Οι ΗΠΑ ζητούν απαλλαγή ΕΦ από ρωσικά συστήματα

Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών μιλά για εφιαλτικές προκλήσεις και διλήμματα

 

Για «προτροπές των ΗΠΑ για απαλλαγή της Εθνικής Φρουράς από τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας» κάνει λόγο έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του Κέντρου, Άριστος Αριστοτέλους, ανέφερε ότι τα μέτρα της Ουάσινγκτον κατά της Τουρκίας για την αγορά S-400 και οι πρόσφατες κυρώσεις κατά της Πολεμικής Βιομηχανίας της Ρωσίας, ένεκα του Ουκρανικού, δεν επηρεάζουν τις κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η κυπριακή Εθνοφρουρά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.

«Από τη μια, οι προτροπές των ΗΠΑ για απαλλαγή της Ε.Φ. από τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, που αποτελούν πέραν του 60% του βαρέως οπλισμού της δύναμης -και ήδη άρχισε να υλοποιείται με πώληση των ελικοπτέρων Mi-35P- και από την άλλη, η συμμόρφωση της Λευκωσίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των ρωσικών βιομηχανιών, θέτουν την άμυνα της Κύπρου ενώπιον εφιαλτικών προκλήσεων και διλημμάτων που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απαλλαγής από τον ρωσικό οπλισμό, που δεν είχε εκ των προτέρων μελετηθεί και προγραμματιστεί, και απλής αντικατάστασής του, αποτελεί επίπονο, μακρόπνοο και δαπανηρό εγχείρημα για να υλοποιηθεί.

«Την ίδια ώρα καθώς θα συντελούνται αυτές οι προφανώς επιβληθείσες εκ των έξω διεργασίες για το ΓΕΕΦ, η Κύπρος -μέχρι την ολοκλήρωση και εμπέδωση των αλλαγών- θα παραπαίει στον αμυντικό σχεδιασμό και θα παραμένει εξόχως εκτεθειμένη στην τουρκική στρατιωτική απειλή, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό θα μεταβάλλονται αρνητικά για την Ε.Φ.», ανέφερε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.