Οι Κούρδοι που κάποτε ψήφισαν το AKP θα του γυρίσουν την πλάτη

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς μιλά μέσα από τη φυλακή

 

Απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς που βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2016. Στην Τουρκία το φιλοκουρδικό HDP απειλείται με απαγόρευση, ενώ εδώ και μήνες χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «τρομοκρατικό κόμμα». Λέγεται ότι έχει διασυνδέσεις με την απαγορευμένη κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK. Τώρα και η τουρκική δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρο το HDP. Εισαγγελέας στην Άγκυρα υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για απαγόρευσή του. Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη δραστηριότητα 687 πολιτικών του κόμματος για πέντε χρόνια -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και έχει επαφή με τον έξω κόσμο μόνο μέσω του δικηγόρου του. Μέσω αυτού απάντησε σε ερωτήσεις της DW σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Ανυπόστατες κατηγορίες

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της τουρκικής εισαγγελίας ότι το HDP στοχεύει να πλήξει την ακεραιότητα του κράτους και ότι υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν αποδέχεται δημοκρατικές και πανανθρώπινες αρχές, ο Ντεμιρτάς χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως αβάσιμες, παράνομες και πολιτικά υποκινούμενες. Σημείωσε ότι το HDP είναι ένα συνταγματικό κόμμα, το οποίο σέβεται πλήρως τις δημοκρατικές και πανανθρώπινες αρχές. Ανέφερε ακόμη ότι με αυτήν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η κυβερνητική συμμαχία προσπαθεί να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές.

Οι ευθύνες του AKP

Ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε ότι όταν ο Ερντογάν παρουσίασε το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που ήθελε να ρίξει στάχτη στα μάτια της Δύσης. Στην πραγματικότητα, οι σοβαρές παραβιάσεις του νόμου που σημειώθηκαν, ακόμη και την ίδια ημέρα της διακήρυξης, έδειξαν τις αληθινές του προθέσεις. Η κυβέρνηση του AKP δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την πρόθεση να μεταρρυθμίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικαστική και πολιτική συνωμοσία εναντίον του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκελίογλου και η διαδικασία απαγόρευσης που κινήθηκε κατά του HDP το έχουν ήδη αποδείξει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ντεμιρτάς τονίζει ότι εάν μας επιβληθεί απαγόρευση, θα εμφανιστούν χιλιάδες νέοι πολιτικοί. Θα συνεχίσω να είμαι μέρος του αγώνα χωρίς να είμαι μέλος ενός κόμματος ή υποψήφιος για μια εκλογική περιφέρεια. Εμπιστεύομαι τη νεολαία και τις γυναίκες. Όσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτές τις παράνομες επιθέσεις, τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε.

Ανύπαρκτο το MHP

Ο Κούρδος πολιτικός ρωτήθηκε και για το ότι η απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP προφανώς προωθείται από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, το υπερεθνικιστικό MHP και τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Απάντησε ότι για εμάς, το MHP είναι ανύπαρκτο. Η πολιτική ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει το AKP. Πιστεύω ότι όλοι οι Κούρδοι που κάποτε ψήφισαν το AKP θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό το κόμμα της καταπίεσης. Η απαγόρευση του HDP από το AKP θα ήταν για την πολιτική του ιστορία μια αξέχαστη ντροπή. Θα δείτε πως το AKP θα χάσει πολλές ψήφους. Η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της τυραννίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.