Οι κωφοί ζητούν ισάξια αντιμετώπιση – Αδικαιολόγητο το ΡΙΚ

Την άρση του αποκλεισμού τους από την πρόσβαση στην ενημέρωση ζητούν οι κωφοί.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών, στην παρουσία και εκπροσώπου του ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Άντρος Κωνσταντίνου διερωτήθηκε πως γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως στην Κύπρος, τα τηλεοπτικά κανάλια να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα δελτία ειδήσεων ή ακόμα και το ίδιο το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποχρεώνοντας τα παιδιά τους να τους μεταφράζουν καθημερινά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ώστε να λάβουν ενημέρωση.

Διερωτήθηκε επίσης αν είναι αρκετό ένα απογευματινό δελτίο ειδήσεων από το ΡΙΚ 2 να καλύψει την ενημέρωση των κωφών.

Οι κωφοί ζητούν ισάξια αντιμετώπιση, αλλιώς είναι αποκλεισμένοι και περιθωριοποιημένοι, την ώρα που πληρώνουν τους φόρους τους όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσαγγαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ ενημέρωσε ότι το ίδρυμα προχωρεί από την 1η Μαρτίου στην μετάδοση του κεντρικού δελτίου του ΡΙΚ από το ΡΙΚ 2 με ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΡΙΚ θα προσπαθήσει στο άμεσο μέλλον να προσθέσει και υπότιτλους στο κεντρικό δελτίο, ενώ υπάρχουν στα σχέδια του και άλλες προτάσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο Χριστάκης Νικολαϊδης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων είπε ότι η Συνομοσπονδία εδώ και χρόνια καταβάλλει άνιση μάχη για επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης στην πληροφορία των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτές παρέχονται από οργανισμούς Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι με ελάχιστο κόστος θα μπορούσαν τα κανάλια να επιλύσουν τα προβλήματα, που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα και έχουν επιλύσει.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News