Οι Κυβερνώντες τα ρίχνουν στην ΕΕ για πόρους για ενίσχυση των υποδομών διαχείρισης των προσφύγων

Δεν βρίσκει ανταπόκριση στα αιτήματα της για επιπλέον κοινοτικούς πόρους για ενίσχυση των υποδομών διαχείρισης των προσφύγων η κυβέρνηση, καθώς πλέον διοχετεύονται για τις ανάγκες των Ουκρανών προσφύγων που καταλήγουν στα κράτη μέλη.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕ αυτή τη στιγμή, τα κράτη μέλη περνούν το πιο ήπιο από τα τρία σενάρια που έτυχε επεξεργασίας από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, με το οποίο 4 εκατομμύρια πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας στα κράτη μέλη.

Για τη διαχείριση του σεναρίου αυτού μέχρι το τέλος του 2022 θα διοχετευτούν κοινοτικές δαπάνες ύψους 22 δις.

Εάν, είπε, συνεχιστεί ο πόλεμος τότε θα περάσουν στα κράτη μέλη με βάση το χείριστο σενάριο 11 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες με ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για τη στήριξη τους.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Δημοκρατία έχει αποταθεί στην ΕΕ για χρηματοδότηση αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί για το Χώρο Φιλοξενίας ΠΟΥΡΝΑΡΑ ύψους 25 εκατομμυρίων ωστόσο λόγω της Ουκρανικής κρίσης υπάρχει δυστοκία στο κομμάτι της χρηματοδότησης.

Επιπλέον είπε, ζητήθηκε στήριξη για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στις Λίμνες και ζητήθηκε να καλυφθεί στο 100% το σύνολο των 60 εκατομμυρίων που απαιτούνται  ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι η ουκρανική κρίση δημιουργεί επιπλοκές και το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει όπως είπε, τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι ζήτησε την εμπλοκή της frontex προς την κατεύθυνση της Τουρκίας με δύο τρόπους.

Πρώτον την τοποθέτηση λειτουργού της Υπηρεσία στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με καθήκοντα να αποτρέπει την επιβίβαση μεταναστών προς το αεροδρόμιο της Τύμπου και δεύτερον να γίνεται επιτήρηση των λιμανιών της Αττάλειας και της Μερσίνας με τον ίδιο τρόπο.

Σε σχέση με το χώρο Φιλοξενίας Προσφύγων Πουρνάρα ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα φιλοξενεί 3045 άτομα από τους οποίους οι 350 παιδιά ασυνόδευτα. Ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην Πάφο τα πρώτα 50 παιδιά και ευελπιστεί όπως είπε,  ότι το Υφυπουργείο πρόνοιας  θα τρέξει τις διαδικασίες για διαχείριση όλων των ασυνόδευτων παιδιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής απηύθυνε ερώτηση προς  τον Υπουργό κατά πόσον μπορεί να μετριαστεί ο αριθμός ασυνόδευτων που θα πάνε στην Πάφο ή εάν γίνεται να γίνει διασπορά σε τρία αντί σε ένα ξενοδοχείο κάνοντας λόγο για όχλο που πρέπει να τύχει διαχείρισης κάτι που απορρίφθηκε από τον Υπουργό ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε στις δηλώσεις του, την τοποθέτηση αυτή ως ατυχή.

Την τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αντίδραση του Δημάρχου Παραλιμνίου κατά της μεταφοράς ασυνόδευτων παιδιών στο δήμο του κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Οι δηλώσεις του Δημάρχου Παραλιμνίου εκπέμπουν μισαλλόδοξο λόγο και παρόμοιες δηλώσεις δεν εκφράζουν το ΑΚΕΛ δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι οποιοσδήποτε μισαλλόδοξος ρατσιστικός λόγος και ρητορική απορρίπτονται αναφανδόν και τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, την οποία και κάλεσε να δείξει αλληλεγγύη στα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής προσφύγων αλλά και να υιοθετήσει πολιτικές που να οδηγούν σε ισομερή κατανομή των ροών.

Η Βουλεύτρια των οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε πως ενώ ο Υπουργός παρουσιάζει θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στην πραγματικότητα δηλώνει ότι δεν έχουν ανταπόκριση αυτά που ζητά από την ΕΕ και από τη μια του δίδουν συγχαρητήρια ενώ από την άλλη δεν λαμβάνει αυτά που ζητά.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy