Οι γεωργοκτηνοτρόφοι λυγίζουν υπό το βάρος των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής

A hand holds out a euro money bag on a background of potato plantation farm fields. Lending farmers for purchase land and seed material, modernization. Support and subsidies. Farm loans

Το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων στα Πολεμίδια

 

Το κράτος οφείλει να επιστρέψει στους αγρότες τα αυξημένα μη προϋπολογισμένα έσοδα που έλαβε από τον ΦΠΑ, λόγω αυξήσεων, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Για πολλοστή φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε τη δραματική κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Σε δηλώσεις του ο Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε πως «είναι παραδεκτό από όλους ότι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, στις πλείστες περιπτώσεις, αδυνατούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να καταγράφουν συνεχείς ζημιές, αφού πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους παραγωγής».

Πρόσθεσε ότι την ώρα που το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός στους γεωργούς μας για να αντέξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και το κράτος, αντί στήριξης, φαίνεται να έχει έσοδα από αυτή την κατάσταση.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από το χρωματισμένο γεωργικό πετρέλαιο, το κράτος εισπράττει ως ΦΠΑ 24 σεντ ανά λίτρο, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο εισέπραττε 13 σεντ. Δηλαδή, εισπράττει σχεδόν τα διπλάσια. Τον Ιούνιο του 2021 το χρωματισμένο γεωργικό πετρέλαιο πωλείτο στην τιμή του 0,79 ευρώ/λίτρο, φέτος 1,48 ευρώ/λίτρο. Στο σύνολο του έτους το κράτος θα εισπράξει περίπου 6 εκατ. ευρώ ως ΦΠΑ από το χρωματισμένο πετρέλαιο σε σύγκριση με 3,2 εκατ. ευρώ το 2021.

Όπως επεσήμανε, η ίδια και χειρότερη κατάσταση ισχύει ασφαλώς και για τους υπόλοιπους συντελεστές του κόστους παραγωγής (π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σιτηρά, πρώτες ύλες), τα οποία παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις. Ενώ οι γεωργοί μας δυσπραγούν, το κράτος εισπράττει τεράστια ποσά ως ΦΠΑ σε σχέση με τα αναμενόμενα.

Ο Γ. Γαβριήλ υπέδειξε ότι «οι μηχανισμοί υπάρχουν και το κράτος οφείλει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα πίσω στους αγρότες. Σε συνδυασμό με εκπόνηση σχεδίων στήριξης των κλάδων, αλλά και εφαρμογής νομοθεσιών, όπως το ΠΟΠ στο χαλλούμι που θα δώσει στους κτηνοτρόφους ανάσα».

Επίσης, η Επιτροπή εξέτασε εκ νέου το πρόβλημα μετακίνησης των κτηνοτρόφων από την κτηνοτροφική περιοχή Πολεμιδιών, εξαιτίας της γειτνίασής της με την οικιστική ζώνη.

Οι κτηνοτρόφοι χωροθετήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή απολύτως νόμιμα πριν περίπου 40 χρόνια καθ’ υπόδειξη του κράτους.

Ο Γ. Γαβριήλ σημείωσε ότι για την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, οι κτηνοτρόφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και το κράτος οφείλει επιτέλους αντί με εκβιαστικές μεθόδους, όπως είναι η άρνηση ανανέωσης συμβολαίων και οι αγωγές στα δικαστήρια, να αναλάβει τις ευθύνες του και το κόστος για τη μετακίνησή τους σε άλλη κτηνοτροφική περιοχή.

Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένοντας πολιτικές αποφάσεις για τη μετακίνηση, που να μη θυματοποιούν τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες. Ομόφωνα, επίσης, η Επιτροπή ζήτησε να προσφερθούν νέα συμβόλαια στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους και να ανασταλούν οι διώξεις εναντίον τους μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.