Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρωτοβουλία ύψους 1 δισεκ. δολαρίων για οικονομική χειραφέτηση γυναικών στην Αφρική

Democratic presidential candidate Joe Biden and vice presidential candidate Kamala Harris speak to reporters after receiving a briefing on the coronavirus disease (COVID-19) pandemic from public health experts during a campaign event in Wilmington, Delaware, U.S., August 13, 2020. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα από την Γκάνα μια πρωτοβουλία ύψους 1 δισεκ. δολαρίων με στόχο να βελτιωθεί η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών στην Αφρική.

Το γραφείο της Χάρις παρουσίασε το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον ιδιωτικό τομέα, αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της περιοδείας της στην αφρικανική ήπειρο. Αμέσως μετά η αντιπρόεδρος αναχώρησε από την Γκάνα με προορισμό την Τανζανία.

Η περιοδεία της Χάρις, που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου, είναι μια συνέχεια της συνόδου ΗΠΑ-Αφρικής που διεξήχθη τον Δεκέμβριο στην Ουάσινγκτον. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Αφρική, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας σε αυτήν την ήπειρο.

Η Χάρις έχει ήδη ανακοινώσει πολλά μέτρα, όπως τη χορήγηση 139 εκατ. δολαρίων για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη στην Γκάνα και την επένδυση 100 εκατ. δολαρίων στις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής που αντιμετωπίζουν κίνδυνο από τους τζιχαντιστές του Σάχελ.

Η νέα πρωτοβουλία για την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών της Αφρικής θα βοηθήσει ώστε «να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

«Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι απλώς ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνης και ισότητας, είναι και μια επιβεβλημένη στρατηγική που θα μειώσει τη φτώχεια και θα ευνοήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε το γραφείο της Χάρις.

Την Τρίτη η Χάρις έκανε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική, ιδίως στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ορθής διακυβέρνησης και της δημοκρατίας.

Αργότερα αυτήν την εβδομάδα η αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί τη Ζάμπια, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Αφρική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy