Οι ΗΠΑ στο παιχνίδι πώλησης όπλων στην Κύπρο μετά την άρση του εμπάργκο όπλων

Ενθουσιασμένη η Αμερικανίδα Πρέσβειρα από την πρόοδο στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας 

Μπαίνει σε εφαρμογή ο περίφημος νόμος EastMedAct, καθώς, όπως δήλωσε χθες η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, μετά την απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, αμερικανικές εταιρείες συμμετείχαν σε πρόσφατη προκήρυξη προσφορών για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

ebedb76c 4f4e 4e78 ab7c 50d8e77f4a94

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Κέιλ Γκάρμπερ, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, παρακολούθησαν χθες το πρωί συνεκπαίδευση της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς (ΜΥΚ) και της αντίστοιχης ομάδας των Navy Seals, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού. Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ και αφορούσε σε νηοψία και ανακατάληψη πλοίου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλάσια», της Διοίκησης Ναυτικού.

885f0fdc ca0b 4651 8380 7f6c7f6338d7

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα εξέφρασε τον ενθουσιασμό της από την κοινή αυτή άσκηση των δύο επίλεκτων μονάδων των δύο χωρών και για το γεγονός ότι, όπως έχει ενημερωθεί, αυτή η συνεκπαίδευση και η συνεργασία μοιάζει σαν «το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο». «Έχουμε κάνει τόση πρόοδο στη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας από τότε που υπογράφηκε η Δήλωση Πρόθεσης, τον Νοέμβριο του 2018», είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό οι κοινές ασκήσεις γίνονται όλο και συχνότερα.

1607d4fc d92d 4680 9de9 eb743252a3f6

Υπενθυμίζοντας τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η κα Γκάρμπερ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν σύντομα τα αποτελέσματα σε αυτό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών σε πρόσφατη προκήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση στρατιωτικού εξοπλισμού.

f4d77c6d 82e6 49f1 a5b1 859b85c1daa7

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η άσκηση αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο για την ενδυνάμωση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. «Η άσκηση αποτελεί μέρος πολυάριθμων δραστηριοτήτων και δράσεων που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία διετία, όπως η πρόσβαση Κύπριων αξιωματικών σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ, η μερική άρση του εμπάργκο, η δημιουργία του κέντρου CYCLOPS στην Κύπρο και ασκήσεων μικρής κλίμακας», συμπλήρωσε.

89bc8f22 1515 4967 96ca 4d2ca1c69f12

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy