Οι εξετάσεις τετραµήνων άνοιξαν τη συζήτηση για βαθύτερες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστηµα

Ιδιαίτερα έκρυθµο αναµένεται να είναι το επόµενο διάστηµα για την Παιδεία

«Να αποφασίζουν τα πανεπιστήµια µε αυστηρά κριτήρια πώς επιλέγουν τους φοιτητές τους»

 

Της  Ελένης Κωνσταντίνου

Ψηλά στην ατζέντα παραµένει το θέµα των εξετάσεων τετραµήνων, µε το Υπουργείο Παιδείας από τη µια να υπερασπίζεται το θεσµό αυτόν παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει και από την άλλη τους οργανωµένους γονείς, µαθητές και µαθήτριες, εκπαιδευτικούς να ζητούν την άµεση κατάργησή του.

Αποφάσεις αναµένεται να λάβει πλέον η νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία και θα καλεστεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το τι πρόκειται να πράξει. Την ίδια ώρα, η συζήτηση που έχει ανοίξει φανέρωσε τις προσπάθειες για βαθύτερες αλλαγές που έχουν να κάνουν µε «εκδίωξη» µαθητών µε χαµηλές αποδόσεις από τα σχολεία Μέσης, αλλά και αυτονοµία των πανεπιστηµίων στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών τους.

Ήδη το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόµου για την κατάργηση από την επόµενη σχολική χρονιά των εξετάσεων τετραµήνων στα δηµόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, µε µια όµως µεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει όπως η ενδιάµεση εξέταση για το 2022-23 έχει καθαρά διαµορφωτικό χαρακτήρα και δεν θα προσµετρήσει στη συνολική βαθµολογία των µαθητών.

Τα τετράµηνα έχουν «σκοτώσει» την ουσία της µαθησιακής διαδικασίας

Όπως επισηµαίνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας, Χρίστος Χριστοφίδης, ο αποτυχηµένος θεσµός των εξετάσεων τετραµήνων αποσυντόνισε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστηµα, έχει «σκοτώσει» την ουσία της µαθησιακής διαδικασίας και έχει µετατρέψει τους µαθητές σε ροµπότ. Επεσήµανε πως η υφιστάµενη κυβέρνηση µε τη δεξιά φιλελεύθερή της αντίληψη εφαρµόζει και στο σχολείο λογικές παραγωγής εργοστασίου και παίζει µε τους αριθµούς, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι παιδεία, ούτε µόρφωση.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως θα περιµένουν τις επόµενες εβδοµάδες την αντίδραση της νέας κυβέρνησης. Αλλιώς, επεσήµανε, θα απαιτήσουν να προωθηθεί για δεύτερη φορά στην ολοµέλεια της Βουλής η πρόταση νόµου του ΑΚΕΛ για κατάργηση του θεσµού των τετραµήνων από την επόµενη σχολική χρονιά. Αναφέρθηκε και στη δηµόσια δέσµευση του Νίκου Χριστοδουλίδη για κατάργηση του θεσµού τετραµήνων και για αισθητή µείωση του ποσοστού που θα προσµετρηθεί για την εξέταση Ιανουαρίου στην τελική βαθµολογία για τη φετινή χρονιά.

«Για ακόµη µια φορά να υπογραµµίσω αυτό που λέµε εδώ και αρκετά χρόνια, ότι αυτός ο θεσµός έχει πάρει πολύ πίσω το εκπαιδευτικό µας σύστηµα, έχει εκτοξεύσει την παραπαιδεία, έχει φορτώσει µε άγχος και καταπίεση τα παιδιά µας, έχει φορτώσει µε άγχος και καταπίεση τους εκπαιδευτικούς που τρέχουν απλά για να καλύψουν την ύλη, αλλά και τους γονιούς που τρέχουν τα παιδιά από ιδιαίτερα σε ιδιαίτερα, όσοι βέβαια µπορούν, γιατί οι άλλοι απλά τα βλέπουν να αποτυγχάνουν και δεν µπορούν να τα βοηθήσουν.

Πλέον, όλη η έµφαση δίδεται στην προετοιµασία των µαθητών για εξετάσεις και προφανώς δεν έχει διαµορφωτικό χαρακτήρα, διότι κανένας δεν κάθεται µε τα παιδιά να τους πει τα λάθη που έκαναν στην ενδιάµεση εξέταση για να βελτιωθούν για τη συνέχεια. Το εκπαιδευτικό µας σύστηµα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγµα και µέσα από αυτό έχουν δεχθεί πλήγµα χιλιάδες µαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Θεωρούµε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει συνολικά αποτύχει και αν έχει έναν τοµέα που η αποτυχία της βγάζει µάτι, αυτός είναι ο τοµέας της Παιδείας».

Αλλαγές και στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήµια

Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό µας σύστηµα είναι αναγκαίες, επισηµαίνει από την πλευρά του ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης που προσεγγίζει όµως µε διαφορετικό τρόπο τις αλλαγές αυτές.

Σηµειώνει ότι αντικρίζει θετικά την πρόταση στην οποία είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήµια, µε τα παιδιά να παρακάθονται σε εξετάσεις µια φορά στο τέλος της σχολικής χρονιάς και να αποφασίζουν τα πανεπιστήµια µε αυστηρά κριτήρια πώς επιλέγουν τους φοιτητές τους.

Όπως σηµείωσε ο κ. Μαυρίδης, σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις µε τον τρόπο που γίνονται στην Κύπρο, αλλά τα πανεπιστήµια έχουν τα δικά τους κριτήρια εισαγωγής όπως για παράδειγµα ο βαθµός του απολυτηρίου, βαθµός διεθνών εξετάσεων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις τετραµήνων, ο κ. Μαυρίδης εκτιµά ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις για να µπορέσει να συνεχίσει ο εν λόγω θεσµός. Εκτιµά ωστόσο ότι το πρόβληµα της παραπαιδείας θα συνεχίσει είτε µε τετράµηνα είτε χωρίς, αφού ευνοείται από το εκπαιδευτικό µας σύστηµα όπως είναι σήµερα. Σηµείωσε ότι είναι δικαίωµα κάθε µαθητή και µαθήτριας εάν θέλουν να παρακολουθήσουν επιπλέον µαθήµατα, αφού ουσιαστικά, λόγω του ανταγωνισµού, δεν µπορούν να πράξουν αλλιώς.

Σε ό,τι αφορά την παραπαιδεία, ο κ. Μαυρίδης σηµείωσε ότι αυτή θα µειωθεί σε µεγάλο βαθµό µόνο όταν τα σχολεία µας µπορέσουν να λειτουργήσουν ως ολοήµερα και τα παιδιά να ετοιµάζονται εκεί για τα µαθήµατα της επόµενης ηµέρας και για ενισχυτικά µαθήµατα.

Σε σχέση µε τις εξετάσεις τετραµήνων, ο κ. Μαυρίδης σηµείωσε πως στόχος θα πρέπει να είναι να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές, όπως για παράδειγµα η ύλη να µοιραστεί ώστε να ανταποκρίνεται στα δύο τετράµηνα, αλλά και να µειωθεί. Το ζήτηµα, όπως είπε, δεν είναι πόσα θα µάθουν τα παιδιά, αλλά αυτά που θα µάθουν να τα µάθουν σωστά.

Ο κ. Μαυρίδης έθεσε και ένα άλλο ζήτηµα, λέγοντας πως θα µπορούσε το κράτος να επιδοτεί τα δίδακτρα και στα ιδιωτικά πανεπιστήµια, αλλά και σχολεία, φτάνει αυτά να µετατραπούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισµούς.

 

«Θέλουν να πετάξουν παιδιά εκτός σχολείου»

Πυρά κατά των κυβερνώντων εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της οµοσπονδίας συνδέσµων γονέων µέσης εκπαίδευσης, Κώστας Κώστα, για το θεσµό των εξετάσεων τετραµήνων.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άστρα» είπε ότι όσοι σχεδίασαν τον συγκεκριµένο θεσµό τον εφάρµοσαν και συνεχίζουν να µην ακούνε κανέναν, ενδιαφέρονται µόνο για το 15% των µαθητών που παίρνει βαθµολογίες από 15-20, προσθέτοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για το υπόλοιπο 85% των µαθητών.
Ο κ. Κώστα επεσήµανε χαρακτηριστικά πως η φιλοσοφία τους είναι να «πεταχτούν» τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και να γίνουν φτηνό εργατικό δυναµικό. Τόνισε ότι όλα όσα εφαρµόζονται είναι βάσει συγκεκριµένης στρατηγικής. Ο αντιπρόεδρος της οµοσπονδίας υπέδειξε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ζήτηµα των τετραµήνων, µετά και τη θυµατοποίηση µαθητών εξαιτίας των αποτελεσµάτων που ανακοινώθηκαν προ ηµερών.

Να συζητηθεί ένα νέο σύστηµα αξιολόγησης

Όλοι θεωρούν δεδοµένο ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραµήνων, δήλωσε σε δηµόσια παρέµβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα προωθήσει και αλλαγές που έχουν να κάνουν µε τις παγκύπριες εξετάσεις.

«Έχω υποσχεθεί ότι µόλις αρχίσουν οι εργασίες στη Βουλή θα ξεκινήσουµε τη συζήτηση της διαδικασίας αξιολόγησης των παιδιών µε πρώτο θέµα την κατάργηση των τετραµήνων και να βρούµε τον νέο τρόπο αξιολόγησης των παιδιών. Θα καλέσουµε ειδικούς για να δούµε τι συµβαίνει στον υπόλοιπο κόσµο». Πρόσθεσε ότι θα δουν και τον νέο Υπουργό Παιδείας και θα ξεκινήσουν ένα διάλογο. «Πρέπει πριν το καλοκαίρι να κλείσει το ζήτηµα». Σηµείωσε ότι κρατά τη δέσµευση του νέου Προέδρου για κατάργηση του θεσµού των τετραµήνων.

Συνεχίζοντας µίλησε για την πρότασή του η οποία αφορά τις παγκύπριες εξετάσεις. «Οι εξετάσεις θα γίνονται και θα είναι µια φορά για τα παιδιά. Να αναβαθµίσουµε το απολυτήριο και αργότερα µέσα σε αυστηρά κριτήρια τα πανεπιστήµια να επιλέγουν τους φοιτητές τους». Πρόσθεσε ότι συζητώντας όλα αυτά τα θέµατα µαζί µε την ΟΕΛΜΕΚ, τους γονείς και τους εταίρους θα βρούµε τις λύσεις. «Σε δύο χρόνια πιστεύω ότι µπορούµε να έχουµε ολοκληρωµένο σύστηµα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy