Οι εξοπλιστικές δαπάνες της Γερμανίας

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

 

Οι Γερµανοί πολίτες περίµεναν αρκετούς µήνες µέχρι το σχηµατισµό κυβέρνησης συνασπισµού µεταξύ των Σοσιαλδηµοκρατών του νυν καγκελάριου και διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Ο «άοσµος» Σολτς ανέλαβε την καγκελαρία εν µέσω της πανδηµίας του κορονοϊού και σε ένα χρόνο ακολούθησε ο πόλεµος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι κυβερνητικοί εταίροι πρόλαβαν να παρουσιάσουν το πολύ υποσχόµενο πλαίσιο συµφωνίας και η γερµανική ηγεσία έκανε στροφή 180˚ στην εξωτερική πολιτική, αποφασίζοντας τη διάθεση 100 δισεκατοµµυρίων ευρώ για ενίσχυση του αµυντικού εξοπλισµού του οµόσπονδου στρατού. Η Γερµανία, η οποία από το 1945 θεωρείται ως µια ειρηνική χώρα, τώρα επικαλείται τη Ρωσία για να δικαιολογήσει την αµυντική της θωράκιση.

Η Γερµανία, η χώρα της λιτότητας και των εξοικονοµήσεων, αποφάσισε να αναβαθµίσει το στρατιωτικό της στόλο διαθέτοντας το πενταπλάσιο ποσό από αυτό που ξόδεψε το 1955, όταν ιδρύθηκε ο οµοσπονδιακός στρατός. Την ίδια µάλιστα στιγµή που οι τιµές των αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και αρκετοί Γερµανοί ανησυχούν, γιατί τώρα µε δέκα ευρώ αγοράζουν µόνο δύο µπίρες αντί τρεις, η κυβέρνηση συνασπισµού έχει εγκρίνει µόνο πενήντα δισεκατοµµύρια ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη, όπως ανέφερε το γερµανικό περιοδικό Spiegel.

Θα αναµέναµε από µια συγκυβέρνηση Σοσιαλδηµοκρατών και Πρασίνων να είναι πιο ευαίσθητη σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέµατα, όµως δεν θα πρέπει να ξεχνούµε ότι ο Σολτς συγκυβερνά και µε τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι κατέχουν το Υπουργείο Οικονοµικών και έχουν εξαιρετικές σχέσεις µε µεγαλοεπιχειρηµατίες και επενδυτές.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Σολτς ήταν η ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου Νord Stream 2 σε συνεννόηση µε τον αντικαγκελάριο-πράσινο Υπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος και Οικονοµίας, Ρόµπερτ Χάµπεκ. Η Γερµανία όµως εξαρτάται από τη Ρωσία για προµήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου και µετά τη ρήξη µε τη Ρωσία του Πούτιν ψάχνει άλλους προµηθευτές, όπως το Κατάρ και η Νορβηγία.

Ο πρώην καγκελάριος µεταξύ 1998-2005, ο σοσιαλδηµοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν ο συνδετικός κρίκος µεταξύ Γερµανίας και Ρωσίας για την προµήθεια καυσίµων, αφού αµέσως µετά τη λήξη της θητείας του ανέλαβε τη θέση υψηλόβαθµου στελέχους ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Ο Σρέντερ, ο οποίος αρνήθηκε τη συµµετοχή της Γερµανίας στον πόλεµο κατά του Ιράκ που ηγήθηκαν οι ΗΠΑ, τώρα αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση που του επιφέρει αρκετά εκατοµµύρια σε µισθούς, διχάζοντας το κόµµα του και πλήττοντας το όνοµά του.

Ο πόλεµος στην Ουκρανία έχει επωφελήσει αναµφισβήτητα τις χώρες παραγωγής οπλισµού όπως η Γερµανία, η οποία έχει προµηθεύσει µε οπλισµό την Ουκρανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Χώρες-µέλη του ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει σε στρατιωτική ενίσχυση και εξοπλισµό, επικαλούµενες την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής τους δύναµης και στο εσωτερικό, αφού οι στρατιωτικές επεµβάσεις στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Μάλι έχουν απορροφήσει όλες τις αµυντικές δαπάνες των κρατικών προϋπολογισµών.

Ενδεικτική είναι η «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής άµυνας και ασφάλειας µέχρι το 2030. Πρωτεργάτης αυτής της συµφωνίας ήταν η Γερµανία που κατείχε την Προεδρία του Συµβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάµηνο του 2020 µε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά τη Γαλλική Προεδρία στο πρώτο εξάµηνο του 2022.

Ο πόλεµος στην Ουκρανία, πέραν των νεκρών, απωλειών και καταστροφών, θα επιφέρει αρκετά έσοδα στην αµυντική βιοµηχανία και στις χώρες-βιοµηχανίες κατασκευής οπλισµού µε κύριο πρωταγωνιστή την πλουσιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερµανία. Πώς θα καταφέρει η Γερµανία να καλύψει τα 100 δισεκατοµµύρια που δαπάνησε για στρατιωτικό εξοπλισµό; Με πωλήσεις σύγχρονων όπλων και τη γλώσσα της ισχύος, όπως επικαλέστηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μπορέλ, ή µε αποκοπές από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κονδύλια;

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.