Ξεκαθαρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η τύχη του νόμου για τις εκποιήσεις

Ξεκαθαρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η τύχη του νόμου για τις αλλαγές επί του πλαισίου των εκποιήσεων, αφού εκπνέει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει αποδεκτή ούτε τη νέα ξεδοντιασμένη νομοθεσία, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση κατά πόσο ο ΠτΔ θα καταθέσει αναπομπή στη Βουλή ή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην αναπομπή θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση, ενώ στην αναφορά το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας πηγή από το χώρο των τραπεζών, κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση του ΠτΔ θα κριθεί από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών. Δηλαδή, σε περίπτωση που ζητήσουν πρόσθετες προβλέψεις λόγω της παρατεταμένης εκκρεμότητας η οποία θα δημιουργηθεί, ο ΠτΔ θα επιλέξει θα καταθέσει αναπομπή.

Αντίθετα, εάν οι εποπτικές αρχές δεν προβάλουν απαιτήσεις, ο ΠτΔ θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να αποφύγει την επανέναρξη του διαλόγου. Σημειώνεται πάντως ότι η νέα νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από ΔΗΣΥΔΗΚΟ είναι κατά πολύ αποδυναμωμένη από την προηγούμενη, η οποία ψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, αφού αφαιρεί το δικαίωμα εξασφάλισης διατάγματος ακύρωσης πλειστηριασμού από περισσότερους από 10 χιλιάδες δανειολήπτες για τους οποίους ξεκίνησε η διαδικασία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου