Η επιτροπή που ετοίμασε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης αποτελείται από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, άλλους δυο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών, έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και εκπρόσωπο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αποκάλυψε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Διαβάστε επίσης: Πάνε στην Θεσμών «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη»

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, διερωτήθηκε που είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας και δεν συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή που ετοίμασε τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν οι δικαστές θα απεμπολήσουν αυτή την απόλυτη εξουσία που έχουν και τους δίνει το σύνταγμα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο κοινοβούλιο καμία από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αγνοούνται από αυτή την κυβέρνηση γνωματεύσεις, εκθέσεις και αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα ενώ υπογράφηκαν και συμβόλαια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη μελέτη 30 σελίδων που ετοίμασε και αφορά πρόταση νόμου σε σχέση με την εφαρμογή ελάχιστης έκτισης ποινής, δηλαδή το δικαστήριο να λέει σε ποιο στάδιο θα μπορεί ο καταδικασθείς να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχολής δικαστών για να υπάρχουν όπως είπε ομοιόμορφες ποινές. Πρόσθεσε ότι αναμένει να πάρει το πράσινο φως από την κοινοβουλευτική της ομάδα για να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση νόμου.