Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους και έστειλαν μαζικό μήνυμα στην Κυβέρνηση (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Μαζικό μήνυμα στέλνει η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση της ΠΕΟ με το σύνθημα «Φτάνει πια», η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο. Στις 11:15 το πρωί θα επιδοθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μεταξύ των αιτημάτων που διεκδικεί η ΠΕΟ είναι: αξιοπρεπή κατώτατο μισθό με δικαιώματα, θεσμικά μέτρα ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ για όλους.

peodiamartiria 11

peodiamartiria 1

peodiamartiria 2

peodiamartiria 6

peodiamartiria 7

 

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην ομιλία της τόνισε πως δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

«Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε γιατί για ακόμα μια φορά, όπως συνέβηκε πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της στηρίζει τις κακές εργοδοτικές πρακτικές, στηρίζει εκείνη τη μερίδα των εργοδοτών που στηρίζουν τα κέρδη τους στην εργασία με όρους εργασιακού μεσαίωνα» τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Χαραλάμπους.

Αυτούσια η ομιλία της ΓΓ της ΠΕΟ στην μαζική κινητοποίηση: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα εδώ, εργαζόμενοι, από τα εργοτάξια, τα νοσοκομεία, τις βιομηχανίες, τους ημιδημόσιους οργανισμούς, τα λεωφορεία, τις δομές κοινωνικής προστασίας, νέοι εργαζόμενοι που τώρα μπαίνουν στη δουλειά, συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες, κύπριοι και μετανάστες με το μαζικό μαχητικό μας παρόν δίνουμε ένα δυνατό μήνυμα.

Το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Δεν μπορεί τις κρίσεις και τις αποφάσεις που κάποιοι παίρνουν για μας χωρίς εμάς να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έγινε πρωταθλήτρια στην άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στις κοινωνικές ανισότητες, στην απορρύθμιση της εργασίας, στη διεύρυνση της φθηνής, χωρίς βασικά δικαιώματα, εργασίας.

Σε μια περίοδο συνεχόμενων θετικών ρυθμών ανάπτυξης για τους οποίους η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κομπάζει και πανηγυρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της σοφής οικονομικής της πολιτικής, γιατί αυτοί ξέρουν από οικονομία, το μερίδιο των μισθών στην πίττα του εθνικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι μειωμένο και η σχέση μισθών και κερδών ανισομερής.

peodiamartiria 10

Από το 56% που ήταν το μερίδιο των μισθών στο Εθνικό Εισόδημα έφτασε στο 46% ενώ τα εισοδήματα από κέρδη, από το 45% έφτασαν στο 58%.

Η δεκαετία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει στερήσει από τους εργαζόμενους εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 7,5 δις ευρώ.  Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην περίοδο 2013-2019 οι εργαζόμενοι έχαναν 750 εκ. ευρώ και για την διετία 2020-2021- 950 εκ. ευρώ ετησίως.

Ανάμεναν οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που οι εργοδότες τους τους εκφοβίζουν για να μην οργανωθούν, με ανυπομονησία τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό.

Αποφάσισε η κυβέρνηση κατώτατο μισθό €855 στην πρόσληψη και €940 μετά από έξι μήνες υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Μια απόφαση που προκαλεί απογοήτευση και θυμό στους εργαζόμενους που νιώθουν ότι η κυβέρνηση τους εξευτελίζει και τους απαξιώνει.

peodiamartiria 3

Δεν είναι προβληματικό και απογοητευτικό μόνο το ύψος του κατώτατου μισθού το οποίο απέχει σημαντικά από το να είναι αξιοπρεπές και να ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής.  Είναι και γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση να αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους εργοδότες να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας χωρίς πληρωμή υπερωριών, χωρίς αποζημίωση αργιών, χωρίς 13ο, χωρίς ΑΤΑ.

Είναι και γιατί η κυβέρνηση με την απόφαση της ουσιαστικά κάνει πλάτες σε εκείνους τους εργοδότες που παραβιάζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε γιατί για ακόμα μια φορά, όπως συνέβηκε πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της στηρίζει τις κακές εργοδοτικές πρακτικές, στηρίζει εκείνη τη μερίδα των εργοδοτών που στηρίζουν τα κέρδη τους στην εργασία με όρους εργασιακού μεσαίωνα.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε γιατί η κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη.  Όταν πέρσι λέγαμε ότι υπάρχει ακρίβεια και πρέπει η κυβέρνηση έγκαιρα να σχεδιάσει μέτρα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τους πιο αδύνατους, η κυβέρνηση απαντούσε ότι υπερβάλλουμε και ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.

peodiamartiria 9

30% αύξηση συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021 στη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, 30% αύξηση στο υγραέριο, 19% αύξηση στο ψωμί, 12% στο γάλα.

Ένα και πλέον χρόνο μετά, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να σπάζει ρεκόρ και να ροκανίζει το 1/10 από  το εισόδημα των εργαζομένων και τώρα μας λένε  να κάνουμε υπομονή, να γίνουμε συνετοί καταναλωτές, να κάνουμε οικονομίες και να σβήνουμε τα φώτα.

Η απώλεια των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά την τρέχουσα χρονιά, που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση ακρίβειας, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ.

Μας λένε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολλά εκατομμύρια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας.

Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Η Κύπρος είναι τέταρτη από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σ’ ότι αφορά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Υπολογίζεται ότι από τα αυξημένα έσοδα στο ΦΠΑ λόγω των αυξήσεων στις τιμές η κυβέρνηση θα έχει πρόσθετα έσοδα μέχρι το τέλος του 2022 1 δις.

peodiamartiria 5

Υπάρχει η δυνατότητα να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία.  Τα εισηγηθήκαμε πολλές φορές.

  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, να καταργηθεί η διπλή φορολογία στα καύσιμα, να φορολογηθούν τα απροσδόκητα κέρδη.
  • Να στηρίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα όσους ζουν με κοινωνικά επιδόματα με αύξηση στα επιδόματα και όχι με επιταγές φιλανθρωπίας που δεν αρκούν για μιας βδομάδας ψώνια.
  • Να αξιοποιήσει τα επιπρόσθετα απροσδόκητα έσοδα που έχει για να επιδοτήσει το κόστος στέγασης των φοιτητών, των νέων ζευγαριών που γονατίζουν κάτω από τα ψηλά ενοίκια. Να δημιουργήσει προγράμματα κοινωνικής στέγης.

Αρνούμενη η κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα ουσιαστικά επιλέγει και πάλι να είναι απέναντι από την κοινωνία, από τους πολλούς.  Επιλέγει να συμπεριφέρεται ως τοκογλύφος και ως προστάτης εκείνων που λόγω της ενεργειακής κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η τρέχουσα συγκυρία της κρίσης πληθωρισμού φέρνει ακόμα πιο έντονα και επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ.

Η μεταβατική συμφωνία που έγινε μεταξύ εργοδοτών, συντεχνιών και κυβέρνησης για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ έληξε τέλος του 2021.  Η συζήτηση για νέα συμφωνία δεν άρχισε ακόμα.  Πριν δε ξεκινήσει ο διάλογος ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ βιάστηκε να πάρει θέση λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσει η ρύθμιση να παίρνουν οι εργαζόμενοι την μισή ΑΤΑ.

peodiamartiria 8

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται και νέες ευφάνταστες ιδέες.  Με πρόσχημα το επιχείρημα ότι δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ΑΤΑ ο κ. Νεοφύτου εισηγείται άλλα των άλλων ενώ ο άλλος ομογάλακτος υποψήφιος δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει για το θέμα.

Η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η διεύρυνση της για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους είναι το μόνο απτό εργαλείο προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το ροκάνισμα που δέχονται τα εισοδήματα από το ράλι αυξήσεων.

Αν η έγνοια και η ανησυχία είναι για τους εργαζόμενους που δεν παίρνουν ΑΤΑ, υπάρχουν τρόποι αυτό να ρυθμιστεί.

Να αποδοθεί πλήρως η ΑΤΑ, να συμπεριληφθεί η ΑΤΑ ως στοιχείο Αυτόματης Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, να εισαχθούν θεσμικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες σε κλάδους και τομείς που έχουν συμβάσεις να τις εφαρμόζουν για όλους τους εργαζόμενους.  Καθαρά, σταράτα ας απαντήσουν όλοι σ’ αυτά τα ζητήματα.

peodiamartiria 4

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή εκδήλωση είναι έκφραση του συσσωρευμένου θυμού και της αγανάκτησης, είναι ταυτόχρονα και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και διεκδίκησης.

Εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε θεωρούμε αχρείαστη φασαρία τη συλλογική δυναμική αντίδραση των εργαζομένων.  Σήμερα εδώ στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα.  Το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστούν οι μονόπλευρες αντεργατικές πολιτικές.

  • Απαιτούμε αξιοπρεπή μισθό με δικαιώματα.
  • Απαιτούμε θεσμικά μέτρα που να καθιστούν υποχρεωτικούς για όλους τους βασικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και διεύρυνση της για όλους τους εργαζόμενους.
  • Επαρκή μέτρα προστασίας της κοινωνίας από την ακρίβεια.

Σε κάθε βήμα που μας δίνεται με κάθε μέσο που διαθέτουμε οργανωμένα και συλλογικά θα διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy