Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν επαναλειτουργία του προξενείου τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη δέσμευσή τους να επαναλειτουργήσει το αμερικανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνει ο Χάντι Αμρ, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα Ισραήλ-Παλαιστινίων, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. «Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βρισκόμαστε σε επαφή με τους Παλαιστινίους και θα συνεχίζουμε να συζητούμε το ζήτημα τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή πλευρά», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, ο Αμρ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν για την τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά την επαναλειτουργία του προξενείου με τους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους διπλωμάτες».

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο είχε κλείσει επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αποτέλεσε σημείο διαφωνίας μεταξύ του Λευκού Οίκου, του ισραηλινού τέως πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του Υπουργού Εξωτερικών και απερχόμενου Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, οι οποίοι έκριναν ότι μια τέτοια κίνηση θα υποσκάψει την πολιτική σημασία της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως ενιαίας ισραηλινής πρωτεύουσας και τη μεταφορά σε αυτήν της πρεσβείας των ΗΠΑ. Η επαναλειτουργία του προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα εξυπηρετεί τους υπηκόους της Παλαιστινιακής Αρχής, τον παλαιστινιακό πληθυσμό της ευρύτερης Δυτικής Όχθης και τους Άραβες κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, κατόπιν της περιοδείας Μπάιντεν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη τον περασμένο Ιούλιο, το ζήτημα τέθηκε στις καλένδες καθότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν το έθιξε στις δημόσιες δηλώσεις που είχε παραχωρήσει από κοινού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του στην Βηθλεέμ.

Η ισραηλινή πλευρά δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό για το ζήτημα, ενώ παλαιστινιακά μέσα σχολίασαν θετικά την είδηση.

Ο λιβανικής καταγωγής Αμερικανός διπλωμάτης Χάντι Αμρ είχε ορισθεί επικεφαλής επιτελείου Αμερικανών αξιωματούχων προκειμένου να προετοιμασθεί η περιοδεία Μπάιντεν στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή τον περασμένο Ιούλιο, ενώ παράλληλα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι προορίζεται να τοποθετηθεί επικεφαλής του προξενείου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όταν αυτό θα αρχίσει να επαναλειτουργεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.