλυψαν την τασιηνόπιττα που λέγεται σύγκρουση συμφερόντων. Εμείς, με ποσά επιπέδου ψιλικατζίδικου δεν ασχολούμαστε καν…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.