Συνέντευξη – Θόδωρος Τσίκας: Οι κυρίαρχες προκλήσεις Άγκυρας και Ερντογάν

Του συνεργάτη μας, Βαγγέλη Αρεταίου

• Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έχει στρέψει την Τουρκία σε αντιπαράθεση με τη Δύση

Για έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική και την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν κάνουν λόγο έμπειροι παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων. Όπως εκτιμούν, η σημερινή εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έχει περιθωριοποιήσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έχει στρέψει την Τουρκία σε αντιπαράθεση με τη Δύση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, ενώ την ίδια ώρα έχει βάλει την Τουρκία στο κέντρο των εξελίξεων και των δυναμικών του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους η χώρα να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά σε επιπλοκές που δεν θα μπορεί να ελέγξει.

Ευρωπαίοι αναλυτές και διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και ότι ο φόβος η χώρα να μετατραπεί σε εντελώς ανεξέλεγκτο παίκτη στην περιοχή αναγκάζει την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στο Ιράν και η ευρύτερη αστάθεια και αβεβαιότητα στην Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναβαθμίζουν το ρόλο της Τουρκίας. Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται αβέβαιη και ασταθής, καθώς οι εκτιμήσεις για την Τουρκία μέσα στο επόμενο διάστημα, μεσοπρόθεσμα, εξακολουθούν να είναι αρνητικές.

Ενώ οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις διίστανται όσον αφορά την ισχύ του ΑΚΡ, με ορισμένες να καταγράφουν σημαντική εξασθένιση και άλλες να καταγράφουν ότι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ουσιαστικά εξασθενίσει, στο εσωτερικό οι επόμενες εξελίξεις αναμένεται ότι θα αλλάξουν το πολιτικό και κομματικό σκηνικό. Μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τουρκία αναμένεται η ίδρυση του κόμματος του Αλί Μπαμπατζάν. Τα μικρά αυτά κόμματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις πολιτικές ισορροπίες στην Άγκυρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξουν το χάρτη της αντιπολίτευσης και των συμμαχιών ανάμεσα στα κόμματά της.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η μεγάλη πρόκληση για τον Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει από την εξωτερική του πολιτική, καθώς, όπως εκτιμούν, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί διαρκώς να «τετραγωνίσει τον κύκλο» ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο, προχωρώντας σε όλο και πιο εύθραυστες ισορροπίες και ρίσκα.

Το μεγάλο ατού του Τούρκου Προέδρου, μαζί με το φόβο ότι η Τουρκία θα βγει εντελώς εκτός της επιρροής των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι το προσφυγικό, που ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά το πόσο «εκρηκτικό» μπορεί να είναι ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Εργαλειοποίηση προσφυγικού

Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού, όπως εκτιμούν Τούρκοι και ξένοι αναλυτές, είναι μεν το μεγάλο ατού του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά παράλληλα αποξενώνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία και την Άγκυρα από την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα βαθαίνει η αποξένωσή τους και από τις ΗΠΑ, όπου ο βασικός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου είναι ο Πρόεδρος Τραμπ, αλλά η διοίκηση στην Ουάσιγκτον απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την Άγκυρα.

Το βασικό πρόβλημα του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της μετα-ερντογανικής Τουρκίας, όποτε αυτή προκύψει, είναι ότι η συσσώρευση δυσφορίας, έλλειψη εμπιστοσύνης και αποξένωσης από τη Δύση αναμένεται ότι θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πρόκληση για την Άγκυρα, αλλά και για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy