Οι Εργατικοί στο πλευρό της Κύπρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο Wood Green στο Λονδίνο η προεκλογική συγκέντρωση της οργάνωσης Φίλοι της Κύπρου του Εργατικού Κόμματος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι κομμάτων και συνδέσμων της παροικίας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους και 6 υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος: Ο Κύπριος Πάμπος Χαραλάμπους του Enfield, Southgate, η Catherine West της περιοχής Haringey, η Emma Whysall του Chipping Barnet, η Rosie Newbigging του Welwyn Hatfield, η υποψήφια του Chingford and Woodford Green, Faiza Shaheen και η Feryal Clark για το Enfield North.

Ο οργανωτής και πρόεδρος της ομάδας δρ Βασίλης Μαύρου αναφέρθηκε στην κατάφωρη αδικία που υπάρχει στην Κύπρο με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και στις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Βρετανίας που πηγάζουν από τις Συνθήκες Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δεσμευτεί ότι αν γινόταν Πρωθυπουργός θα σεβόταν και θα τιμούσε αυτές τις συμφωνίες, έστω και τώρα. Το Εργατικό Κόμμα, είπε, έχει σταθερή γραμμή υποστήριξης των θέσεων για μια ενωμένη Κύπρο χωρίς την παρουσία τουρκικών ή άλλων στρατευμάτων, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο, χωρίς πρόσφυγες και εποίκους.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αδικία στην Κύπρο και είπε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι αυτό που θα βοηθήσει την Κύπρο να βρει μια ειρηνική λύση. Είπε επίσης ότι από τότε που έγινε βουλευτής δουλεύει ασταμάτητα για την Κύπρο και τον δίκαιο αγώνα της.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές εκτός από το πρόγραμμα δράσης του Εργατικού Κόμματος, αναφέρθηκαν στην τουρκική εισβολή και την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την επανένωση της Κύπρου, όπως ακριβώς λένε τα ψηφίσματα των ΗΕ, των αποφάσεων της ΕΕ και των Συμφωνιών Κορυφής. Επίσης επεσήμαναν ότι το Εργατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι συμφωνεί απόλυτα με τις ενέργειες της ΕΕ για εμπάργκο κατά της Τουρκίας με οικονομικό αποκλεισμό όσο και αποκλεισμό πωλήσεων όπλων στην Τουρκία.