«Οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά»

Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS

 

Τα συγχαρητήριά του στο Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που Ζουν με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ), το οποίο από το 2000 που ιδρύθηκε, συμπαραστέκεται έμπρακτα και υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους, δίνει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, το θέμα της οποίας φέτος είναι «Οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά».

Το φετινό θέμα, αναφέρεται, έχει ως στόχο «την αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου που οι κοινότητες διαδραματίζουν στην κινητοποίηση κατά του AIDS σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο». Ο όρος «κοινότητες», διευκρινίζεται, περιλαμβάνει τους εκπαιδευτές, τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV ή έχουν επηρεαστεί απ’ αυτόν, τους συμβούλους, τους επαγγελματίες υγείας, την κοινωνία των πολιτών και τους ακτιβιστές.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το 2018, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του έτους, 37,9 εκ. άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, εντός του 2018 μολύνθηκαν με τον ιό 1,7 εκ. άτομα και 770.000 άνθρωποι απεβίωσαν από αίτια που συνδέονται με τον HIV.

«Στόχος είναι, μέχρι το 2020, να περιοριστούν σε 500.000 τα νέα περιστατικά και οι θάνατοι ανά έτος», αναφέρεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τα 37,9 εκ. άτομα, που ζούσαν με τον ιό μέσα στο 2018, 79% εξετάζονταν, 62% λάμβαναν θεραπεία και 53% πέτυχαν καταστολή του HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο να μολύνουν άλλους.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, αφού συγχαίρει το Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που Ζουν με HIV/AIDS (Κ.Υ.Φ.Α.)., αναφέρει ότι από το 2000 που ιδρύθηκε, συμπαραστέκεται έμπρακτα και υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους.

Στοχεύει, όπως αναφέρεται, στην καταπολέμηση της προκατάληψης, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Οι υπηρεσίες του ΚΥΦΑ, προστίθεται, παρέχονται δωρεάν, από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, με απόλυτη εχεμύθεια και χωρίς καμία διάκριση. «Η αξιόλογη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ στη χώρα μας, όχι μόνο ωφελεί την κυπριακή κοινωνία των πολιτών, αλλά συμβάλλει και στον παγκόσμιο στόχο για εξάλειψη της επιδημίας HIV», καταλήγει η ανακοίνωση.