Στην «Los Silencios» της Beatriz Seigner απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας, Glocal Images, στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2019  που ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού.

Από τις κυπριακές συμμετοχές τα βραβεία «σάρωσε» η τανία «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη.

Ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει ότι το βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος συνοδευόμενο και από χρηματικό έπαθλο ύψους 6000 ευρώ, στην Beatriz Seigner δόθηκε «για τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτις δίνει φωνή σε μια φιμωμένη κοινότητα σκιαγραφώντας δεξιοτεχνικά την ‘παρουσία’ της απουσίας».

Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή σε ένα ενδόμυχο ταξίδι ελπίδας και απόγνωσης με ευαισθησία και ποιητικότητα, το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από το ποσό των 3000 ευρώ, απονεμήθηκε στο «House of Hummingbird» της Bora Kim.

Η σκηνοθέτης από την Νότιο Κορέα ήταν παρούσα και παρέλαβε το βραβείο της από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Ιερόθεο Παπαδόπουλο, ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή αλλά και το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία του.

Για τη δημιουργία ενός κόσμου αρχέγονης οπτικής ομορφιάς που ενισχύεται από τις εξαίρετες ερμηνείες των πρωταγωνιστών και για τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την ιστορία ενός χαμένου παραδείσου, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ, απονεμήθηκε στην Dominga Sotomayor για την ταινία της «Too late to die young».

Για την πειστική και εξαίρετη ερμηνεία της, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην Marleyda Soto για τη συμμετοχή της στην ταινία «Los Silencios» της Beatriz Seigner.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονεμήθηκε στο «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη, «για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τον παραλογισμό του συνεχούς διαχωρισμού της Κύπρου με ανθρώπινη προσέγγιση και άφθονο χιούμορ».

Το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ, επέδωσε ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς.

Το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Σωτήρη Χρίστου για την ταινία του Μικρά Λευκά Φακελάκια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «απονέμοντας το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη, η Κριτική Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρύνει τον σκηνοθέτη για το ντεμπούτο του, το οποίο καταφέρνει να ψυχαγωγήσει το κοινό του μέσα από μια ιστορία με ντόπιο χρώμα».

Το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη συνοδεύεται από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό αξίας 3.500 ευρώ, χορηγία της εταιρείας Authorwave. Εκ μέρους της εταιρείας Authorwave, το βραβείο επέδωσε στον παραγωγό της ταινίας, Mάριο Πετρώνδα η κ. Ιωάννα Σουλτάνη.

Το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Ηθοποιού απονεμήθηκε στον Αντώνη Κατσαρή για την «διακριτική και αυθεντική ερμηνεία του» στην ταινία «Μικρά Λευκά Φακελάκια» του Σωτήρη Χρίστου. Το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, χορηγία του Δήμου Λεμεσού, επέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Βασιλείου.

Τέλος, τόσο το Βραβείο Κοινού όσο και το βραβείο καλύτερης ταινίας, όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Φοιτητική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, απέσπασε και πάλι η ταινία «Smuggling Hendrix», του Μάριου Πιπερίδη.

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2019  απένειμε Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Γερμανό ηθοποιό Udo Kier, και Πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής ο οποίος  καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του μέχρι και σήμερα, συμμετείχε σε πληθώρα ταινιών, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στο είδος του τρόμου ή προέρχονται από τον χώρο του εναλλακτικού κινηματογράφου.

«Η πολύπλευρη και πολύχρονη καριέρα του Kier, έχοντας στο ενεργητικό του πέραν των 200 ταινιών, εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι το Χόλιγουντ και περιλαμβάνει τόσο τηλεοπτικές όσο και κινηματογραφικές παραγωγές» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το βραβείο επέδωσε στον Udo Kier, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Ριάλτο, Κίκης Καζαμίας.

Ο ηθοποιός, κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε ότι καθώς μεγαλώνει μπορεί να κερδίζει όλο και περισσότερα βραβεία φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι, αλλά αυτό εδώ το ειδώλιο που είναι φτιαγμένο από πέτρα, αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή σημασία για εκείνον.

Το Φεστιβάλ αποχαιρέτησε το σινεφίλ κοινό με ένα υπαίθριο πάρτι στην Πλατεία Ηρώων, και τη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος Macumba, σε ρυθμούς latin και jazz, ανανεώνοντας το ραντεβού του για την Άνοιξη του 2020.