Οι εργαζόμενοι θέλουν να γνωρίζουν τις θέσεις όλων για την ΑΤΑ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, συνάντησε χθες την ηγεσία της ΠΕΟ για το θέμα της ΑΤΑ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τη ΣΕΚ και αύριο με τη ΔΕΟΚ, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με την ΟΕΒ και την Παρασκευή με το ΚΕΒΕ. Στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν και κοινές συναντήσεις, όπου θα ληφθούν αποφάσεις. Είτε ο διάλογος για την ΑΤΑ θα έχει συναινετική συμφωνία, είτε θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ο αρμόδιος υπουργός καλείται να πάρει θέση και να δώσει τη δική του τοποθέτηση στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Μέχρι σήμερα ο κ. Κούσιος αλλά και η κυβέρνηση αρνούνται να τοποθετηθούν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις εργοδοτικές οργανώσεις να ερμηνεύουν όπως οι ίδιες θέλουν την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία λήγει τέλος του χρόνου. Αρνούνται ότι υπάρχει πρόνοια για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Οι εργοδοτικές οργανώσεις προβάλλουν την αντιεργατική τοποθέτηση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ και την ίδια στιγμή προβαίνουν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με κόμματα με στόχο να εξασφαλίσουν υποστήριξη κυρίως από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Επίσης, ο συναγερμικός υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ΑΤΑ και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται -έγνοια του η δημοσιονομική πειθαρχία και όχι οι εργαζόμενοι- είναι πιο κοντά στις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς.


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να επανέλθει πλήρως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, όπου η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί σημαντικά.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη τοποθετηθεί και στηρίζει το αίτημα των συντεχνιών για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Είναι σημαντικό να ακούσουμε και τις τελικές τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, καθώς και την επίσημη θέση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη και των συνεχιστών του «έργου» της, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να γνωρίζουν πριν πάνε στην κάλπη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ποιες είναι οι ειλικρινείς θέσεις όλων των υποψηφίων και όλων των πολιτικών κομμάτων. Να γνωρίζουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι με το μέρος της εργοδοτικής πλευράς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.