Οι ισχυρισμοί Αναστασιάδη για τα ιδιωτικά τζετ, η «απάντηση» Δρουσιώτη και… οι «απειλές» για αγωγές λιβέλου

Για… «εξοικονομήσεις» εκατομμυρίων ευρώ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποιούσε με ιδιωτικά τζετ.

Του Άντρου Ιωάννου

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι δεν καταχράστηκε ούτε ένα σεντ κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αντιθέτως, εξοικονόμησα τέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ από τις διακινήσεις», πρόσθεσε.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε «μέσα από τη γενναιόδωρη προσφορά του Κρις Λαζαρή, ενός συμμαθητή και φίλου μου, ο οποίος έκανε δημόσια δήλωση ότι θα καλύπτει τα έξοδα».

Αναφέρθηκε μάλιστα στον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του ιδιωτικού τζετ, λέγοντας ότι επένδυσε 18 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και «λόγω της συμπεριφοράς μας αποποιήθηκε την υπηκοότητα και εκείνος και ο αδερφός του», κάτι που όπως υποστήριξε, ζήμιωσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Μακάριος Δρουσιώτης – «Κράτος Μαφία»: Ο Ρώσος ολιγάρχης Ριμπoλόβλεφ πίσω από τα ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη

Για τα ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη με τα ιδιωτικά τζετ κάνει εκτενή αναφορά ο πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μακάριος Δρουσιώτης, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Κράτος Μαφία».

Ο κ. Δρουσιώτης υποστηρίζει ότι οι δαπάνες για τα ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη γίνονταν από το Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και όχι από τον Κρις Λαζαρή όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, «στις 12 Ιουνίου 2014, ο Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα στον Κύπριο επιχειρηματία του Λονδίνου Κρις Λαζαρή, στο Προεδρικό. Προσκεκλημένος ήταν και ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος. Σκοπός του γεύματος ήταν να πείσει ο Αναστασιάδης τον Λαζαρή να ανακοινώσει ότι θα πλήρωνε τα έξοδα των ταξιδιών του Προέδρου με ιδιωτικό τζετ. Ήταν μια επινόηση του Αναστασιάδη για να δικαιολογήσει τις δαπάνες που γίνονταν από τον Ριμπολόβλεφ».

Ο Μακάριος Δρουσιώτης πρoσθέτει ότι «μετά το γεύμα, ο Κρις Λαζαρή έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα αναλάμβανε «τα έξοδα διάθεσης για χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όταν κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι συνθήκες».

 Στην ανακοίνωση, την οποία είχε γράψει ο Αναστασιάδης, ο Λαζαρή διευκρίνιζε ότι δεν είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο και ότι κίνητρό του ήταν η μακρά φιλία που τον συνέδεε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δεκαετίες.

Αμέσως μετά ο Αναστασιάδης, με δική του δήλωση ευχαρίστησε τον Κρις Λαζαρή για την «ευγενική του χειρονομία και την ανιδιοτελή στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα μας».

Πέραν τούτου, ο κ. Δρουσιώτης παραθέτει την δική του μαρτυρία, που σύμφωνα με αυτή ο Νίκος Χριστοδουλίδης ομολόγησε ότι ο Ριμπολόβλεφ ήταν ο χρηματοδότης πίσω από τα ταξίδια με τα ιδιωτικά τζετ.

Γράφει χαρακτηριστικά ότι «στις 25 Ιουνίου, ο Αναστασιάδης ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ στις Βρυξέλλες, για να πάρει μέρος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλαχε να είμαι μέρος της αποστολής, μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όταν είπα στον Χριστοδουλίδη: «Μακάρι νάν’ καλά ο Λαζαρής, ταξιδεύουμε με τζετ …», γέλασε ειρωνικά και μου είπε: «Εννοείς ο Ριμπολόβλεφ …». Ο Χριστοδουλίδης μου είπε ότι με το ίδιο τζετ είχε ταξιδέψει ο Αναστασιάδης και στην Αίγυπτο στις 8 Ιουνίου 2014, ως προσκεκλημένος στην ορκωμοσία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι».

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης, η πρώτη πτήση του Νίκου Αναστασιάδη με την Jetstream Aviation (σ.σ εταιρεία συμφερόντων του Σαουδάραβα Αμπντούλ Μπιν Μαχφούζ) πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015.

«Τον Αύγουστο του 2018 η οικογένεια Αναστασιάδη έκανε δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες. Και τα δύο αυτά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με το προσωπικό αεροπλάνο του Μαχφούζ. Το πρώτο κρατήθηκε μυστικό, αλλά στο δεύτερο, οι κόρες του Προέδρου ανάρτησαν φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα. Από το 2015 μέχρι το 2019 ο Αναστασιάδης πραγματοποίησε 39 ταξίδια με αεροπλάνα του Σαουδάραβα. Συνήθως ταξίδευε με ένα Boeing 737-800, το οποίο είναι ειδικά διαρρυθμισμένο για VIPs, με υπνοδωμάτια, μπαρ και σαλόνια. Το κόστος της πτήσης ενός Boeing 737-800 είναι περίπου €20.000 την ώρα», σημειώνει ο κ. Δρουσιώτης.

Πήγε Σεϋχέλλες για να μην… κακοφανήσει τους Σαουδάραβες

Όσον αφορά τα ταξίδια που πραγματοποίησε στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ουσιαστικά ότι το έπραξε για να μην… κακοφανήσει τους Σαουδάραβες.

«Ήταν λάθος εκτίμηση η αποδοχή, ένα από τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες», υποστήριξε, ενώ αναφερόμενος στους Σαουδάραβες, είπε ότι «είναι τρομερά φιλόξενοι, νιώθουν ικανοποίηση εάν καταδεχτείς ενόσω είσαι φίλος».

 

ΠτΔ: «Φωτογράφησε» τους Ανδρέα Παράσχο – Μακάριο Δρουσιώτη και… «απείλησε» με αγωγές λιβέλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Νίκος Αναστασιάδης «φωτογράφισε» τους Ανδρέα Παράσχο και Μακάριο Δρουσιώτη «απειλώντας» τους με αγωγές λιβέλου.

«Όταν υπήρξε συνάδελφός σας που είπε ότι κέρδισα 300 εκατομμύρια, όταν υπήρξε άλλος, που δεν θέλω να δώσω χαρακτηρισμούς, λέει ότι η σημερινή μου περιουσία είναι 2.5 δις, έλεος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Στα 40 και τόσα χρόνια που είμαι στην πολιτική μια φορά στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας κίνησα αγωγή λιβέλου. Δεν το έπραξα τα τελευταία χρόνια για να μην μου πουν ότι προσπαθώ να φιμώσω τον Τύπο. Όμως επανεξετάζω τη στάση μου διότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτώ αυτόν τον διασυρμό», υποστήριξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy