Πισωγύρισμα σε δικαιώματα και κατακτήσεις σε Κύπρο και Ευρώπη

Η γυναίκα συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο θύμα των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης αφού παρά τις διακηρύξεις συνεχίζει να βιώνει μεταξύ άλλων τους μειωμένους μισθούς, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των υποδομών φροντίδας και στήριξης της οικογένειας.

Συγκεκριμένα χθες συνήλθε το Γενικό Συμβούλιο του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, το οποίο ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση του πλάνου δράσης για το 2019.

Στη συνεδρία παρευρέθηκε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία και τις αντιλαϊκές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις συνέπειες πάνω στη γυναίκα που είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτών των πολιτικών, αφού η ανάγκη για καταπολέμηση των διακρίσεων και η εξάλειψη των ανισοτήτων περιορίζεται σε διακηρύξεις και αποσπασματικές πολιτικές που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την εικόνα για το ρόλο της γυναίκας της Κύπρου. Επί της ουσίας όμως η γυναίκα συνεχίζει να βιώνει τους μειωμένους μισθούς, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των υποδομών φροντίδας και στήριξης της οικογένειας, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της αλαζονείας και της απαξίωσης, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης του Κινήματος της ΠΟΓΟ διατηρώντας την πρωτοπορία στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά κυρίως στον αγώνα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.

Στήριξη στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Στα πλαίσια των δράσεων για το 2019 τονίστηκε η ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή του Γυναικείου Κινήματος στην εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΓΟ, το όραμα του ΑΚΕΛ για την Ευρώπη συναντά και ταυτίζεται με τις ανάγκες και τους αγώνες του Γυναικείου Κινήματος. Παράλληλα η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ αποτελεί την πιο συνεπή πολιτική φωνή υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, της προώθησης πολιτικών φύλου και της ισοτιμίας των φύλων.

«Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των γυναικών σε όλα τα κράτη-μέλη. Ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις εύηχες διακηρύξεις τόσο μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ όσο και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ καταγράφεται πισωγύρισμα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς τον κίνδυνο της φτώχειας, συνεχίζει να υπάρχει διάσταση στις αμοιβές αντρών και γυναικών, η γυναίκα συνεχίζει να πρωτοπορεί στις λίστες των ανέργων. Η γυναίκα συνεχίζει να υπο-αντιπροσωπεύεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ ελάχιστη σημασία δίνεται στην ανάπτυξη κρατικών δομών που να απελευθερώνουν τη γυναίκα από τα πολλαπλές οικογενειακές ευθύνες και θα της επιτρέπουν να ενταχθεί στην αγορά εργασίας χωρίς βαρίδια.

Υπάρχει όμως και η ελπίδα, που συνεχώς φουντώνει και δίνει δύναμη σε όσους νιώθουμε ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι το μέλλον των λαών. Η φλόγα που δυναμώνει μέσα από τις χιλιάδες γυναικών και αντρών στην Πολωνία που εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθούν μέσα από κινητοποιήσεις να ανατρέψουν το συντηρητικό νομικό πλαίσιο των αμβλώσεων, τις χιλιάδες Γαλλίδες που τον περασμένο Νοέμβρη κινητοποιήθηκαν ζητώντας προστασία των γυναικών ενάντια στη βία, τις χιλιάδες των γυναικών και αντρών στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκαν για να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.

Για όλα τα πιο πάνω καλούμε τις γυναίκες του τόπου να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ όχι μόνο γιατί έχει σημασία να επηρεαστεί ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο -στο βαθμό που μπορεί να επηρεάσει η χώρα μας- αλλά κυριότερα για να σταλούν ηχηρά μηνύματα αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα εντός και εκτός Κύπρου», επισημαίνει η ΠΟΓΟ.