Οι «εθνικόφρονες» τρίχες…

Του Κώστα Κατσώνη

∆ιαρρηγνύουν τα ιµάτιά τους οι δηµοσιογράφοι ενός από τα πιο… πατριωτικά µας κανάλια, αφιερώνοντας µάλιστα τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά (!) του βραδινού τηλεοπτικού τους δελτίου ειδήσεων στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Συνεργασίας στον κατεχόµενο Κορµακίτη, που, όπως «µε οργή» δηλώνουν, ήταν µια τελετή αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού ήταν διάσπαρτες παντού οι τουρκικές σηµαίες και οι σηµαίες του ψευδοκράτους! Πολύ περισσότερο τους εξόργισε το γεγονός ότι στην τελετή µίλησε «βουλευτής» εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος καλωσόρισε στην «Τουρκοκυπριακή ∆ηµοκρατία της Βόρειας Κύπρου» -όπως αποκάλεσε τα κατεχόµενα- τους υψηλούς προσκεκληµένους, που δεν ήταν άλλοι από τους εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηµατοδότησε το σηµαντικό αυτό έργο, ευρωβουλευτές και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, όπως και θρησκευτικοί και άλλοι εκπρόσωποι της μαρωνιτικής κοινότητας, αλλά και πλήθος κόσµου.

Το Κέντρο Συνεργασίας, που εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2023 «σε κλίµα βαθιάς συγκίνησης», θα στεγάσει το ∆ηµοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κορµακίτη, που επαναλειτουργούν από τον προσεχή Σεπτέµβριο ύστερα από 25 χρόνια και στα οποία θα φοιτούν τα παιδιά τεσσάρων µαρωνιτικών κοινοτήτων (Αγίας Μαρίνας, Ασώµατου, Καρπάσιας και Κορµακίτη). Αποτελούσε πάγιο αίτηµα των Μαρωνιτών που επιτέλους υλοποιήθηκε, γεγονός για το οποίο ο εκπρόσωπος της μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας, µιλώντας στα εγκαίνια, εξέφρασε θερµές ευχαριστίες στην Ε.Ε., ενώ ο πρόεδρος του ∆.Σ. του Κέντρου, Αντώνης Σκούλλος, παρουσίασε τα προγράµµατα που θα υλοποιεί το Κέντρο, «µέσω των οποίων θα προωθεί τις ιδέες της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασµού ανάµεσα σε όλες τις κοινότητες του τόπου», όπως ανέφερε.

Αυτή είναι η ουσία της δηµιουργίας του Κέντρου: η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία, που ενδυναµώνουν την προοπτική της επανένωσης και του τερµατισµού της κατοχής. Κι αυτά κανονικά θα έπρεπε να αναδεικνύουν τα κανάλια µας, που εξακολουθούν, τα πλείστα, να παραµυθιάζουν τον λαό µε ανέξοδες πατριωτικές κορόνες και ρητορείες µίσους που δεν οδηγούν πουθενά! Το µόνο που καταφέρνουν, µαζί µε τους οµόδοξους πολιτικούς µας ταγούς, είναι η παγίωση των διχοτοµικών τετελεσµένων, ενώ ο προσφάτως απελθών µάς κληροδότησε τον εποικισµό της Αµµοχώστου και την προοπτική της «λύσης δύο κρατών» -µε την οποία ερωτοτροπούσε και η οποία είναι σήµερα, δυστυχώς και ατυχώς, η επίσηµη τουρκική πολιτική!

Όσον αφορά τον νέο ένοικο του Προεδρικού, που υπήρξε το δεξί χέρι του απελθόντος Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να έχουµε ψευδαισθήσεις, ελπίζουµε να εργαστεί πράγµατι, όπως διακηρύττει τουλάχιστον µετεκλογικά, για την ειρήνη και την επανένωση της µοιρασµένης πατρίδας µας, µε βάση το συµφωνηµένο πλαίσιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και µε τη στήριξη της Ε.Ε. που ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις φάσεις των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού!

∆εν έχει λοιπόν κανένα νόηµα, 50 σχεδόν χρόνια από τη µεγάλη προδοσία και την τραγωδία της εισβολής και της προσφυγιάς, να ορθώνονται σε επικίνδυνη επιµήκυνση οι εθνικόφρονες τρίχες µας, ως ένδειξη διαµαρτυρίας για καθετί που οδηγεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η καταλυτική πάροδος του χρόνου, ο ψευδοπατριωτισµός και η συνακόλουθη αδράνεια -των νοσταλγών της µη λύσης- για τη νοµή της εξουσίας, είναι η ασφαλέστερη οδός για να επιτευχθεί σταδιακά -και χωρίς εµάς- η οριστική διχοτόµηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy