Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία με «κατάλληλο εξοπλισμό»

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας εάν διαθέτει τον «κατάλληλο εξοπλισμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη για την εκκένωση αμάχων.

Η επίσκεψη ορόσημο του Όστιν και του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε καθώς ο πόλεμος μπήκε στον τρίτο μήνα του, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις μάχες.

Η αιματηρή σύγκρουση έχει ωθήσει δυνατή υποστήριξη από τα δυτικά έθνη και έναν καταιγισμό όπλων προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ανατροπή των Ρώσων εισβολέων.

«Το πρώτο βήμα για να κερδίσεις είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις. Και έτσι πιστεύουν ότι ‘μπορούμε να κερδίσουμε’,» είπε ο Όστιν σε ομάδα δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του, μαζί με τον Μπλίνκεν, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τη σωστή υποστήριξη,» πρόσθεσε.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσε τρεις ώρες και ήταν «πολύ παραγωγική και λεπτομερής», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι ενημερώθηκε επίσης για μια επερχόμενη σύνοδο ασφαλείας στη Γερμανία την Τρίτη μεταξύ των δυτικών συμμάχων.

Μετά τις συνομιλίες, ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι ο ρωσικός στρατός θα αποδυναμωνόταν ξστην Ουκρανία, εμποδίζοντάς τον να εξαπολύσει περαιτέρω εισβολές στο μέλλον.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία», ανέφερε ο Όστιν.

Οι εκκλήσεις του Ζελένσκι για βαρέα όπλα φαίνεται να έχουν απήχηση, αφού χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύονται τις τελευταίες ημέρες να παράσχουν μια σειρά βαρέων όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, παρά τις διαμαρτυρίες από τη Μόσχα.

«Πολλές χώρες θα εμφανιστούν και θα παράσχουν πρόσθετα πυρομαχικά και οβίδες. Έτσι θα πιέσουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να τους εξασφαλίσουμε αυτό που χρειάζονται», είπε αργότερα ο Όστιν αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Τρίτης στη Γερμανία.

Ο Όστιν και ο Μπλίνκεν δήλωσαν επίσης ότι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σταδιακή επιστροφή στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα και ανακοίνωσαν 700 εκατομμύρια δολάρια (653 εκατομμύρια ευρώ) σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.

Λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες στο Κίεβο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός γύρω από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, μετά από εκκλήσεις το Σαββατοκύριακο για παύση των μαχών για να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Τα ρωσικά στρατεύματα «από τις 14:00 ώρα Μόσχας (11:00 GMT) στις 25 Απριλίου 2022, θα σταματήσουν μονομερώς οποιεσδήποτε εχθροπραξίες, θα αποσύρουν μονάδες σε απόσταση ασφαλείας και θα εξασφαλίσουν την αποχώρηση» αμάχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας.

Ανέφερε ότι οι άμαχοι θα οδηγηθούν «προς όποια κατεύθυνση έχουν επιλέξει» και πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να δείξει «ετοιμότητα» να ξεκινήσει τις ανθρωπιστικές εκκενώσεις «υψώνοντας λευκές σημαίες» στο Azovstal.

Η κατάπαυση του πυρός έρχεται μια ημέρα αφότου το Κίεβο είπε ότι κάλεσε τη Μόσχα να πραγματοποιήσει συνομιλίες κοντά στο Azovstal, αφού μια προσπάθεια εκκένωσης αμάχων το Σαββατοκύριακο ματαιώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Καλέσαμε τους Ρώσους να πραγματοποιήσουν έναν ειδικό γύρο συνομιλιών επί τόπου, ακριβώς δίπλα στα τείχη του Azovstal», του τελευταίου ουκρανικού προπύργιου στο στρατηγικό λιμάνι, δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολεξίι Αρεστόβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τις δυνάμεις του να μην επιτεθούν στο εργοστάσιο, αλλά οι Ουκρανοί λένε ότι οι επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.