«Οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και υπερβάλλουσα ρευστότητα»

Καθησυχαστικά μηνύματα από Προεδρικό, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές (Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) σε σχέση με τις επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες και την ευρύτερη οικονομία από τις διεθνείς εξελίξεις με την ελβετική Credit Suisse και τις αμερικανικές τράπεζες Silicon Valley Bank και τη Signature Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Υπουργοί Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, στην οποία εξετάστηκε μεταξύ άλλων το θέμα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο οποίος φέρεται να μετέφερε το μήνυμα ότι βρίσκεται σε επαφή με τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες «διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι εκτεθειμένες στην ελβετική τράπεζα».

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Credit Suisse περιορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κρίνεται ως απόλυτα διαχειρίσιμο. Σημειώνεται επίσης ότι πηγή από την ΚΤ, την οποία επικαλείται η StockWatch, φέρεται να δήλωσε ότι «οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και υπερβάλλουσα ρευστότητα». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να ζήσουμε μνήμες του Μαρτίου του 2013, ούτε κουρέματα, ούτε περιοριστικά μέτρα».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε στον «Άστρα» ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της λόγω της κατάρρευσης των δύο αμερικανικών τραπεζών ή της πτώσης της τιμής μετοχής της ελβετικής Credit Suisse.

CEO Ελληνικής: Δεν υπάρχει σύγκριση με το 2013

Από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, δήλωσε ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το 2013.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους είπε ότι η τράπεζα δέχθηκε ερωτήσεις από τους επόπτες αναφορικά με ενδεχόμενη έκθεση σε ξένες τράπεζες και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Γενικότερα, ο Γερμανός τραπεζίτης είπε πως η μεγάλη διαφορά από το 2008 είναι ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη και στην Κύπρο έχουν ενισχύσει σημαντικά τους κεφαλαιακούς τους δείκτες και τους δείκτες ρευστότητας χάρη και στην αυστηρότερη εποπτεία.

 

 

Αγώνας να αποφευχθεί το «ντόμινο»
Ο φόβος πτώχευσης μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας, όπως είναι η Credit Suisse, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν «σωσίβιο ρευστότητας» ύψους 50,6 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η πτώχευση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.