Οι γυναίκες του κόσµου διεκδικούν φωνή, σεβασµό και ευκαιρίες

Η Οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της δράσης της για την 8η του Μάρτη, διοργανώνει το Φεµινιστικό Φόρουµ 2022 µε τίτλο «Αντίσταση και Αδελφοσύνη». Το φόρουµ θα πραγµατοποιηθεί στις 1 και 2 Μάρτιου 2022 στις Βρυξέλες.

Το φετινό Φεµινιστικό Φόρουµ θα πραγµατοποιηθεί ως υβριδική εκδήλωση, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε άτοµα από όλο τον κόσµο να το παρακολουθήσουν διά ζώσης, αλλά και µέσω διαδικτύου για όσους δεν είναι εφικτό να παρευρεθούν.

Την έναρξη του φόρουµ θα τελέσει ο Martin Schirdewan, συµπρόεδρος της οµάδας της Αριστεράς.

Η Οµάδα της Αριστεράς δίνει φωνή στις γυναίκες

Η πρώτη θεµατική συζήτηση θα έχει ως θέµα την «Αντίσταση των Γυναικών στην Ευρώπη ενάντια στο Φασισµό, την Ακροδεξιά και τις Αντιδραστικές ∆υνάµεις». Η δεύτερη θεµατική συζήτηση θα καταπιαστεί µε «Την αορατότητα των Γυναικών στην Ιατρική και το ∆ικαίωµα στην Υγεία». 

Το δεύτερο µέρος της πρώτης ηµέρας θα ασχοληθεί µέσα από δύο θεµατικές συζητήσεις µε το θέµα «Γυναίκες σε πώληση – Εµπορευµατοποίηση των γυναικών και σεξουαλική εκµετάλλευση». Η πρώτη συζήτηση του δευτέρου µέρους θα καταπιαστεί µε την «Παρένθετη µητρότητα και την εµπορευµατοποίηση του γυναικείου σώµατος». Στη συνέχεια τη συζήτηση θα απασχολήσει το θέµα «Βία κατά των γυναικών: Πορνεία και Πορνογραφία».

Η πρώτη ηµέρα του φόρουµ θα κλείσει µε µια βραδιά κουλτούρας αφιερωµένη, που θα περιλαµβάνει προβολή της ταινίας «Mise à nu» 2021 και debate σχετικά µε την εκδικητική πορνογραφία και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Η δεύτερη ηµέρα του φόρουµ θα είναι αφιερωµένη στην «Αντίσταση στην Πατριαρχία και τον Καπιταλισµό». Η πρώτη θεµατική συζήτηση θα έχει θέµα τις «Θηλυκοποιηµένες θέσεις εργασίας και την γυναικεία επισφάλεια, συµπεριλαµβανοµένου του αντίκτυπου της τηλεργασίας στις γυναίκες». Η δεύτερη συζήτηση της ηµέρας θα καταπιαστεί µε τις «Φεµινιστικές Εναλλακτικές έναντι στη Συµµαχία Πατριαρχίας και Καπιταλισµού». Την ολοκλήρωση του Φεµινιστικού Φόρουµ 2022 θα σηµάνει η βραδιά κουλτούρας µε θέµατα «Γυναίκεια Αντίσταση σε όλο τον κόσµο» και συναυλία µε τη Manou Gallo, τη βασίλισσα του Afro Groove.

Εκστρατεία ΠΟΓΟ: «Καµία Μόνη! Καµία Λιγότερη!»

Η ΠΟΓΟ στο πλαίσιο της δράσης της πήρε την πολιτική απόφαση για τη διενέργεια εξάµηνης παγκυπρίας εκστρατείας για το πρώτο εξάµηνο του χρόνου αποκλειστικά αφιερωµένη στον αγώνα ενάντια στην έµφυλη βία µε τίτλο «Καµία Μόνη! Καµία Λιγότερη!» η οποία ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου.

Με αυτή την εκστρατεία η ΠΟΓΟ αποσκοπεί να παρουσιάσει την αντίδρασή της για τη στάση της δικαστικής εξουσίας σε σχέση µε την καθυστέρηση στις εκδικάσεις υποθέσεων βίας κατά των γυναικών, το θυµό της για την αδιαφορία της Αστυνοµίας κατά τη διάρκεια των καταγγελιών και των ερευνών, όπως καταγράφεται από τις εµπειρίες πολλών θυµάτων και την οργή της σε σχέση µε τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ που έχουν αποδυναµώσει τις κρατικές δοµές αντιμετώπισης της έµφυλης βίας και έχουν αφήσει τα θύµατα στο έλεός τους.

Όλα αυτά σε µια περίοδο που οι καταγγελίες γυναικών για έµφυλη και ενδοοικογενειακή βία έχουν ξεπεράσει τις 2.500 για το 2021 και το ποσοστό περιστατικών βίας κατά των γυναικών στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 30% το 2021 σε σχέση µε το 2020. Σηµαντική επίσης είναι η διαπίστωση ότι πριν την έναρξη της πανδηµίας σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες καταγραφόταν µία γυναικοκτονία κάθε εβδοµάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδηµίας καταγραφόταν µία γυναικοκτονία κάθε τρεις µέρες.

Η ΠΟΓΟ διεκδικεί

Στα πλαίσια της εκστρατείας της, η ΠΟΓΟ απαιτεί:

•Άρση των εξαιρέσεων και επιφυλάξεων που τέθηκαν κατά την εισαγωγή της Σύµβασης της Κωνσταντινούπολης στον εθνικό νόµο και άµεση λήψη µέτρων για την εφαρµογή της.

•Αναβάθµιση και επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται µε την έµφυλη βία.

•∆ηµιουργία κρατικών δοµών προστασίας των θυµάτων βίας και οικονοµική στήριξη των φορέων που λειτουργούν καταφύγια και δοµές στήριξης.

•∆ηµιουργία δοµών ενδιάµεσης στήριξης των θυµάτων.

•Εκπαίδευση όλων των κρατικών λειτουργών που ασχολούνται µε τα θέµατα έµφυλης βίας και εξεύρεση τρόπων για ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη ανταπόκριση στα περιστατικά.

•Εφαρµογή της νοµοθεσίας ενάντια στην έµφυλη βία και το σεξισµό.

•∆ιασφάλιση του δικαιώµατος απρόσκοπτης παροχής Νοµικής Αρωγής στις περιπτώσεις έµφυλης βίας.

•Εφαρµογή της νοµοθεσίας για καταπολέµηση της εµπορίας γυναικών µε στόχο τη σεξουαλική και εργασιακή τους εκµετάλλευση, καθώς και αποτελεσµατική προστασία των θυµάτων.

•Αναγνώριση της δολοφονίας γυναίκας στη βάση του φύλου ως γυναικοκτονία.

•Καλλιέργεια συνείδησης έµφυλης ισότητας σε όλους τους τοµείς της ζωής και ιδιαίτερα µέσω του εκπαιδευτικού συστήµατος.

Η ΠΟΓΟ στο πλαίσιο της εκστρατείας της έχει σκοπό να πραγµατοποιήσει σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεµβάσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα, µε στόχο να κινητοποιήσει τις γυναίκες και την κοινωνία ενάντια στην έµφυλη βία και να απαιτήσει από το κράτος την άµεση και ουσιαστική αντιµετώπισή της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy