Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις αναβαθμίζουν το ρόλο της Τουρκίας

Επιβάλλεται η ε/κ πλευρά να βγει μπροστά, διαμηνύει ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ


 

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι το ρολόι της Ιστορίας για το Κυπριακό έχει κτυπήσει δώδεκα, διεμήνυσε χθες ο Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στην εκδήλωση τιμής των ηρώων Καβάζογλου – Μισιαούλη ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε πλήρη αντίληψη για το τι θα συμβεί αν δεν αναχαιτίσουμε την κατηφορική πορεία των πραγμάτων. «Το ενδεχόμενο της οριστικής διχοτόμησης του νησιού μας είναι όλεθρος κι εφιάλτης. Εμείς έχουμε πλήρη αντίληψη ότι το πρώτο και καθοριστικό εμπόδιο για την επανένωση και τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία του Τατάρ. Η ιταμή αξίωση για λύση δύο κρατών, η δρομολόγηση του εποικισμού του Βαρωσιού είναι έκφραση και προέκταση της διχοτομικής πολιτικής της τουρκικής πλευράς. Έχουμε, επίσης, πλήρη αντίληψη ότι οι δραματικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων εβδομάδων αναβαθμίζουν το ρόλο της κατοχικής δύναμης. Είναι παραλογισμός το γεγονός που ζούμε αυτή την περίοδο ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν παρουσιάζονται σήμερα στον κόσμο ως “δύναμη ειρήνης” και “εγγυήτρια” ασφάλειας.

Οι τεκτονικές αλλαγές που επισυμβαίνουν στον κόσμο και τα νέα κατοχικά τετελεσμένα που προκαλεί η Τουρκία, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η στασιμότητα και η άγονη παρέλευση του χρόνου απομακρύνουν την προοπτική της λύσης και ενισχύουν τη διχοτόμηση».


Η πιο στέρεα και ασφαλής στάση για την Κύπρο είναι η προσήλωση στο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνει ο Στέφανος Στεφάνου. «Είχαμε και έχουμε τη θέση ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στους διχοτομικούς σχεδιασμούς του δίδυμου Ερντογάν – Τατάρ είναι η προσήλωσή μας στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο και στο διαπραγματευτικό κεκτημένο. Επιβάλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να βγει μπροστά, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο, να τερματιστεί η ζημιογόνα στασιμότητα. Να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από κει που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πολυετείς δικοινοτικές συνομιλίες. Αυτό υποδεικνύει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο διεθνής παράγοντας. Αυτός είναι ο τρόπος να ακυρωθούν στην πράξη οι τουρκικές αξιώσεις για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η προσέγγιση για να απαλλαχθούμε από την κατοχή και τη διχοτόμηση».

 

«Η συναγερμική κυβέρνηση πρέπει να φύγει»
Το ΑΚΕΛ για πολλοστή φορά διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν την αποδέχεται είτε με τη μορφή του κατοχικού στάτους κβο, είτε με τη λύση δύο κρατών, είτε με διάφορες συνομοσπονδιακές ιδέες, τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από έναν Πρόεδρο, ο οποίος με αξιοπιστία να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να πείθει ότι έχει την πολιτική βούληση για λύση.
«Οι κυβερνώντες δυστυχώς δεν πείθουν τον διεθνή παράγοντα ότι διαθέτουν μια τέτοια πολιτική βούληση. Το διαπιστώνει αυτό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε Εκθέσεις τους. Δημόσια το δηλώνει ο Ε/κ διαπραγματευτής τον οποίο διόρισε ο Νίκος Αναστασιάδης». Όπως είπε, η συναγερμική διακυβέρνηση πρέπει να φύγει. Με τους αντιφατικούς και λανθασμένους τους χειρισμούς οι κυβερνώντες κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ενώπιον μιας όσο ποτέ άλλοτε προκλητικής Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.