Οι εκβιασμοί είναι πιστοποιητικό ανικανότητας

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι εκβιασμοί είναι πιστοποιητικό ανικανότητας

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος της κοινωνίας, είναι πιστοποιητικό τής ανικανότητας τους να δώσουν λύσεις στα προβλήματα.

Το θέμα της έλλειψης δημόσιων παιδοκομικών σταθμών, είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια περίπου, η ΠΕΟ κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρωμένη μελέτη και 21 προτάσεις για τη δημιουργία ενός ολιστικού και συμπεριληπτικού συστήματος παιδικής φροντίδας και μέριμνας. Επειδή όμως το μυαλό των κυβερνώντων ήταν κολλημένο μόνο στις τράπεζες και τα «χρυσά» διαβατήρια, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα.

Όταν στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, κυρίως λόγω της συμπερίληψης της σχετικής πρόνοιας στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση ετοίμασε ένα νομοσχέδιο, χωρίς όμως να προωθήσει παράλληλα οποιοδήποτε πρόγραμμα για τη δημιουργία των αναγκαίων δημόσιων υποδομών. Επίσης για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών εκπονήθηκε ένα σχέδιο για επιδότηση με κουπόνια, χωρίς και πάλι να προωθηθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα για τη δημιουργία των αναγκαίων δημόσιων υποδομών. Μάλιστα τα ονόματα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, τα οποία εντάχθηκαν στο σχέδιο, ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη των εγγραφών, με αποτέλεσμα χιλιάδες γονείς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι, να μείνουν ξεκρέμαστοι.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο και συζητήθηκε σε έξι συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής. Σε όλες τις συνεδρίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέδειξαν ότι τα 12 εκατ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία των αναγκαίων δημόσιων υποδομών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επέμεινε στις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι τα κόμματα έβαλαν στη νομοθεσία πρόνοιες οι οποίες υποχρεώνουν το κράτος να προχωρήσει μέχρι το 2026 στη δημιουργία των αναγκαίων δημόσιων υποδομών. Δηλαδή στην ουσία δέσμευσαν την επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλα τα παιδιά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επειδή όμως η κυβέρνηση ήθελε προφανώς να δεσμεύσει τους επόμενους όσον αφορά την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, έκανε αναπομπή. Η οποία φυσικά απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, που επέμεινε ότι η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αντί όμως η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν, κατέφυγε στους εκβιασμούς, απειλώντας όλους τους γονείς, και αυτούς που έχουν παιδιά σε δημόσια νηπιαγωγεία και αυτούς που έχουν παιδιά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Εάν η νομοθεσία είναι προβληματική, όπως ισχυρίζεται σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, γιατί στις έξι συνεδρίες δεν πρότεινε διορθωτικές διατυπώσεις στη βάση της πολιτικής βούλησης της πλειοψηφίας της Βουλής; Και αφού η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δώσει λύσεις, γιατί δεν αξιοποίησε τη μελέτη της ΠΕΟ; Τόση αλλεργία έχει πια με τις προτάσεις από τον χώρο της Αριστεράς;

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επιβεβαίωσαν ξανά ότι είναι ανίκανοι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Ευτυχώς πλησιάζει ο Φεβρουάριος του 2023 και η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να εκλέξει μια προοδευτική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.