Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ζήτησαν από όσους προσβλήθηκαν και ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό να δώσουν αίμα για να αφαιρεθεί το πλάσμα που θα βοηθήσει στην θεραπεία όσων νοσούν ακόμα.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια της Κίνας «τρέχουν» για να φτάσουν στην παρασκευή θεραπευτικού σκευάσματος και εμβολίου για τον φονικό ιό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν.

Το πλάσμα των πρώην ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό περιέχει αντισώματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την μείωση του ιικού φορτίου στους ασθενείς, όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Η έκκληση των Κινέζων αξιωματούχων

«Θα ήθελα να ζητήσω από εκείνους που θεραπεύθηκαν να δώσουν το πλάσμα τους. Κάνοντας αυτό, θα ξαναδώσουν ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Γκουό Γιανχόνγκ.

Εντεκα ασθενείς που νοσηλεύονται στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, «έλαβαν μεταγγίσεις πλάσματος την περασμένη βδομάδα…ο ένας έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του, ένας άλλος μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει και οι υπόλοιποι βρίσκονται στον δρόμο της ανάρρωσης», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Τα πειράματα που οδήγησαν στην βελτίωση της κατάστασης πολλών ασθενών
Η έκκληση ακολουθεί την ανακοίνωση χθες από κρατικό εργαστήριο της Κίνας θετικών αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν. Το China National Biotec Group έγραψε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat ότι στους ασθενείς στους οποίους μεταγγίστηκε πλάσμα εμφανίσθηκε βελτίωση της κατάστασής τους σε διάστημα 24 ωρών.

«Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος (ασθενών που έχουν αναρρώσει) είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές», ανέφερε το εργαστήριο.

Θα γίνουν πάντως τεστ στους δότες ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όπως διευκρίνισε ο Γουάνγκ Γκουιτσιάνγκ, γενικός διευθυντής του First Hospital του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. «Μόνο το πλάσμα θα αφαιρεθεί. τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος, ανάμεσά τους τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, θα επιστραφούν στους δότες», διευκρίνισε.