Με αφορμή/ Ορίζοντας/ Φωτογραφίες: Άρτεμις Ευλογημένου

 Οι ελέφαντες που αγνοούμε είναι πάρα πολλοί

Με αφορμή το Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο μια συμπαραγωγή των enacttheatre με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ που παρουσιάζεται στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό και στο Θέατρο Δέντρο οι enacttheatre (Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή) μιλάνε στον Ορίζοντα:

Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την θεματική του φετινού theYard.Residency: μετέωρος κόσμος; Πως συνδέεται με τη δική σας πρόταση;

Όταν ανακοινώθηκε το θέμα του φετινού Yard θεωρήσαμε ότι ήταν αρκετά επίκαιρο. Μετά ξέσπασε η πανδημία και ο μετέωρος κόσμος έγινε η πραγματικότητά μας. Η παράσταση μας είναι εμπνευσμένη από την συνθήκη του αναγκαστικού αυτοπεριορισμού και ότι επιφέρει σαν συνέπεια αυτός ο μετέωρος κόσμος.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε;

Η παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι μια συμπαραγωγή με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος στα πλαίσια του theYard.Residency20. Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου επινόησης σε σκηνοθεσία enacttheatre. Το κείμενο είναι της enacttheatre με τη συμβολή των ηθοποιών και αφορά κυρίως στο φαινόμενο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επι σκηνής,  μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων η οποία αποτελείται από τους Λουκία Πιερίδου, Αντρέα Δανιήλ, Αντρέα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου και Μαρίνα Μακρή. Καλλιτεχνικός συνεργάτης η Κωνσταντίνα Peter. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο Αλέξης Θεμιστοκλέους. Η Μαριάννα Μιχαήλ έχει αναλάβει το ηχητικό τοπίο της παράστασης. H Εβίτα Ιωάννου βοηθός παραγωγής και ο Ευριπίδης Δίκαιος στο σχεδιασμό φωτισμού.

 Ο άνθρωπός έστω και αν βρίσκεται σε μια κατάσταση απομόνωσης και εγκλεισμού συνεχίζει να παλεύει με τις ίδιες ανησυχίες. Δεν σταματά ξαφνικά να έχει ανάγκη για επικοινωνία έστω και αν  είναι μέρος μιας πειραματικής κανονικότητας.

Ποιο θεωρείτε ως τον βασικό «ελέφαντα» που επιμένουμε ως άτομα, ως κοινωνία να αγνοούμε την παρουσία του;

Οι ελέφαντες που αγνοούμε είναι πάρα πολλοί. Ο φασισμός, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο καρκίνος, ο ξένος, ο θάνατος, η απουσία, ο χρόνος ας πούμε είναι ένας ελέφαντας στο δωμάτιο. Αυτή τη στιγμή, η εξάσκηση της «κοινωνική αποστασιοποίηση» και το τί θα επιφέρει, είναι ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, γιατί ήρθε για να μείνει. Θα το συνηθίσουμε και ο ελέφαντας θα μεγαλώσει, μέχρι το δωμάτιο να μην τον χωράει άλλο.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου «Πέντε άνθρωποι αντιμετωπίζουν επί σκηνής «την απόσταση».  Μέσα από διαλόγους που ξεδιπλώνουν υπαρξιακές ανησυχίες καλούνται να βρουν ένα κοινό παρονομαστή για να  επικοινωνήσουν και να παραμείνουν συνδεδεμένοι.» Βρήκαν τελικά ένα κοινό παρανομαστή και ποιος είναι αυτός;

Ο κοινός παρονομαστής είναι κάτι που βρίσκουμε και χάνουμε. Μια από τις κυριότερες ανάγκες είναι η επικοινωνία, και ο άνθρωπος πάντα θα αγωνίζεται για να καταφέρει να επικοινωνήσει. Είτε με το καλό είτε με το κακό. Γι’ αυτό πάντα θα βρίσκουμε ένα κοινό παρονομαστή και πάντα θα τον χάνουμε. Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος επιβεβαιώνει την ύπαρξή του μέσα από τους άλλους.

Οι ελέφαντες που αγνοούμε είναι πάρα πολλοί. Ο φασισμός, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο καρκίνος, ο ξένος, ο θάνατος, η απουσία, ο χρόνος ας πούμε είναι ένας ελέφαντας στο δωμάτιο.

Πρέπει να παραμένουμε ως άνθρωποι συνδεδεμένοι μεταξύ μας αλλά και με τον κόσμο; Πώς αντικρύζετε το ερώτημα αυτό μετά την καραντίνα/εγκλεισμό που βιώσαμε αλλά και στις νέες συνθήκες «αποστασιοποίησης και πρωτοκόλλων;»

Μαρίνα: Είναι ανάγκη να είσαι συνδεδεμένος. Έχουμε ανάγκη να είμαστε συνδεδεμένοι με οτιδήποτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη μας. Κάτι σαν ένστικτο επιβίωσης; Τώρα το με τί είμαστε συνδεδεμένοι και πώς το κάνουμε έχει αρκετό ενδιαφέρον να το ψάξει κανείς.

Έλενα:  Ο άνθρωπός έστω και αν βρίσκεται σε μια κατάσταση απομόνωσης και εγκλεισμού συνεχίζει να παλεύει με τις ίδιες ανησυχίες. Δεν σταματά ξαφνικά να έχει ανάγκη για επικοινωνία έστω και αν  είναι μέρος μιας πειραματικής κανονικότητας.

Ποια η άποψη σας για το theYard.Residency και γενικότερα για προγράμματα φιλοξενίας;

Το Yard.Residency είναι ένας σταθερός θεσμός που δίνει χώρο σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα να έρχονται σε επαφή και να δημιουργούν κάτω από μια κοινή θεματική. Η σημασία του τη Yard είναι ανεκτίμητη. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια ύπαρξης του Yard.Residency, έχουν φιλοξενηθεί σχεδόν 2000 καλλιτέχνες.

Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός

13, 14, 15, 17, 19, 20 Σεπτεμβρίου

Θέατρο Δέντρο,

Λευκωσία 04 Οκτωβρίου

Ώρα Έναρξης: 19:30 και 21:30

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Φωτογραφία Αφίσσας: Στέλιος Καλλινίκου

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy