Οι γυναίκες εκπρόσωποι των ειδησεογραφικών πρακτορείων ζητούν ισότητα των φύλων στην ηγεσία της ΕΑΝΑ

Συνάντηση γυναικών, εκπροσώπων πρακτορείων ειδήσεων που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων ΕΑΝΑ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Στην υιοθέτηση δήλωσης που ζητά ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών ΜΜΕ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) κατέληξε συνάντηση γυναικών, εκπροσώπων ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων που είναι μέλη της ΕΑΝΑ, την οποία φιλοξένησε την Τετάρτη το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΗΙΝΑ), στο Ζάγκρεμπ.

Η ΕΑΝΑ ιδρύθηκε το 1956 και έχει ως μέλη 33 ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εκπρόσωποι εννέα ειδησεογραφικών πρακτορείων συγκεντρώθηκαν στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ξεκινώντας μια ομάδα εργασίας για την ενδυνάμωση των γυναικών σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και την ίδια την EANA.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΑ, Κλέμενς Πιγκ από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων APA, είπε ότι στόχος της τρέχουσας προεδρίας της ΕΑΝΑ είναι να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στην ηγεσία της οργάνωσης.

Οι γυναίκες εκπρόσωποι, κυρίως από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη, επεσήμαναν ότι η προώθηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις δεν πρέπει να είναι απλώς λόγια, αλλά πρέπει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ της Κροατίας, Νίνα Κορζίνεκ, η οποία είπε ότι η συγκέντρωση των γυναικών που εργάζονται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η διευθύντρια του ΗΙΝΑ, Μπράνκα-Γκαμπριέλα Βόιβοντιτς, πρότεινε μια δήλωση για την ενδυνάμωση των γυναικών στην EANA, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση για την υπεράσπιση των γυναικών στις ηγετικές θέσεις των πρακτορείων ειδήσεων και της ίδιας της EANA.

Η διακήρυξη ζητά μεγαλύτερη αναλογία γυναικών στην ηγεσία της EANA, τακτικές ανταλλαγές εμπειριών και δικτύωση προκειμένου να προωθηθεί η ισότητα και να εφαρμοστούν οι Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Το ΚΥΠΕ συμμετείχε στη συνάντηση με την υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του πρακτορείου, Μαριάννα Μελά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy