Οι έμφυλες ανισότητες στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας

Οι έµφυλες ανισότητες δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται έντονα µέχρι σήµερα και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι το 2020 ο µισθός για ίδια εργασία των γυναικών στην Ε.Ε., σύµφωνα µε στοιχεία της Eurostat, είναι κατά µέσον ορό 16,2% λιγότερος από αυτόν των ανδρών. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Εσθονία, Τσεχία, Γερµανία και Αυστρία µε 25,3%, 21,8%, 21,5% και 19% αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Ρουµανία, Ιταλία, Λουξεµβούργο, Βέλγιο και Πολωνία µε 5,2%, 5,3%, 5,5%, 6,1% και 7,2% αντίστοιχα. Η Κύπρος βρίσκεται λίγο κάτω από τον µέσο όρο της ΕΕ, στο 13,9%.


Το µισθολογικό χάσµα προκαλεί σε βάθος χρόνου συνταξιοδοτικό χάσµα. Λόγω του µεγάλου µισθολογικού χάσµατος του παρελθόντος, στις µέρες µας το συνταξιοδοτικό χάσµα ανέρχεται περίπου στο 36,6% και είναι δυστυχώς βάσιµο να αναµένουµε στις συντάξεις του µέλλοντος αντίστοιχες ανισότητες.

Συνυφασµένα µε τη µισθολογική ανισότητα είναι µια σειρά από άλλα κοινωνικά φαινόµενα. Παράδειγµα, οι ανισότητες βάσει φύλου που αφορούν τη µορφή της εργασίας. Έτσι περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις, µε καθεστώς ηµι-απασχόλησης και µε προσωρινά συµβόλαια.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο σύνηθες φαινόµενο οι γυναίκες να αναλαµβάνουν τη φροντίδα της οικογένειας και το βάρος των ευθυνών της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα (πέραν των παραπάνω) οι γυναίκες να εγκαταλείπουν την εργασία τους πρόωρα.


Ανισότητες εντοπίζονται και στην ιεραρχία της εργασίας. Έτσι στα διοικητικά συµβούλια και γενικότερα στις υψηλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από άντρες. Κάτι αντίστοιχο εντοπίζεται και σε διαφόρους κλάδους απασχόλησης, όπως η ψηφιοποιηµένη τεχνολογία και επιστηµονικοί κλάδοι όπου η εκπροσώπηση των γυναικών είναι χαµηλή σε σχέση µε τους άντρες.

Η Οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειληµµένα τονίσει ότι αυτή η διάκριση παραβιάζει θεµελιώδη δικαιώµατα, ότι οι γυναίκες υφίστανται διάκριση µόνο λόγω του φύλου τους. Τονίζει δε την ανάγκη πολιτικών µεταρρυθµίσεων ώστε η εργασία να γίνει πιο δίκαιη και οµοιογενής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.