Οι έξι πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Τις προτάσεις του για ένα νέο κοινωνικό κράτος έδωσε χθες στη δημοσιότητα το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι προτάσεις στηρίζονται σε έξι πυλώνες κοινωνικής πολιτικής.

Στη συνέχεια παραθέτουμε περιληπτικά τους πυλώνες, ενώ ολόκληρη η πρόταση βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://mavroyiannis. cy/programma-diakivernisis/koinonikipolitiki/.

1. Δημιουργία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής το οποίο θα συγκροτούν άτομα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πρόσωπα που ασχολούνται με την Εφαρμοσμένη Κοινωνική Πολιτική, κυβερνητικοί φορείς και εκπρόσωποι των ομάδων του πληθυσμού που επηρεάζονται.

2. Ολοκληρωμένη στήριξη της οικογένειας σε όλες τις μορφές της με τη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης βρεφών, νηπίων και παιδιών από το Κράτος και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προσιτό κόστος, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επέκταση της επιδότησης του κόστους φροντίδας για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Επέκταση του θεσμού του Δημόσιου Ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες και σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια. Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη γονική άδεια και αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από το πρώτο παιδί. Επίσης, μεταξύ άλλων, στήριξη Πολύτεκνων, Πενταμελών και Μονογονεϊκών Οικογενειών. Οι πολύτεκνες και οι πενταμελείς οικογένειες αποτελούν σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας και συμβάλλουν στη διατήρηση των δημογραφικών ισορροπιών.

3. Στήριξη συνταξιούχων με κατάργηση του «πέναλτι» του 12% για τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας. Βελτίωση του συστήματος παροχής κατ’ οίκον φροντίδας στους συνταξιούχους και επέκταση των προγραμμάτων και των δομών φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης ατόμων τρίτης ηλικίας.

Περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για ουσιαστικές βελτιώσεις του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και προτάσεις που αφορούν τους Πρόσφυγες – Εγκλωβισμένους και Παθόντες και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Αξιοπρεπής ζωή για όλους τους πολίτες

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις, η εκπρόσωπος του Εκλογικού Επιτελείου, Αλεξία Κουντούρη, τόνισε ότι «το όραμα είναι η δημιουργία μιας Κύπρου που να διασφαλίζει την ύπαρξη αποτελεσματικών δικτύων κοινωνικής προστασίας και μέριμνας για όλους, με τη δημιουργία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής για εφαρμογή βέλτιστων πολιτικών. Με ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της οικογένειας, σε όλες τις μορφές της με υποδομές και Προγράμματα Φροντίδας Παιδιών. Με κατάργηση του πέναλτι 12% για τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας. Με εισαγωγή ποσόστωσης και παροχή κινήτρων για ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρίες. Με τη στήριξη των εκτοπισμένων, των παθόντων και των εγκλωβισμένων μας για πραγματικά ισότιμη κατανομή των βαρών. Με υπευθυνότητα καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις μας για κοινωνική πολιτική».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy