«Ειλικρινείς και καλόπιστοι» επενδυτές με ποινικό μητρώο – Με Κόζα Νόστρα πρακτικές στα «χρυσά διαβατήρια»

Οι μεσάζοντες έστελναν συστατικές και το Υπουργικό τύπωνε αβέρτα

Κόζα Νόστρα θυμίζουν οι πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ: «Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε 6 χιλιάδες διαβατήρια και η Επ. Καλογήρου δεν ασχολήθηκε»

«Επίθεση» σε Ελεγκτική Υπηρεσία από Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το πόρισμα Καλογήρου

Όπως προκύπτει από το μέρος του πορίσματος Καλογήρου, το οποίο δεν καλύφθηκε με μαύρο χρώμα από την κυβέρνηση, η διαδικασία πολιτογράφησης περιελάμβανε τέσσερα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο οι μεσάζοντες κατέθεταν την αίτηση και έστελναν συστατική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι γνώριζαν τους επενδυτές και ότι είναι όλοι «ειλικρινείς και καλόπιστοι». Μάλιστα η υπό αναφορά διαδικασία φαίνεται ότι ακολουθήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του Μαλαισιανού φυγόδικου Τζο Λόου (ο οποίος είχε και έξτρα συστατική από τον Αρχιεπίσκοπο), των μελών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του καθεστώτος της Καμπότζης, των στελεχών της εταιρείας η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση χρήσης βίας, καθώς και πολλών άλλων «επενδυτών» με βαρύ ποινικό μητρώο.

Στο δεύτερο στάδιο τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών περνούσαν τις αιτήσεις από έναν τυπικό έλεγχο, ο οποίος ουσιαστικά αφορούσε την ετοιμασία του φακέλου για παραπομπή της υπόθεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ενδεικτικό της διάτρητης διαδικασίας η οποία ακολουθείτο είναι το γεγονός ότι σε μια περίπτωση στην αίτηση αναφέρεται ότι αυτή υπογράφηκε «ενώπιον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου», αλλά στην πραγματικότητα την υπό αναφορά περίοδο ο επενδυτής δεν βρισκόταν στην Κύπρο.

Μάλιστα τα δύο υπουργεία φαίνεται ότι έκαναν πλάτες στους μεσάζοντες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δύο επενδυτών, οι οποίοι αρχικά υπέβαλαν μόνοι τους την αίτηση και απορρίφθηκαν, «αλλά μετά την εμπλοκή παρόχου υπηρεσιών και αλλαγή κριτηρίων αυτές εγκρίθηκαν». Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν αρνητικές πληροφορίες για τους επενδυτές, αλλά αυτές δεν αναφέρθηκαν στο φάκελο ο οποίος στάληκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμη, σχεδόν σε καμιά περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η πρακτική της παρακολούθησης των υποθέσεων, ενώ φαίνεται ότι και το Τμήμα Φορολογίας έκλεισε τα μάτια, αφού υπάρχουν πολλές ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Στο τρίτο στάδιο οι τράπεζες έκαναν πλάτες στους επενδυτές και τους μεσάζοντες για μεταφορά των χρημάτων στην Κύπρο χωρίς έλεγχο όσον αφορά την πηγή τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ακολουθήθηκαν πολύπλοκες και ασυνήθιστες διαδικασίες, με πιο κραυγαλέα ίσως την περίπτωση της μεταφοράς 3 εκατ. ευρώ με πιστωτική κάρτα, ώστε τα χρήματα να μην περάσουν από τον έλεγχο για το ξέπλυμα.

Στο τέταρτο στάδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αιτήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονταν από γραφεία τα οποία συνδέονται άμεσα με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας πάντα ότι τα ονόματα δεν θα δημοσιοποιηθούν για λόγους «δημοσίου συμφέροντος». Επίσης το Υπουργικό άλλαζε τους κανονισμούς ξεχειλώνοντας τα κριτήρια, με πιο τρανταχτή την εισαγωγή των λεγόμενων «συλλογικών» επενδύσεων, που έδωσε την ευκαιρία στους μεσάζοντες να ομαδοποιούν τις αιτήσεις, με αποτέλεσμα οι «επενδυτές» να πληρώνουν τα μισά χρήματα.

Διαβατήρια στην ελίτ Καμπότζης: Μόνο ένα βρέθηκε προβληματικό!

Παρωνυχίδα είναι ο αριθμός των «χρυσών» διαβατηρίων για τα οποία γίνεται σύσταση για ανάκληση στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξετάστηκαν, όλες πλην δύο περιπτώσεων (που αντιστοιχούν σε εφτά πρόσωπα) πληρούσαν τα κριτήρια».

Αναφέρεται επίσης ότι για κάποιες περιπτώσεις η εισήγηση της Επιτροπής είναι η «άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη», ενώ για άλλες 12 περιπτώσεις προσώπων αναφέρεται ότι «πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη».

Σημειώνεται ότι για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται εισήγηση για άμεση ανάκληση, αναφέρεται ως δικαιολογητικό ότι «εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή/και απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος», ενώ για τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται εισήγηση για περαιτέρω εξέταση του θέματος επισημαίνεται ότι οι επενδυτές καταζητούνται για υποθέσεις κλοπής και απάτης.

Σε δηλώσεις της χθες στον Άστρα η πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, είπε ότι έχουν εισηγηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης για ένα Μαλαισιανό, δυο Ιρανούς και έναν Καμποτζιανό, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρά αρνητικά δημοσιεύματα και διεθνή εντάλματα σύλληψής τους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και για δύο Ρώσους και έναν Κινέζο, που έχουν εντάλματα σύλληψης στις χώρες τους. Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα μας, δόθηκαν 12 διαβατήρια σε μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του καθεστώτος της Καμπότζης. Παρά ταύτα φαίνεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής εισηγείται την ανάκληση μόνο ενός.

Επίσης, στη Μαλαισία δόθηκαν έξι «χρυσά» διαβατήρια, αλλά η εισήγηση της Επιτροπής είναι η ανάκληση μόνο ενός. Όπως αποκάλυψε η «Χ», η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων επεκτάθηκε σε 83 χώρες. Μάλιστα δόθηκαν διαβατήρια στο Βανουάτου, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα της Κομισιόν για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα και Σιγκαπούρη.

Επιπρόσθετα, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε χώρες με προβληματικά καθεστώτα, όπως το Τζιμπουτί, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Αζερμπαϊτζάν, Ερυθραία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουζμπεκιστάν, Μπαχρέιν, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Ακόμη, δόθηκαν διαβατήρια σε Κατάρ (το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση το χαρακτήρισε φιλοτουρκικό), Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Βιετνάμ, Ινδία, Νότια Αφρική, Μαλί, Κιργιστάν, Δομινίκα, Γκάνα κτλ.

Νέα άγρια κόντρα κυβέρνησης – Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Νέα άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με αφορμή το ελλιπές πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σχολιάζοντας το πόρισμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε χθες ότι: «Μετά την αναπόφευκτη σύγκριση με το ελλιπές και προβληματικό Πόρισμα Καλογήρου, που ούτε ασχολείται με ευθύνες ασκούντων δημόσια εξουσία, αναμένουμε την απολογία όσων επιχείρησαν ν’ απαξιώσουν τις Εκθέσεις μας.

Η λογοδοσία επιβάλλει αξιοποίηση των Εκθέσεων κι ολοκλήρωση των ελέγχων». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή για «υπέρβαση εξουσιών» και «τάση πολιτικοποίησης του θεσμού […] σε αντίθεση με τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας που όφειλε να τηρεί».

Απαντώντας η Εκλεκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ και 3 μήνες απαξιώνει συστηματικά τις Εκθέσεις ανεξάρτητης Συνταγματικής Υπηρεσίας και τώρα μας επιτίθεται επειδή σχολιάσαμε το πόρισμα μιας ad-hoc Επιτροπής που αμφισβητεί (και δικαίωμά της) ευρήματα της ΕΥ».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy