Οι κομματικές παρεμβάσεις των κυβερνώντων «σκότωσαν» τη θεατρική ομάδα της Σχολής Τυφλών

Ασήκωτες οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Εξοργισμένοι και έντονα αγανακτισμένοι είναι οι μαθητές της Σχολής Τυφλών από τη μετάθεση της θεατρολόγου της Σχολής, Φάνης Πέτσα και τη συνέπεια τούτου, που είναι η διάλυση της θεατρικής ομάδας.

Η θεατρική ομάδα της Σχολής Τυφλών λειτουργεί εδώ και χρόνια, με τις κυριότερες δραστηριότητές της να γίνονται απογεύματα. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν εθελοντικά και εργάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει εξαιρετικές παραστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την οπτική αναπηρία των μελών της ομάδας, είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να διδάξει και να στήσει μια παράσταση άνθρωπος χωρίς εμπειρία και χωρίς να έχει τα κατάλληλα εφόδια.

Κομματική παρέμβαση

Τέτοια ήταν η μέχρι πρότινος καθηγήτρια, η θεατρολόγος και ηθοποιός Φανή Πέτσα, η οποία γνωρίζει τη γραφή των τυφλών, γνωρίζει να σκηνοθετεί τυφλούς και η οποία παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια για τη διακίνηση τυφλών.

Οι πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν ότι η μετάθεση της Φ. Πέτσα από τη Σχολή Τυφλών έγινε για να υπάρξει κομματικό βόλεμα. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας, παράκαμψαν τα προσόντα της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στη θεατρική ομάδα της Σχολής και διορίζοντας το πρόσωπο το οποίο αυτά ήθελαν στη συγκεκριμένη Σχολή.

Το εξωφρενικό είναι ότι η εφημερίδα μας διασταύρωσε τις πληροφορίες που είχε και επιβεβαίωσε ότι η όλη ενέργεια έγινε για βόλεμα συγκεκριμένου προσώπου, και μάλιστα πριν τη λήψη της απόφασης ρωτούσαν δεξιά και αριστερά για τα πολιτικά φρονήματα της Φανής Πέτσα. Το άκρον άωτο όμως ήταν ότι δεν δίστασαν να ρωτήσουν και την ίδια.

Ακύρωση της συμμετοχής στο Φεστιβάλ του ΘΟΚ

Αυτά έγιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, παρά το ότι η διεύθυνση της Σχολής, όπως και η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, έκαναν διαβήματα για παραμονή της κας Πέτσα στη Σχολή και για έναν επιπρόσθετο λόγο, ότι η θεατρική ομάδα θα λάμβανε μέρος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ, το οποίο θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας με τις οποίες επικοινωνήσαμε δήλωσαν αδυναμία παρέμβασης και στο τέλος μας ανέφεραν ότι θα δουν τι μπορούν να κάνουν και μάλλον θα δώσουν κάποιες ώρες στην εκπαιδευτικό για να συνεχίσει τις πρόβες. Όμως η καθυστέρηση που σημειώθηκε δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της προετοιμασίας κι έτσι η παράσταση δεν θα γίνει.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία 10 χρόνια οι κυβερνώντες, όταν πρόκειται να αναλάβουν ευθύνες ο ένας παραπέμπει στον άλλον.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, πλην όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αφού τα τηλέφωνα της Επιτροπής δεν ανταποκρίνονταν.

Πετύχαμε όμως να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Παιδείας, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι γνωρίζουν την περίπτωση, όμως δεν είναι δική του ευθύνη οι μεταθέσεις, αλλά είναι υπόθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Συνεπεία τούτου, μας λέχθηκε, το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνονται τα αισθήματα των μαθητών της Σχολής και ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν διακρίσεις μεταξύ των μαθητών των ειδικών σχολείων και των υπόλοιπων σχολείων. Όμως, ενώ το Υπουργείο λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε, η ΕΕΥ λέει ότι ούτε αυτή μπορεί να κάνει κάτι αν δεν το ζητήσει το υπουργείο. Αυτό λέχθηκε και στην ίδια την ενδιαφερόμενη.

Οι πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν επίσης ότι οι προσπάθειες που έγιναν από τη διεύθυνση της Σχολής Τυφλών για παραμονή της Φανής Πέτσα στη Σχολή, τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιηθεί η παράσταση της 23ης Οκτωβρίου, έπεσαν στο κενό, παρά τις διαβεβαιώσεις από την ΕΕΥ ότι θα την επαναφέρουν. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι οι εκπαιδευτικοί θεατρολόγοι που επέδειξαν ενδιαφέρον, δήλωσαν ξεκάθαρα, εκτός από δύο, ότι δεν θέλουν να εργαστούν σε ειδικά σχολεία, ούτε να εργάζονται απογεύματα.

ΠΟΤ: Μισοτυφλισμός και ρατσισμός για τα άτομα με οπτική αναπηρία

Έντονα ενοχλημένη με το θέμα που προέκυψε είναι και η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, με τον πρόεδρό της, Χριστάκη Νικολαΐδη, να δηλώνει στη «Χαραυγή» ότι με βάση τα όσα έχουν λεχθεί από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, που ξεφεύγουν τα όρια του μισοτυφλισμού και του ρατσισμού της οπτικής αναπηρίας, οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε ευαισθησία και δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που θα κάνουν στους τυφλούς στερώντας τους αυτή την όμορφη ενασχόληση. Αναφερόμενος στη Φανή Πέτσα, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εκπαιδευτικό, η οποία εργάζεται με ζήλο και πολύ κόπο και κάθε φορά φτάνει μαζί με τους εκπαιδευόμενους τυφλούς σε άριστα αποτελέσματα. Σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου αποτελεί μέρος μιας εχθρικής πολιτικής για τους τυφλούς που εφαρμόζεται ευρύτερα τα τελευταία χρόνια, όπου με γοργούς ρυθμούς προχωρούν στο σταδιακό ξήλωμα των υπηρεσιών που παρέχονται από τη Σχολή Τυφλών στους ενήλικες τυφλούς.

Η ΕΥΥ γνώριζε για την παράσταση και τα προσόντα της Φ. Πέτσα

Η Φανή Πέτσα, η οποία διδάσκει στα σχολεία από το 2007 και έχει μετατεθεί σε πολλές πόλεις και περιοχές της Κύπρου χωρίς καμιά διαμαρτυρία, ενημέρωσε με επιστολή της από τις 18 Μαΐου τόσο την ΕΕΥ όσο και το Υπ. Παιδείας ότι επιθυμεί να παραμείνει στη Σχολή, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής η θεατρική ομάδα θα λάβει μέρος στο θεατρικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου του ΘΟΚ. Πήραν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει στη Σχολή και ξεκίνησαν οι πρόβες, ακόμα και Σαββατοκύριακα και αργίες, προκειμένου να ετοιμαστούν για το φεστιβάλ. Κι ενώ η ΕΕΥ γνώριζε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφού η συμμετοχή είναι αναρτημένη και στο πρόγραμμα του ΘΟΚ, στις 11 Αυγούστου ανακοίνωσαν διορισμό της στη Λευκωσία και στο Λύκειο Σολέας. Έδωσαν μάλιστα προφορικές διαβεβαιώσεις στη διεύθυνση της σχολής ότι ο διορισμός σε Λευκωσία αφορά τη Σχολή Τυφλών. Επίσης, στις 7 Σεπτεμβρίου έδωσαν και πάλι προφορική διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει στη Σχολή, αλλά την ίδια μέρα εκδόθηκε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι η Φανή Πέτσα μετατίθεται σε Παραλίμνι, Κοκκινοχώρια και Λιβάδια και ότι δεν θα έχει καθόλου ώρες για τη Σχολή. Στις διαμαρτυρίες της διεύθυνσης της Σχολής, τα μέλη της Επιτροπής, σε συνάντηση που έγινε, χτυπούσαν το χέρι τους στο τραπέζι και έλεγαν ότι θα απαιτήσουν από το υπουργείο να αλλάξει την απόφαση.

Διαμαρτυρίες των μελών της θεατρικής ομάδας

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας είναι εξοργισμένα με την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στη Σχολή Τυφλών γενικότερα. Σημειώνεται ότι οι πληροφόρηση που έχουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας είναι ότι ο όποιος ή όποια αντικαταστάτης/ρια δεν θα εργάζεται απογεύματα, επομένως το θέατρο στη Σχολή κατεβάζει οριστικά την αυλαία.

Ο Κυπριανός Κυπριανού τόνισε στη «Χαραυγή» ότι το θεατρικό εργαστήριο, με 10 χρόνια ζωής, δημιούργησε μια ιστορία και φέτος πέτυχε συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΘΟΚ. Όμως πήραν τη σχετική απόφαση κι όλα έμειναν στη μέση. Υπογράμμισε ότι η Φανή Πέτσα έχει τη γνώση και την εμπειρία πώς να χειριστεί τα τυφλά άτομα κι αυτό το απέδειξε στην πράξη. Επέρριψε την ευθύνη και στο Υπουργείο και την ΕΕΥ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν δεν είναι τεχνοκρατικές αλλά πολιτικές, που έχουν στόχο, κατά πάσα πιθανότητα, να κλείσουν στο μέλλον τη Σχολή Τυφλών. Είναι έγκλημα αυτό που έγινε, είπε και υπογράμμισε ότι είναι πιο έντιμο να τους πουν ότι δεν θέλουν να ασχολούνται με τους τυφλούς.

Η Ραφαέλα Χαρατσή δήλωσε εξοργισμένη, γιατί κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τον θεατρολόγο. Μέχρι να τον συνηθίσουμε φέρνουν άλλον, είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλειά. Εξήγησε ότι η απόφαση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ του ΘΟΚ προήλθε από τις πολύ καλές κριτικές που λάμβαναν οι παραστάσεις της ομάδας, δείγμα της σωστής και σοβαρής δουλειάς που γινόταν διαχρονικά από τους θεατρολόγους, καθηγητές και τα μέλη της ομάδας. Με βάση αυτά, σημείωσε, ξεκινήσαμε πρόβες την άνοιξη και μας τις έκοψαν στη μέση επειδή θέλουν να αλλάξουν την καθηγήτρια. Τόνισε ότι η διάκριση του κράτους απέναντί τους είναι ξεκάθαρη. Τα σχολεία, κατέληξε, είναι σχολεία και όλοι οι μαθητές είναι μαθητές. Εμείς ως μαθητές της Σχολής Τυφλών δεν είμαστε σχολή και δεν είμαστε μαθητές;

Η Σάββια Λεωνίδου ανέφερε ότι η ευθύνη για όσα έγιναν βαραίνει το Υπουργείο και την ΕΕΥ. Σημείωσε ότι εφόσον οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν για το σκοπό αυτό δεν θα εργάζονται απογεύματα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει θεατρική ομάδα. Άλλωστε, σημείωσε, «και να θέλουμε δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβες το πρωί, αφού διδασκόμαστε άλλα μαθήματα». Υπογράμμισε ότι οι διαμαρτυρίες τους για την αδικία που υφίστανται δεν θέλει να προκαλέσει οίκτο, αλλά θέλει όλοι να δουν την ουσία του προβλήματος. Σημείωσε επίσης ότι όποια διευθέτηση θα γίνει από τώρα και στο εξής θα είναι χωρίς αντικείμενο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις πρόβες μας και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό του ΘΟΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.