Οι ΗΠΑ αποφάσισαν πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο – Ικανοποιημένος ο ΠτΔ

Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προχωρά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.


To πρώτο μεγάλο βήμα είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο.

Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ανοίξει τον δρόμο για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.

Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ
Πλήρως ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης, για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
Σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος κάνει λόγο για απόφαση-σταθμό που αντανακλά την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας.
Επίσης ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για τις προσπάθειες που οδήγησαν στη σημερινή απόφαση.
Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή στο Twitter χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι είναι μία απόφαση για την οποία η Λευκωσία εντατικά το προηγούμενο διάστημα, με γνώμονα την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι η άρση του εμπάργκο θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση αφού ο νόμος προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.
Επίσης η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να απαγορεύει την πρόσβαση στα λιμάνια της ρωσικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.