Οι ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας

Έλα στο Google News

Του Νίκου Ιωάννου*

 

Στον ύπνο, στην κυριολεξία, πιάστηκε η ηγεσία της Αστυνομίας, τόσο για την εκδήλωση έξω από το Προεδρικό το βράδυ της Κυριακής, όσο και για τα γεγονότα που ακολούθησαν έξω από το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ». Οι ευθύνες του Αρχηγού και της Πολιτικής Προϊστάμενης της Αστυνομίας είναι τεράστιες και αρκετά σοβαρές που δικαιολογούν πλήρως την ανάληψη ευθύνης παραίτησης. Το μόνο ελαφρυντικό για τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης είναι ο μικρός χρόνος παρουσίας της στο Υπουργείο. Τούτο, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και όσων μέχρι σήμερα είχαν την πολιτική ευθύνη για την Αστυνομία. Τα προβλήματα στην Αστυνομία δεν είναι σημερινά. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

Η υπόθεση Ορέστη με τις δολοφονίες των επτά γυναικών που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία «εξαφανίστηκε» στα συρτάρια της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας όπως εξαφανίστηκαν και οι επτά άτυχες γυναίκες. Καμίας τιμωρίας δεν έτυχαν όσοι ευθύνονταν για τον απαράδεκτο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε τις εξαφανίσεις γυναικών. Η Αστυνομία συμμετείχε η ίδια στο σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό ισραηλινό βαν και επειδή και πάλι πρόκειται για κατάντια του ιδίου του κράτους το θέμα μπήκε στα αζήτητα.

Κατά τα άλλα, η ημετεροκρατία και το ρουσφέτι στις προαγωγές και τις μετακινήσεις στην Αστυνομία, καλά κρατεί. Η πρώτη ενέργεια της παρούσας κυβέρνησης του ΔΗΣΥ όταν ανήλθε στην εξουσία ήταν να ξηλώσει και να μεταθέσει μαζικά όλους όσοι θεωρούσαν ότι δεν ανήκαν στο χώρο τους. Η παύση του πρώην Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Αντρέα Κυριάκου, άνευ λόγου και αιτίας, είναι ενδεικτική της αναξιοκρατίας που επικρατεί στην Αστυνομία.

Καλή η προσπάθεια να εξωραΐσουν οι κυβερνώντες την Αστυνομία ως την καλύτερη και πιο αποτελεσματική που υπήρξε ποτέ, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα το ένα μετά το άλλο τους διαψεύδουν. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του κινήματος «Ως Δαμέ», αναίτια και ανέξοδα, προχώρησαν στην καταστολή μιας ειρηνικής διαδήλωσης, χρησιμοποιώντας ακόμα και το «Αίαντας» για να διαλύσουν μια ειρηνική διαδήλωση, τραυματίζοντας μια αθώα διαδηλώτρια. Στην περίπτωση του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και παρά τις προειδοποιήσεις, δεν κατάφεραν να παρέχουν την απαραίτητη προστασία στην ελευθεροτυπία. Ο όλος σχεδιασμός αποδεικνύει ανικανότητα και μόνον.

Όσο και να ωρύεται ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η Αστυνομία δεν πρόκειται να αλλάξει με φωνασκίες και απειλές για να ικανοποιήσει προσωρινά την κοινή γνώμη για την κατάντια που υπέστη το ίδιο το κράτος. Δεν πρόκειται να αποκτήσει η Αστυνομία το σεβασμό της κοινωνίας, με το να χρησιμοποιεί μεθόδους τύπου «Αίαντας», για να διαλύει ειρηνικές διαδηλώσεις. Η σύλληψη όσων ενέχονται στους τραμπουκισμούς στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ» είναι επιβεβλημένη και πρέπει να τιμωρηθούν. Αν η πρόθεση όμως είναι να τιμωρηθούν και οργανωτές της εκδήλωσης χωρίς να έχουν ανάμειξη στα γεγονότα, τότε η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα σε πρακτικές που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία και που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όσον και αν κάποιος διαφωνεί με το περιεχόμενο ή όχι της εκδήλωσης.

Η Αστυνομία διαθέτει αξιόλογο δυναμικό, που έχει τις ικανότητες να διαδραματίσει με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα το ρόλο της στην κοινωνία. Οι ευσυνείδητοι αστυνομικοί έχουν και οι ίδιοι θυματοποιηθεί εξαιτίας της ανικανότητας των κυβερνώντων. Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, στην πολιτική ηγεσία και στην ηγεσία της Αστυνομίας. Να απελευθερώσει αυτές τις δυνάμεις, να λειτουργήσει με αξιοκρατία, διαφανή κριτήρια και τοποθέτηση των ικανών και όχι των ημετέρων, σε βασικά πόστα.

*Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.