- Η οργή των Γάλλων κόντρα στο συνταξιοδοτικό έκτρωµα, την τροµακτική αστυνοµική βία και τον αυταρχικό κατήφορο του Μακρόν δεν κοπάζει. Λάδι στη φωτιά φαίνεται πως έριξε και η τηλεοπτική συνέντευξη του Εµανουέλ Μακρόν το µεσηµέρι της Τετάρτης. Τα µεν συνδικάτα την είδαν ως πρόκληση και πολλοί διαδηλωτές ως περιφρόνηση.
Η 23η Μαρτίου µπορεί να χαρακτηριστεί ως η µέρα που οι Γάλλοι εξεγέρθηκαν ξανά. - Οι Γάλλοι εξεγείρονται για τη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση και για τον πληθωρισµό, που έχει κάνει απλησίαστα τα είδη πρώτης ανάγκης, την ώρα που καταρρέει η δηµόσια υγεία, η δηµόσια παιδεία, η κρατική πρόνοια…
Της ειδικής µας συνεργάτιδας, Μαρίας ∆εναξά
Υπεροπτικός και αλαζόνας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν συνέκρινε τους διαδηλωτές µε τους Αµερικανούς υποστηρικτές του Τραµπ που µπήκαν στο Καπιτώλιο και τους οπαδούς του Μπολσονάρο, ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα πως δεν παρουσίασαν συµβιβαστικές προτάσεις πάνω στη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση. Το αποτέλεσµα ήταν η έξοδος κινδύνου που αναζητούσε ο Εµανουέλ Μακρόν για να βγει από την πολύ δύσκολη θέση που έθεσε την κυβέρνησή του και τον ίδιο, µε την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης ενάντια στη βούληση των πολιτών, να µετατραπεί σε µια παγίδα κόλασης.
Εκατοµµύρια Γάλλοι στους δρόµους
Περισσότεροι από 3,5 εκατοµµύρια διαδηλωτές µετείχαν στην ένατη πανεθνική κινητοποίηση που έγινε την περασµένη Πέµπτη, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το συνδικάτο CGT, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 1,08 εκατοµµύριο πολίτες.
Η χώρα έχει γονατίσει από τις πολυήµερες απεργίες και κινητοποιήσεις κατά της αµφιλεγόµενης µεταρρύθµισης. Είδε τους πολίτες της, µε πρωτοστάτες τους νέους, στην κυριολεξία να επαναστατούν και να κατεβαίνουν µαζικά στους δρόµους. Σχεδόν σε όλη την επικράτεια τοποθέτησαν οδοφράγµατα στους δρόµους, µπλοκάραν λιµάνια, διυλιστήρια, αεροδρόµια και σιδηροδροµικούς σταθµούς. Στο Μπορντό πυρπόλησαν την είσοδο του δηµαρχείου. Σε πολλές γαλλικές πόλεις έκαψαν ό,τι έβρισκαν µπροστά τους, ενώ στο Παρίσι παρανάλωµα του πυρός έγιναν τα βουνά των σκουπιδιών που έχουν µαζευτεί στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας της πολυήµερης απεργίας των εργαζοµένων στην καθαριότητα.
Εκτυλίχθηκαν απερίγραπτες σκηνές µπροστά σε µια ανάλγητη εξουσία, που η µόνη της αντίδραση ήρθε διά στόµατος της Πρωθυπουργού Ελίζαµπεθ Μπορν, που δήλωσε πως η «βία και οι ζηµιές» στις διαδηλώσεις είναι «απαράδεκτες», μια δήλωση που προκαλεί ανησυχία για τη συνέχεια.
Ορισµένοι πολιτικοί αναλυτές µιλούν για µια ηγεσία «αποφασισµένη να µην κάνει πίσω» και για κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης µε παρουσία του στρατού στους δρόµους», ως απάντηση του Εµανουέλ Μακρόν. Η οργή του κόσµου γίνεται αισθητή στις δηµοσκοπήσεις, αλλά κυρίως στους δρόµους, εξαιτίας της περιφρόνησης από τον Μακρόν και την Πρωθυπουργό του της γαλλικής εθνοσυνέλευσης µε τη σχεδόν συνεχή χρήση του άρθρου 49:3.
Το συνταξιοδοτικό είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Οι λόγοι που έκαναν τους Γάλλους να εξεγερθούν δεν περιορίζονται πλέον στο συνταξιοδοτικό. Είναι µεταξύ άλλων ο αυξανόµενος πληθωρισµός, που έχει κάνει απλησίαστα τα είδη πρώτης ανάγκης, η ολοένα και µεγαλύτερη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναµης, οι επαναλαµβανόµενες δαπάνες ενίσχυσης της πολεµικής µηχανής µιας ξένης χώρας, την ώρα που καταρρέει η δηµόσια υγεία, η δηµόσια παιδεία κι ό,τι άλλο έχει να κάνει µε οργανισµούς ή υπηρεσίες κοινής ωφελείας…
Χαρακτηριστικό της δυσµένειας στην οποία έχει πέσει ο Εµανουέλ Μακρόν είναι η κατάρρευση της δηµοτικότητάς του. Σύµφωνα µε το ινστιτούτο IFOP, η δηµοτικότητά του διολίσθησε στο 28%, το χαµηλότερο σηµείο απο τις αρχές του 2019, στο τέλος της κρίσης των Κίτρινων Γιλέκων. Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αγγίζει το 70% σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσµού. Το ίδιο ισχύει και για την Πρωθυπουργό του, Ελίζαµπεθ Μπορν, καθώς η δηµοτικότητά της παραµένει στο χαµηλότερο επίπεδο από την άφιξή της στο πρωθυπουργικό µέγαρο τον Μάιο, καταγράφοντας ποσοστό αποδοχής µόλις 29%.
Προεδρικοί σύµβουλοι συνιστούν στον Πρόεδρο, πριν πάει παρακάτω, να διορίσει έναν νέο αρχηγό κυβέρνησης και να κάνει κινήσεις ενωτικές απ’ όλες τις πολιτικές δυνάµεις, για να µην αντιµετωπίσει στο προσεχές µέλλον ένα νέο αδιέξοδο µε το νοµοσχέδιο για τη µετανάστευση. «Χρειαζόµαστε µια προσωπικότητα ικανή να εµπνεύσει και να συσπειρώσει τον κόσµο, όπως είναι ο επικεφαλής της γερουσίας ο Ζεράρ Λαρσέρ, έναν Φρανσουά Μπαϊρού, έναν Μπρούνο Λε Μέρ (Υπουργός Οικονοµίας)», υποστηρίζουν.
Όµως ο Εµανουέλ Μακρόν δεν δείχνει διατεθειµένος να εγκαταλείψει την σκληροπυρηνική γραµµή του. Σύµφωνα µε συνεργάτη του, στις προθέσεις του δεν είναι ούτε η διάλυση της εθνοσυνέλευσης, ούτε ο ανασχηµατισµός, αλλά ούτε και η διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος επί της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης.
Πάντως, στο προεδρικό περιβάλλον αλλά και µέσα στους κόλπους του αποδυναµωµένου κυβερνητικού κόµµατος έρχονται αντιµέτωπες δύο τάσεις. Η πρώτη υποστηρίζει πως πρέπει να πραγµατοποιηθούν όλες οι γενναίες αλλά αντιλαϊκές µεταρρυθµίσεις και η δεύτερη πως ο Εµανουέλ Μακρόν πρέπει να βάλει λίγο νερό στο προεδρικό κρασί, καθώς η γαλλική κοινωνία αντιδρά έντονα εξαιτίας των πολλαπλών και οξυµένων προβληµάτων που αντιµετωπίζει.
Το κλίµα παραµένει εκρηκτικό…
Σε όλες τις περιπτώσεις, το θέµα της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης δεν τελειώνει µε την απόρριψη των προτάσεων µοµφής.
Τα συνδικάτα την Πέµπτη απηύθυναν προσκλητήριο για µια 10η ηµέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειµένου να διατηρήσουν την πίεση κατά της εξαιρετικά αµφισβητούµενης µεταρρύθµισης του συνταξιοδοτικού συστήµατος. «Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνηµα, βιώσιµο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσµου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της µεταρρύθµισης», τόνισαν εκπρόσωποι των συνδικάτων στο τέλος της ένατης ηµέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.
Κι ενώ το κλίµα παραµένει εκρηκτικό, αριστερές οµάδες της αντιπολίτευσης έχουν ήδη προσφύγει ενώπιον του Συνταγµατικού Συµβουλίου ελπίζοντας να επιτύχουν, βασιζόµενοι στα επιχειρήµατα των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, την απόρριψη ολόκληρου του κειµένου. Εξαιρετικά δύσκολο, βέβαια, κάτι τέτοιο, µιας και πολλά από τα µέλη του Συνταγµατικού Συµβουλίου, αρχής γενοµένης από τον επικεφαλής του, τον πρώην σοσιαλιστή Πρωθυπουργό Λοράν Φαµπιούς, έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις µε τον Εµανουέλ Μακρόν, σύµφωνα µε πολλούς πολιτικούς αναλυτές.
Θα προσπαθήσουν επίσης να καθυστερήσουν την εφαρµογή του νόµου κινώντας διαδικασίες δηµοψηφίσµατος κοινής πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση πως το Συνταγµατικό Συµβούλιο θα επικυρώσει την πρωτοβουλία τους. Ήδη το περιοδικό Marianne συλλέγει διαδικτυακές υπογραφές για τη διεξαγωγή του δηµοψηφίσµατος, ώστε να δώσει «το λόγο στους πολίτες για την επίµαχη µεταρρύθµιση», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του.
Αντιδράσεις ακόµα και από εργοδοτικές οργανώσεις
Η αδιαλλαξία του Εµανουέλ Μακρόν στο θέµα της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης έχει προβληµατίσει ακόµα και θεσµούς που θα ανέµενε κάποιος να είναι µε το µέρος του.
Η Ένωση Εργοδοτών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονοµίας (Udes), σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, υπογραµµίζει πως η Γαλλία βιώνει «µια σοβαρή κρίση της σοσιαλδηµοκρατίας» µετά την έγκριση της αµφιλεγόµενης µεταρρύθµισης χωρίς ψηφοφορία επί του κειµένου στο Κοινοβούλιο. «Υπάρχει ένα πραγµατικό πρόβληµα µεθόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της Udes, Χιουγκ Βιντόρ, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Udes, στην οποία συµµετέχουν 23 οµάδες εργοδοτών και συνδικάτων (ενώσεις, ασφαλιστικοί οργανισµοί ή συνεταιρισµοί), δεν έχει ακουστεί επαρκώς, παρόλο που έγινε τρεις φορές δεκτή από τον Υπουργό Εργασίας, Ολιβιέ Ντασόπ, όπως επίσης και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπορν δεν επεδίωξε συµβιβασµό µε όλους τους φορείς.
