Οι Κερυνειώτες καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και διατράνωσαν το αίτημά τους για επιστροφή

Τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας, στη Λευκωσία την πανεπαρχιακή αντικατοχική πορεία καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και διατράνωσαν το αίτημά τους για επιστροφή. Στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανωμένα σύνολα και εκπρόσωποι κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων.

Ο Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να υπενθυμίζουμε σε όλους ότι δεν ξεχνούμε και να απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού στην προσπάθειά του για απελευθέρωση και επανένωση». Πρόσθεσε ότι «τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ούτως ώστε να επιδιώξουμε μια οριστική λύση του Κυπριακού και αποφυγή της διχοτόμησης».

Η Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν, Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι «ο Ερντογάν δεν μας έχει ρωτήσει για να αποφασίσει για τη διχοτόμηση. Αυτή η απόφαση είναι μόνο των Κερυνειωτών και καλούμε όλους τους Κερυνειώτες να αρχίσουν να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις γιατί η Κερύνεια είναι δική μας και μόνο δική μας».

Από την πλευρά της, η Ρίτα Ελισσαίου-Κωμοδίκη, Δήμαρχος Κερύνειας, είπε ότι «θέλουμε να φέρουμε κοντά τους νέους μας, στους οποίους θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε τα αισθήματα που έχουμε νιώσει εμείς για την πατρίδα μας για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο μας». Ακόμη, υπέδειξε ότι «ο αγώνας είναι κοινός, δεν είναι μόνο των Κερυνειωτών, είναι όλου του κυπριακού λαού».

Ο Νίκος Χατζηστεφάνου, Δήμαρχος Καραβά, ανέφερε ότι «καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και διεκδικούμε την επιστροφή στα σπίτια και τη γη μας, γιατί εκείνη η γη είναι δική μας και θέλουμε να γυρίσουμε υπό συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.»

Ο Νεοπτόλεμος Κότσαπας, Δήμαρχος Λαπήθου, έκανε λόγο για «μια μαύρη επέτειο για τους Κύπριους». «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού είναι οι αρχές και οι αξίες; Βρίσκονται μόνο στα χαρτιά;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί εκατοντάδες ψηφίσματα, αλλά δεν ξέρει αν αυτά τα ψηφίσματα έχουν πιάσει τόπο είτε στα ΗΕ είτε στην ΕΕ είτε οπουδήποτε αλλού επιδίδονται. «Αμφιβάλλω αν τα ψηφίσματα έχουν καταλήξει στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΓΓ του ΟΗΕ», κατέληξε.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας ανέφερε ότι η Εκκλησία πρέπει να δίνει το ‘’παρών’’ της, να συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα για την αποκατάσταση της ελευθερίας της πατρίδας μας και πρέπει να το κάνει αυτό με πρακτικούς τρόπους. «Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει το ‘’Δεν ξεχνώ’’. Το ‘’Δεν ξεχνώ’’ πρέπει να επιστρέψει και στα σχολικά θρανία και προπαντός στις συνειδήσεις των συμπατριωτών μας», είπε.

Ο Σοφοκλής Φυττής, εκ μέρους του Συνδέσμου Πρώην Βουλευτών: «Οι Κερυνειώτες ουδέποτε ξεχνούν την πόλη και τα χωριά τους», εξού και η διοργάνωση αυτής της πορείας «με σκοπό να ξυπνήσουμε συνειδήσεις, γιατί οι συνειδήσεις σιγά-σιγά προσαρμόζονται στα κακά τα οποία επέφερε η τουρκική εισβολή». «Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας», κατέληξε.

Η πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών και της επιστροφής στην Κερύνεια, πέρασε από κύριες οδικές αρτηρίες της Λευκωσίας προκειμένου να καταλήξει στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα, το οποίο συνέταξαν οι Δήμοι, Κοινότητες, Σωματεία και Οργανώσεις της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας και απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι ζητά τον «πλήρη σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ με ενέργειες, ιδέες και πολιτικές πράξεις που θα αποκαθιστούν τις παραβιάσεις των προνοιών του Καταστατικού Χάρτη που παραβιάσθηκαν το 1974 από την Τουρκία».

Προστίθεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι επιμένουν στην προώθηση και εφαρμογή των ψηφισμάτων της Ολομέλειας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη. Ακόμη, ζητούν την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής χωρίς όρους και περιορισμούς, καθώς και την απομάκρυνση όλων των Τούρκων και Ευρωπαίων εποίκων από τα κατεχόμενα.

Επιπλέον, το ψήφισμα ζητά την επιστροφή και επανεγκατάσταση όλων των προσφύγων και εκτοπισμένων νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, στα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Καταληκτικά, οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν μέσω του ψηφίσματος από τον ΟΗΕ «να ενεργήσει και να ασκήσει τον ρόλο που του ανέθεσε η Ανθρωπότητα σύμφωνα με τον Καταστατικό του Χάρτη» και «να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ως πραγματικός θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου»

Στην συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνική αντικατοχική εκδήλωση στην Τάφρο της Πλατείας Ελευθερίας από Κύπριους καλλιτέχνες.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των Πανεπαρχιακών Εκδηλώσεων «Ημέρες Επαρχίας Κερύνειας» για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και στηρίζονται από τους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και όλα τα οργανωμένα σύνολα και Κοινότητες της Επαρχίας Κερύνειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy