Γεγονός οι ελλείψεις φαρμάκων, δήλωσε στη «Χαραυγή» η Γνώσια Αχνιώτου, ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Η κα Αχνιώτου απέδωσε τις ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, και σε λάθος υπολογισμούς από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες δεν ανέμεναν το εύρος της κατανάλωσης συγκεκριμένων φαρμάκων. Ως άλλο λόγο ανέφερε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λίγο πριν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) να συνεχίσει το κράτος την αγορά φαρμάκων μέσω προσφορών, για να μην υπάρξουν περιπλοκές.

Αυτό, σημείωσε η κα Αχνιώτου, δημιούργησε αποθέματα σκευασμάτων στις φαρμακευτικές αποθήκες. Σε μια προσπάθεια επίλυσης των ελλείψεων, υπογράμμισε η κα Αχνιώτου, πλέον στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ περιλαμβάνεται σημείωση διαθέσιμη στους συμβεβλημένους γιατρούς για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Αυτό συμβαίνει αν έχει δηλωθεί αυτό από την εταιρεία, εξήγησε. Πρόσθεσε ότι συνταγές που εκδόθηκαν δεν μπορούν να αλλάξουν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η νέα αναβάθμιση του συστήματος του ΓεΣΥ θα επιτρέπει αλλαγές προς τους φαρμακοποιούς για επιλογές φαρμάκων.

Επίσης, θα είναι πιο εμφανής η σήμανση για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Επιπρόσθετα, γίνονται διαδικασίες για μεταφορά αποθεμάτων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές αποθήκες του κράτους προς τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Πρόσθεσε ότι νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα επιτρέπει σε ασθενείς που κατέχουν βιβλιάριο υγείας να εξασφαλίζουν τα φάρμακά τους με συνταγή οποιουδήποτε συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ γιατρού από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.