Οι επιπτώσεις των χειρισμών στο Κραν Μοντανά

Του Ανδρέα Σολωµού*

Το τελευταίο διάστηµα δηµοσιεύονται αποσπασµατικά διάφορα έγγραφα για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά και γίνεται αρκετή συζήτηση για αυτά. Ποια όµως η αξία των εγγράφων αυτών για το εθνικό µας θέµα; Κατά την προσωπική µου γνώµη ελάχιστη ή και καµία και εξηγούµαι: Μετά την κατάρρευση των συνοµιλιών στο Κραν Μοντανά, ο Γενικός Γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών υπέβαλε έκθεση που κυκλοφόρησε ως επίσηµο έγγραφο µεταξύ των κρατών-µελών των Ηνωµένων Εθνών.

Στην έκθεσή του ο Γ.Γ. αναφέρει ότι οι εγγυήτριες δυνάµεις (περιλαµβανοµένης και της Τουρκίας) προσήλθαν στο Κραν Μοντανά µε καλή θέληση («όλες είχαν έρθει στην Ελβετία δεσµευµένες να εξεύρουν αµοιβαία αποδεκτές λύσεις»), επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάρρευση των συνοµιλιών στις δύο πλευρές, δηλαδή την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά (σηµειώνεται ότι και η Κοµισιόν κατέγραψε τη στήριξη της Τουρκίας στις συνοµιλίες και στις προσπάθειες του διεθνούς οργανισµού, ενώ η Φ. Μογκερίνι επαίνεσε δηµόσια την Τουρκία γιατί εργάστηκε σκληρά µαζί µε την Ε.Ε. για την εξεύρεση λύσης).

Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία (δηλ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) δεν αµφισβήτησε άµεσα αυτό το έγγραφο, ως όφειλε να πράξει για την προάσπιση του εθνικού µας θέµατος, αν και, όπως ισχυρίζεται, δεν απεικονίζει τη σωστή εικόνα ότι η τουρκική πλευρά ευθυνόταν αποκλειστικά για το ναυάγιο των συνοµιλιών.

Η ενηµέρωση των µονίµων µελών του Συµβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των υπολοίπων κρατών-µελών των Ηνωµένων Εθνών, στηρίζεται αποκλειστικά και µόνο στην έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωµένων Εθνών και θα ήταν αφέλεια να πιστέψουµε ότι θα ασχοληθούν µε τη µελέτη των πρακτικών και θα αλλάξουν την εντύπωση που έχουν δηµιουργήσει για το θέµα. Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να αµφισβητήσουν το έγγραφο του Γ.Γ. του Οργανισµού τη στιγµή που για περίοδο σχεδόν πέντε χρόνων η ε/κ πλευρά δεν το αµφισβήτησε επίσηµα εντός των Ηνωµένων Εθνών.

Εποµένως, ανεξαρτήτως του αν τα πράγµατα έγιναν όπως τα αναφέρει ο Γ.Γ. των Ηνωµένων Εθνών στην έκθεσή του, ή αν έχει δίκαιο ο κ. Αναστασιάδης, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για το σηµείο που βρίσκεται σήµερα το Κυπριακό, είτε λόγω λαθών ή παραλείψεων της δικής µας πλευράς (του Νίκου Αναστασιάδη).

Με τις ενέργειες ή παραλείψεις της κυβέρνησης έχει τρωθεί η αξιοπιστία µας στον εξωτερικό παράγοντα, τόσο στα Ηνωµένα Έθνη όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

∆εν είναι άλλωστε τυχαίο που το γεγονός της µειωµένης αξιοπιστίας µας στο εξωτερικό το έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο διαπραγµατευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.