Οι φωτιές καταστρέφουν την βορειοανατολική Αττική – Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Μία ακόμη δραματική νύχτα πέρασε η Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, εξαπλώθηκε και έκαψε δάσος και οικισμούς, περνώντας ακόμα και την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών και άλλα σημεία, μέσα στη νύχτα

Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και, μετά το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, στις 5π.μ εστάλη μήνυμα εκκένωσης και στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα, με τις αρχές να ζητούν από τους ντόπιους να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Μετά τις 6π.μ οι αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν και το Καλέτζι Μαραθώνα.  Δύο μέτωπα μαίνονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ ξέσπασε νέα φωτιά και σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Στον Ωρωπό, ο αέρα αλλά διαρκώς κατεύθυνση. «Η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι. Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», δήλωσε τα ξημερώματα ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης.

5354445 1
Eurokinissi

Οι φλόγες σαρώνουν τα πάντα, και «ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων», σημείωνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, αναφερόμενος στο πυκνόφυτο δάσος και το δύσβατο ανάγλυφο. Οι ελπίδες κατάσβεσης  στρέφονται στα εναέρια μέσα και ανάλογα με τη κατεύθυνση των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του τεράστιου μετώπου.
Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Πολλά σπίτια κάηκαν σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που είχαν επίσης εκκενωθεί νωρίτερα.

 

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης για το Καπανδρίτη και το Πολυδένδρι. Στην επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών συμμετέχουν η αστυνομία, η Πολιτική Προστασία, οι κατά τόπους δήμοι και εθελοντές.

5354440
Eurokinissi
Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα και 150 οχήματα. Μέσα στις επόμενες ώρες τα κλιμάκια θα ενισχυθούν με δύο αεροσκάφη και τρία οχήματα από τη Ρουμανία, 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία, δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία και τρία ελικόπτερα από την Ελβετία.

 

Ανοικτή η Αττική Οδός

Η Αττική Οδός παρέμεινε ανοικτή και οι διερχόμενοι δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων και για τη διευκόλυνση όσων μετακινούνται από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.